Argentina 2013/2014, díl 4.

Zajímavé pohledy účastnice zájezdu, manželky gymnofila Martina Tvrdíka, která díky tomu že je nekaktusářka, vidí kaktusovou přítomnost s patřičným nekaktusovým nadhledem…

30. prosince 2013
Tady když fouká, tak fouká. Vítr je tak silný, že stan tlačí směrem od auta k oceánu. Ležím a při nárazu větru zvedám ruku i nohu, abych aspoň měla lepší pocit, že nějak s přírodním živlem bojuju. Petro, to přestane…Celou noc bez pauzy fučel a fučel. Zřejmě to nebylo tak hrozný, jelikož jsem s nohou a rukou na stanu nevydržela a usnula.

Ráno se mi nechce ven ze stanu. Proč taky, když tak fouká. Těším se na tučňáky. Tak jedna noha ze spacáku, pak druhá… všechno sbalit a vyrazit. Cabo Dos Bahias. Mys Dvou zátok. V zálivu vyskakují skalní výběžky.

To je neuvěřitelný, oveja čili ovečka, jakmile nás zmerčí, prchá. A lama, modelka nohatá pózuje. Ještě má se mnou trpělivost a počká, až si vyměním objektivy. Hahahaha Martine, caballo a caballa, to není jako bueno a buena, v tomto případě, je to kůň a makrela. Tys myslel kůň a kobyla? Lamí rodinky na procházce.

To je roztomilý, jak ten prcek maže za maminkou.

Martine, momentíček. Vidíš maru u křoví? Ty kaktusy, ty tu musí být! Martin prorokujíc existenci kaktusů zrovna tady a teď, otevřel dveře a tradá na kopec. Sakra, kaktusy by počkaly, ale mara ne. Vzala roha. Jenže vysvětlovat Martinovi něco o pohybujících se a relativně statických objektech, je někdy zbytečné. Páni, tady je tučňáků. To je blázinec. Kterýho si mám vyfotit? Tučňáku, raď! Ty dva, co jsi okousávaj hlavy? Zřejmě je to i baví.

Miminko tučňáčí…nějak se nemůžeš vyhrabat z pelechu, co? Jsem tučňák červenochocholatý. Těší mě. Mě taky.

Ty jsi fakt hustej frajer. Figura, hlas…myslím, že to zabere na tučňajdu. Já už jsem si tučňáka klofla před 30 lety, takže mladej, máš fakt smůlu.

Rezervace a ještě k tomu chráněná. Vědci, ochranáři, argentinští zelení chtějí místo hnízdění tučňáků chránit. Osobně si myslím, že tak jako lvouni a rypouši se naštvali během války o Falklandy a opustili svoje klidná místa pro vyvádění mladých, tak i tučňáci se přestanou vracet na tato místa. Proč? Být tučňákem, tak mi přijde nenormální podlézat dráty ohraničující chodníky pro návštěvníky rezervace, skákat z dřevěných chodníků do moře, chodníky taky obcházet, protože po nich chodí moji zachránci z rezervace. Vědět, že když jdu, tak člověk vždycky zastaví. Můžou mě fotit, čubrnět na mě ze vzdálenosti metru. Poslouchat to jejich chichotání, když mě vidí normálně chodit. Nevím, nevím, jak to všechno jednou dopadne. Hnízdit či nehnízdit tady. Kde, teda?

Co je směšné, že lidé napodobují chůzi tučňáků, a taky se jim nesmějem. Myslím, že jsem, na rozdíl od rezervace moc čumilů nepřijde. Je to trochu z ruky. A vůbec, jak to s těmi zvířaty bude. Prý i v Africe pořádají aktivisté přednášky pro domorodé obyvatelstvo o tom, jak nelovit gorily, prý si mají svůj jídelníček nahradit mrkví. Pro ně je to odjakživa součást jejich bytí. Vím, že to není tak jednoduché, jak to píšu, ale sakra, kdo jim ničí přírodu?

