Gymno - deník Argentina 2007 (15)

30. ledna 2007
Spát vedle staré indiánské osady s sebou přináší i myšlenky na to, jak se asi v takové osadě žilo. V noci nás ale žádná indiánská babička a ani bouřka neobtěžovala, a tak se probouzíme docela v pohodě. Nevím, jak to mají indiáni zařízený, ale je pravda, že je tady signál na mobil. Posíláme SMS, že jsme ještě naživu. Ranní průzkum nepřináší nic nového.
 

Gymnocalycium  spegazzinii MT 07-269, Colalao De Valle - Pichao, Tucumán

Gymnocalycium spegazzinii MT 07-267 se zde nevyskytuje ve velkém množství, několik foto a pokračujeme dál. Lumír stahuje karty do laptopu a všimne si, že máme prázdné kolo. Naštěstí nalézáme hever a klíč na kola. Po cestě přijíždí gaučo v teréňáku. Bohužel, mysleli jsme, že je cesta neprůjezdná, tak musí chvíli čekat. Žádné rozčilování, dokonce nám jeho žena přinese ochutnat broskve. Nejbližší gomer je asi 15 km v Colalao del Valle. Drobné zdržení s opravou pneu nás moc nezdrží.

Lokalita La Vinita, Tucumán

Vracíme se na křižovatku a zhruba v půli výběžku Tucumanu,odbočujeme k horám na hranici Catamarca. Před osadou Pichao je napravo pěkný terén pro Gymnocalycium spegazzinii MT 07-269. V řídké buši rostou zároveň Gymnocalycium saglionis a Acanthocalycium thionanthum.

Před příjezdem do Cafayate ještě stihneme dvě lokality. První je na hranici se Salta, La Vinita a druhá známá lokalita Tolombon. Na nich jsou naprosto stejné Gymnocalycium spegazzinii MT 07-271 a 273.

Gymnocalycium spegazzinii MT 07-273, Tolombon, Salta

Je dobré, že některé jsou ještě v květu. Další lokality jsou z pohledu kaktusáře již zdevastované. Všude samá vinice. Zastavujeme u prodejničky vinařských výrobků. Koštujeme a nakupujeme lahvové víno a hrozny, které jsou celé modré od nějakého sirného přípravku. Později u pumpy máme problém to z nich dostat dolů. Na přechodu mezi provinciemi nás zastavuje silniční kontrola s dotazem, zda jsem jako řidič nepil alkohol. Na moje záporné sdělení se jen pousmál, vrátil doklady a pustil nás dál. Tam mě napadá, jak dlouho ještě bude trvat, než budou taky vybaveny testery na alkohol.

Projíždíme městem a zajíždíme do Quebrada de las Conchas. Nádherné scenerie červených skal znám už z loňska, a tak nejsem překvapený. Bělotrnná forma Gymnocalycium spegazzinii punillense začíná u Las Ventanas (MT 07-275) a pokračuje k El Obelisco (MT 07-277).

Gymnocalycium spegazzinii MT-07-277, El Obelisco

Obě lokality si jsou značně podobné. Jako doprovodná vegetace rostou Parodia rubristaminea, Acanthocalycium thionanthum brevispinum a dva druhy Tephrocactus, T. molinensis a T. weberii.

Acanthocalycium brevispinum MT 07-276, Las Ventanas

U prodejce suvenýrů, seňora Obelisco, který tady pálí vlastní keramiku, nakupujeme dárky a vracíme se do Cafayate. Po dobré večeři a víně, trávíme krásný večer prohlídkou města. Říká se, že vše tady patří Francouzům a myslím, že to je na tom městě docela vidět. Již za hluboké tmy se vracíme na Obelisco, kde bude nádherné si postavit stany vedle spegoušů. Mysleli jsme, že všude okolo monumentu je písek, ale pravda je, že to je pískovec. Stanovat na kameni se mi ještě nikdy nepodařilo. Je krásná noc, ale já se už těším , jaké bude ráno v této krajině.

Nocování z 30. na 31. 1. 2007, El Obelisco

 

31. ledna 2007
Foťák i kameru mám již připravenou, když první paprsky ranního slunce dopadnou na protější skály. Po nafocení rychle balíme a pokračujeme po silnici směr Salta. Další populace Gymnocalycium spegazzinii MT 07-279 vypadá opravdu jinak. Do fialova zbarvená pokožka a tmavé trny. Vzadu u upatí kopců roste G. delaetii MT 07-280. Jsou to veliké ploché rostliny do 20 cm se semeníky vyrůstajícími z bočních areol. Silničáři upravují pískovou krajnici, tak zde trochu překážíme.

Gymnocalycium spegazzinii MT 07-282, La Punilla, Salta

Vracíme se a po pár kilometrech odbočuje na La Punilla (MT 07-282). Na tuto lokalitu mi loni nezbyl čas, a tak se teď docela těším, jak to tady bude vypadat. Rostliny z importních semen mám už doma a jsou značně variabilní. Opravdu pěkných čokoládových rostlin tady nalézám jen několik, a tak jsem trochu zklamán. Na další lokalitě u San Carlos za Corralito je to již něco jiného.

Lokalita Corralito, San Carlos

Většina rostlin Gymnocalycium spegazzinii MT 07-283 je nádherně tmavá s černými trny. Na kopečku na konci křížové cesty je kaplička s několika lavicemi pro bohoslužby. Kluci už dole u auta čekají a tak ještě rychle vybírám ty nejhezčí rostliny k focení a jedeme dál. V San Carlos bohužel není benzínka. Nějak jsme v té kaktusové euforii zapomněli na benzín a tak doufáme, že do Angastaco dojedeme. Alespoň nakupujeme pití, sýr s pečivem a obědváme.

U San Felipe-La Merced létají ze stromu na strom veliká hejna zelených papoušků, ale s výskytem Gymnocalycium spegazzinii MT 07-284 to tak slavné zase není. Několik rostlin nalézáme až na severní straně mírných kopečků, které se táhnou podél cesty. Před námi je asi 20 km široká oblast dračích hor u La Flecha.

La Flecha

Obrovské horizontálně postavené skalní výchozy jsou němí svědci utváření krajiny kdysi v pravěku. Vidím to už podruhé, ale vždy to na mě silně zapůsobí. Zde by se již měla někde vyskytovat forma major, a tak děláme krátkou zastávku. Bohužel je nám odměnou jen pár rostlin, z nich je jedna opravdu stará. Ještě fotíme z dálky místní kostelík. Přestože je málo hodin, rozhodujeme, se že pro dnešek nám kaktusy musí stačit.

Angostaco ráno

Zajíždíme do Angastaco, které je asi kilometr od cesty. Nalézáme levnou hosterii dokonce s venkovním bazénem a snídaní. Je třeba vyčistit a vyprat semena a trochu si odpočinout. Dokonce nábytek v místnosti je vyrobený ze dřeva z pasakán. Teplá voda teče, a tak nám opravdu nic neschází.