Den třicátý první…
31. ledna 2012
Klasické ráno se sluníčkem a větou, nemůžu
najít lžíci. Lumíre, to si budeš muset dadáčka zamíchat klackem. Kde
jsou koláče? Martin je druhý v pořadí ve hledání. Tys je Petro
snědla.To není možné. Jo, já tě viděl, snědla si rychle dva za
sebou. Ale už včera. Dneska ani jeden. To ta kytka koláčková.
![](AC_01_n.jpg)
Ještě někdo něco hledá? Jedem raději na
lokality. Na Macha na malým skalnatým výběžku jsou prťavý G. stelatum.
![](AC_02_n.jpg)
U vesnice na jedné ze skal jsou rozesety
desítky acanthocalicií. To je cesta, bláto po včerejším dešti stříká
všude. Dojedeme do vesnice Los Miquilos a hned za vsí jsou
G. genzerii. Začíná foukat vítr a pěkně rozšustil listy keřů
a trávu kolem. Jsme nad vesnicí Villa Albertina. Líbí se mi tady moc
G.genzerii, které vypadají jako Vaterky. Martin ještě našel G. capillaense.
![](AC_03_n.jpg)
Směrem na Caňada de Rio Pinto se drncáme
klikatou cestou, dá se říct lemovanou skalkovitými výběžky s velkými
koulemi G. genzerii. Máme směr na Ongamira. Mávají na nás klasy
kukuřic a laty prosa. Papoušci přelétávají ze stromů na stromy.
Obloha zčernala totálně. Ještě nezačalo pršet a mohli jsme vidět na
Todos Los Santos G. mostii a monvillei.
Vjíždíme do Parku Natura Ongamira, kde se hemží
turisté. Co je tady nejzajímavější? Určitě obrovské dva balvany,
které pojmenovali Dos Lunas de Ongamira. Pro Martina budou určitě
nejzajímavější G. capillaense.
![](AC_04_n.jpg)
Co nám naplánoval velitel? Odpolední oběd v La
Falda. Už se těšíme na bife, jenže naši oblíbenou Parilladu právě
zavírají a začínají ji připravovat na večerní otevření na devátou.
Martin se zlobí a nechápe, že ač je město plné
turistů, siesta je siesta. Najít kloudný otevřený podnik se nedaří.
Jedeme z města pryč a Martin dostává typ na dobrou restauraci Mama
Mia v Huerta Grande. V menu se dají najít lahůdky, ale opět je tu
stejný problém. Grily zapalují v době oběda a večeře.
Číšnice mluvila anglicky a nabídla mi, že pokud
chceme kuřecí minutku, zavolá kuchaře, kterého viděla se před pěti
minutami povalovat v parku. Souhlasíme, máme hlad. Jídlo bylo
připravené velice rychle a na talířku vypadalo luxusně. Porce
kuřecích prsou přelitá sýrovou omáčkou s přílohou osmažených
brambor, nakrájených na lupínky. Co mě vzalo, byly tři zkroucené
špagety, asi osmažené na oleji a zabodnuté do masa jako dekorace.
Moc jsme si pochutnali. Vrátili jsme se do města do kavárny na kávu
a trochu si užít večerního mumraje.
![](AC_05_n.jpg)
Nemohli jsme taky nezajít do stanů s
artesany. Některým výtvarníkům jsem musela říct, jak zajímavé
originální šperky dělají. Nešlo jen o šperky, ale pro mě to bylo asi
nejzajímavější. Dojeli jsme i do Huerta Grande, kde bylo hodně
campů.
Člověk je tu již po třetí, ale vždycky se něco
najde, čemu se zasměje. Majitelka mi přinesla od sprch kliku od
dveří a kleště. Ve sprše neměli kohoutky. Stojím ve sprše a otáčím
kleštěmi a čekám, jaká voda poteče. To je regulace. Bomba taky je,
že podlaha ze sprchy má sklon do chodbičky a ne do kanálku, takže
voda je všude, ale ne tam, kde má být. Spalo se nám dobře. Někdo v
noci začal štípat dříví. Opravdu, tady se pracuje i v noci.
|