Chtěla bych se někoho zeptat, jak to skutečně na Falklandech bylo, jenže… Píše se… Falklandy??? Čí jsou??? To je otázka. Prý byly objeveny britským mořeplavcem Johnem Davisem roku 1592. Záměrně říkám prý, jelikož i já v tom sama mám bordel. Najdu-li si problematiku o prvenství objevu, každá informace je zaručeně pravdivá. I tady je bordel. Můžete i najít, že první ověřené pozorování učinil holandský námořník Seebald de Weer, už v roce 1600. Které je dřív, netroufám si o tom polemizovat.

První založená osada byla francouzská, píše se rok 1764, druhá osada vznikla o dva roky později, byla britská. Ostrovy byly krátce v držení španělském, později je okupovali Britové. Několik řádků z historie a je vidět, že i když tu pěkně fouká, byl o toto území pěkný zájem. Zájem ze strany člověka. Každému musí být jasné, že tučňáci, ti by mohli vyprávět, kdo tady byl první.

Taky by mohli vyprávět o tom, jak ostrovy byly pojmenovány podle lorda Falklanda v roce 1690. Malvíny jim začali říkat francouzští rybáři. V roce 1820 byly připojeny k Argentině, 1833 vojensky obsazeny Velkou Británií. Usadili se tady pastevci ze Skotska a Irska. Dveře se tady netrhnou. Koho je tady víc? Jasně že tučňáků. Nemají šanci otevřít zobáky.

A je tu rok 1892 a britská kolonie. Argentina britskou správu neuznává. Během 1. světové války se tu pere britská a německá flotila. Hezky ubíhal čas…

Pokud dojde na konverzaci s Britem o Malvínách, záleží na tom, jak je starý. Mladému Britovi opravdu na srdci moc neleží tento konflikt, pokud o něm má zdání. Starší reagují diplomaticky, jak se od nich očekává. Určitě je dobré si poslechnout Brita, který žije v Česku a hodně si pamatuje. Ten i na Brity něco práskne. A co?
Tak to se brzy dozvíte.

Na druhou stranu Argentincům je už od kolébky vtiskováno, že Malvíny jsou jejich. Celou Argentinou jsou rozesety cedule s nápisem Las Malvinas Son Argentinas. Válka o Falklandy byla krátkou nevyhlášenou válkou mezi Argentinou a Velkou Británií v roce 1982. Jejím předmětem bylo ovládnutí Falklandských ostrovů (Islals Malvinas).

Argentina si nárokovala Falklandské ostrovy, ležící zhruba 500 km východně od jejího pobřeží, od počátku 19. století. Toto území ale bylo obsazeno Velkou Británií a veškeré požadavky Argentiny byly odmítány. Na začátku roku 1982 se vojenská junta vedená generálem Leopoldem Galtierim rozhodla přerušit dlouho se táhnoucí jednání a zvolila radikální cestu vojenské operace.

Rozhodnutí obsadit Falklandy bylo převážně politické, junta, která byla kritizována za ekonomické problémy země a porušování lidských práv věřila, že "znovudobytí" ostrovů sjednotí Argentinu s touto juntou v čele. Elitní invazní jednotky trénovaly v tajnosti, ale jejich tréninkový rozvrh byl narušen, když 19. března vypukla ostrá hádka mezi britskými vědci a argentinskými dělníky na ostrově South Georgia 1 600 km východně od Falkland. Námořní jednotky rychle mobilizovaly.

Argentinské jednotky napadly Falklandy 2. dubna 1982 a rychle překonaly malé opevnění britské námořní pěchoty v hlavním městě Port Stanley. Byly vydány rozkazy, že nesmí bez ohledu na své vlastní ztráty způsobit žádné britské ztráty. Druhého dne Argentinci obsadili okolní skupiny ostrovů kolem South Georgia a South Sandwich. Koncem dubna měla Argentina na Falklandech více než 10 000 vojáků, i když se jednalo převážně o špatně trénované brance.

Argentinská populace zareagovala podle očekávání, velké davy se shromažďovaly na Plaza de Mayo před prezidentským palácem, aby demonstrovaly svoji podporu probíhající vojenské operaci. Jako odpověď na invazi britská vláda v čele s Margaret Thatcherovou vyhlásila válečnou zónu 200 mil (320 km) kolem Falkladnských ostrovů a sestavila námořní jednotku s cílem znovudobytí těchto ostrovů.

Většina evropských mocností podpořila Velkou Británii a evropští vojenští poradci byli staženi z Argentiny. Na druhou stranu, většina zemí Latinské Ameriky podporovala Argentinu. Jedinou výjimkou bylo Chile, které vyhlásilo stav ohrožení, kvůli sporům kolem ostrova v Beagle Channel. Ohrožení ze strany Chile přinutilo Argentinu, aby držela většinu svých elitních jednotek na pevnině, daleko od Falkland. Vojenští plánovači také počítali s tím, že USA zůstanou v celém konfliktu neutrální, ale po neúspěšných pokusech o jednání USA plně podpořily Velkou Británii, a to včetně možnosti použít rakety vzduch-vzduch, komunikační vybavení, letecké palivo, další vojenské vybavení a spolupráce výzvědných služeb.

25. dubna 1982 se britská flotila nacházela 13 000 km od válečné zóny, menší britská jednotka obsadila zpět ostrov South Georgia včetně zajetí jedné argentinské dieselové ponorky. 2. května byl mimo válečnou zónu britskou ponorkou potopen argentinský křižník General Belgrano. V reakci na tento kontroverzní krok se většina argentinských lodí držela dále od oblasti bojů, ale argentinské ponorky pokračovaly v ohrožování britské flotily. Mezitím britské námořní síly a argentinské letectvo sváděly intenzivní bitvy, během kterých Argentinci potopili HMS Sheffield a kontejnerovou loď Atlantic Conveyor pomocí protilodních raket Exocet. Dále potopili dvě fregaty a torpédoborec, několik dalších lodí bylo poškozeno, ale většina argentinských bomb nevybuchla. Argentina také nebyla schopna zabránit Britům, aby se 21. května 1982 nevylodili nedaleko Port San Carlos, na severním pobřeží Východních Falkland. Z tohoto předmostí britská pěchota postupovala jižním směrem a obsadila osady Darwin a Goose Green, kde se stočila na východ, a 31. května obklíčila Stanley. Velká argentinská posádka se vzdala 14. června, čímž v podstatě konflikt skončil. 20. června britské jednotky znovu obsadily ostrovy South Sandwich.

Britové zajali asi 11 400 argentinských zajatců, všichni byli poté propuštěni. Téměř 750 Argentinců bylo zabito, a to včetně 368 námořníků z posádky General Belgrano. Britové ztratili 256 mužů. Nejistý počet argentinských letadel byl zničen, převážně na zemi, zatímco Britové ztratili 10 Harrierů a více než 24 vrtulníků.

Ve stejné době ve Velké Británii Margaret Thatcherová plně využila vítězství ve válce a vytěžila z něho i drtivé volební vítězství pro svoji Konzervativní stranu. V Anglii jsou Falklandy Anglánů, v Argentině jsou Falklandy Argentinců.Co závěrem říct? Byl to nerovný boj. Vědělo se to už na začátku. Vrátím se k tomu, co jsem předeslala. Jeden Anglán mi říkal, že si pamatuje, jak v té době se provolávalo, pět na jednoho…tu válku vyhrajem. Jsou fakt jejich Malvíny? Neviděla jsem v Anglii ani jednu ceduli takovou, jakou mají v Argentině. Je cítit hořkost. Neměly by být Malvíny dále politickým hřištěm.

Zpět do Cabo Dos Bahias.

Naše otázka je… kde rostou gibosa? Vystoupám až na vrcholek skalního útesu, Martin zůstává dole. Musím se skrčit a ž k zemi, něco jako na čtyři, jelikož se mi v tom vichru nedaří udržet rovnováhu, vzpřímenou polohu homo sapiens. Ze zoufalství fotím tefráče.

Ale co, jsou to hezký kytky. Martin mává. Konečně je našel. Na skále. To je radosti. Našla jsem je taky, krásně velký. Ani nedutám, jen se kochám. Udělám si dokumentaci a pak jakoby nic, zavolám na Martina. Podívej, jsou bombastický, že jo?

Prý mu bylo takové ticho moc podezřelé. Vracíme se zpět na Camarones.

Mara na cestě. Zaběhla za keř, sedí a čeká. Cvak, cvak a zase cvak. Mám ji, konečně.

Cestou potkáváme různá zvířata, ale nafotit je, tak to je docela problém. Proč? Protože zdrhnou. Za rekonstruovanou estancií San Miguel z roku 1914 přejíždíme řeku a zastavujeme. Martin vybíhá doprava, já doleva. Rostou tady i tam. Velký, malý, světle i tmavě trnitý. G. gibosum ferox. Dvě hodiny odpoledne, směr na Bahia Bustamante. Sprchlo pět kapek. Opravdu pět. Vystrčím ruku z okna a počítám. 1… 2… 3… 4… 5 a chytnu pět kapek do dlaně.

Podél pobřeží přejíždíme řeku Marea. Co to vidí oko mé? Hotel Bahia Bustamante a velký pozemek obehnaný plotem. Plot běží i po pláži. Nebýt odlivu, je i oceán privado. Hledám šutry na pláži. Zvednu hlavu a Martin na Adama hupsá do oceánu. Dneska se i najíme, mám krevety. Japonci takto sbírají plody moře na pláži.

Co tu dělá ta kachna???? A sama…
Oceáne… adios… ještě jedna lokalita. To mám radost, volá Martin. Běží pro foťák. Ukazuju na skupinu astrokaktusů. No, Petro, děláš si snad srandičky? Hahaha… jasně, že ta gymna už taky vidím. Jsou mega mega velký. Mám radši menší, ale co naplat. Jde o nejjižnější jejich výskyt. Cestou na Garayalde by měly, podle Martina, tady být místa se zkamenělými stromy. Tuto informaci má z Googlu. Několik map si i vytisknul.

Cesty ke kopcům vedou. Jenže Martin porovnává mapu s terénem tady a říká, jeď tam, když to v mapě není. Hele pásovec. Poslední zvíře, které nám chybělo k vidění do sbírky. Brzda…prach. Chytím ho. Zastavil a makal za ním. Kdyby nejelo to blbý auto kolem, měl bych ho.

Aspoň se podívám po kaktusech. Nevím, jak to udělal, ale přinesl 15 ti centimetrové zkamenělé dřevo. Kdepak Martin. Slíbil, že tady uvidím zkamenělé dřevo, a taky, že jo.

Velký dřevo, malý dřevo, měníme plán. Jedeme po Ruta 31. Na Digue F. Ameghino. Rio Chubut se vlní masivem červených skal. To je nádhera. Kdo si oblíbil rafting, dobrý typ pro něho, ne? Místo na spaní hledáme, tak jako když kočka hledá koťata. Přejíždíme z místa na místo. Tak tady nespím. Spadne na mě skála. Tak u řeky? Taky ne. Stoupne voda a bude ve stanu. Rada Martina. Tak vylezeš ze stanu. Sedím a pozoruju řeku. Zatímco Martin pral semena, voda stoupla o 20 centimetrů. Martin měl asi strach o suchá semena. Souhlasil odjet.

Do kempu? To je zase randál. Nakonec stavíme stan mezi autem a haldou kamenů.

Argentina 2013/2014 - díl 1. | 2. | 3.

 

Související články

Argentina a Chile 2012 - díl 1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10.
| 11. | 12. | 13. | 14. | 15. | 16. | 17. | 18. | 19. | 20. 
| 21. | 22. | 23. | 24. | 25.   

 

Argentinské pohledy 2008 - díl 1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8.
9. | 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18.

 

Patagonie a střední Argentina 2008,
část 1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11. | 12. 
13. | 14. | 15.| 16. | 17. | 18.  | 19. | 20.

 

Gymno - deník Argentina 2007, část 1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11. |12. | 13. | 14. | 15. | 16. | 17. | 18. | 19. | 20. | 21.

 

Pohled vně kaktusářského světa (02/2009)
Lumír Král: Pod Jižním křížem. Poznámky z velkého vandru po Argentině 
(2. 1. 2007 – 14. 2 .2007)

 

© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630