Chvála sukulentních kříženců

Mnozí pěstitelé je zrovna nemusí, bigotní strážci botanické čistoty jimi přímo opovrhují. Jiní je naopak cíleně vyhledávají, podobně jako další schraňují třeba kristáty nebo barevné kultivary. Já se v jejich pěstování nijak zvlášť nevyžívám, ale když nějakého pohledného křížence objevím a zalíbí se mi, přivezu ho bez váhání domů a snažím se mu dělat stejné pomyšlení jako všem těm „čistokrevným“ okolo. Nutno dodat, že kříženci svojí krásou přírodní druhy mnohdy předčí, v odolnosti skoro pokaždé. Má to svou logiku. Ať už vznikají cíleně nebo náhodně, vždycky pěstitelé šíří do světa jen ty zdařilé a pohledné, protože škaredé by od nich nikdo nechtěl ani zadarmo.

Echeveria 'Doris Taylor' v plné kráse

Obr. č. 1 – Echeveria 'Doris Taylor' v plné kráse

A její červnové květenství

Obr. č. 2 – A její červnové květenství

Listy 'Doris Taylor' jsou spolehlivými chytači ranní rosy

Obr. č. 3 – Listy 'Doris Taylor' jsou spolehlivými chytači ranní rosy

Křížence 'Doris Taylor' jsem léta považoval za Echeveria setosa, než mi jednoho dne tu pravou ukázal pan Bittman v Dymokurech. Takto chybně byla dokonce uvedena i v několika sukulentářských publikacích. Jedná se přitom o křížence Echeveria pulvinata 'Ruby' právě se zmíněnou „setosou“. Po prvním z rodičů kříženec beze zbytku podědil barvu i tvar květů a bohužel i keříčkovitý růst, díky němuž je nutno 'Doris Taylor' vždy po nějakém čase zmlazovat. Z Echeveria setosa má snad pouze robustnější vzrůst a hustý porost chloupků na povrchu listů. U některých kříženců se objevují i květy žluté, protože v jejich případě se výrazněji prosadily geny Echeveria setosa, jejíž květy bývají u všech poddruhů spravedlivě napůl červené a žluté.

Sedeveria 'Letizia' kvetoucí během české zimy

Obr. č. 4 – Sedeveria 'Letizia' kvetoucí během české zimy

Stejný kříženec už v plné podzimní parádě v misce od Součků ze Šťáhlav

Obr. č. 5 – Stejný kříženec už v plné podzimní parádě
v misce od Součků ze Šťáhlav

A podzimní 'Letizia' ještě jednou zblízka

Obr. č. 6 – A podzimní 'Letizia' ještě jednou zblízka

Sedeveria 'Letizia' je kříženec mezirodový. Jedním z jeho rodičů je Echeveria setosa var. ciliata, po níž rostlina zdědila tvar listové růžice a také částečně přízemní růst. I druhý z rodičů pochází z Mexika (Chiapas). Sedum cuspidatum dalo kříženci do vínku lesklé listy s výraznějším zbarvením okrajů, které na podzim získávají až kýčovitý odstín červené. A také květy bílé barvy, s kterou se v jinak pestré paletě rodu Echeveria nesetkáme. Ty se objevují prakticky ve všech ročních obdobích, nejčastěji však na sklonku české zimy. V tu dobu je ale samotná rostlina zelená jako brčál a vcelku nevzhledná, zatímco s příchodem podzimu ji prostě už přehlédnout nelze.

Cremnosedum 'Little Gem' s jarními květy

Obr. č. 7 – Cremnosedum 'Little Gem' s jarními květy

A žluté kvítky ještě jednou

Obr. č. 8 – A žluté kvítky ještě jednou

Podzimní podoba stejného trsu v šamotové misce od kamaráda Vladi Zatloukala

Obr. č. 9 – Podzimní podoba stejného trsu v šamotové misce
od kamaráda Vladi Zatloukala

Cremnosedum 'Little Gem' přivedli na svět manželé Grimovi z Kalifornie. Zkřížili dvě diametrálně odlišné rostliny, které spojuje příslušnost k čeledi Crassulaceae a mexický původ. Zatímco robustní růžice Cremnophila nutans mohou dosáhnout průměru až 17 cm, droboučné lístečky Sedum humifusum dorůstají sotva 5 milimetrů! Kříženec po rozchodníku zdědil výrazné žluté kvítky, vyrůstající zjara z kompaktních 1-3 cm velkých růžic. Ty hojně odnožují a velice rychle vytvářejí husté bochánky, zbarvující se na podzim do zvláštního odstínu bronzové. Rostlina jako stvořená pro sezónní pěstování pod širým nebem.

Čtveřice Crassula 'Buddha's Temple' v misce od paní Květy Mrázkové

Obr. č. 10 – Čtveřice Crassula 'Buddha's Temple'
v misce od paní Květy Mrázkové

Aprílové květenství definitivně poničí dosavadní tvar rostliny

Obr. č. 11 – Aprílové květenství definitivně poničí dosavadní tvar rostliny

Jarní políčko 'Buddha's Temple' v našem sezónním makroloňáku

Obr. č. 12 – Jarní políčko 'Buddha's Temple' v našem sezónním makroloňáku

Crassula 'Buddha's Temple' spatřila světlo světa ve stejném roce jako já. Čínští bolševici zrovna krvavě potlačili lidové povstání v Tibetu a bořili budhistické chrámy jako o závod. Možná právě proto zvolil duchovní otec tohoto nádherného křížence Myron Kimnach ono výstižné pojmenování. Zkřížil notoricky známou Crassula perfoliata var. minor, tehdy ještě známou jako Crassula falcata nebo Rochea falcata, s drobnější Crassula pyramidalis. Výsledek je ohromnující! V té kytce nacházejí ve vzácné shodě zalíbení jak naprostí laici, tak i pokročilejší pěstitelé po celém světě. Protože její množení je obtížnější a zdlouhavější, než jsme u tlustic zvyklí, a samotná kytka bývá maličko choulostivější, nebude poptávka po ní asi nikdy zcela uspokojena. Troufám si tvrdit, že pokud by to byla kytka přírodní, budeme na ni už dnes vzpomínat jen nad zažloutlými fotografiemi z afrického jihu.

Na závěr jeden krásně kvetoucí kříženec kaktusový

Obr. č. 13 – Na závěr jeden krásně kvetoucí kříženec kaktusový

A ještě další zářivá májová barva

Obr. č. 14 – A ještě další zářivá májová barva

Kytky se křížily odedávna. Této činnosti se věnovali nejenom profesionální zahradníci, ale často i renomovaní botanici, slavné kaktusáře nevyjímaje. Mnoho kříženců také vzniklo samovolně. Prostě se to nějak sprsklo. Je zbytečné jimi opovrhovat, když je na ně kolikrát docela hezké pokoukání.

Všem lidem od kaktusů a sukulentů přejeme brzký příchod opravdového jara,
které rychle nastartuje rostliny i je samotné! Iva + Jirka Jandovi z Pávova.

Málem zapomenuté sukulenty (2011/03 - 2014/05)
část
 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20,
21, 22, 2324252627282930313233343536

Postřehy z Tenerife (2014/12 - 2018/02)
část
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 1011, 12, 13, 14,
15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 

O našem pěstování litopsů (2018/10)
Blahopřání k jubileu (2018/11)
Sukulentní Vánoce (2018/12)

zpět

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
E-mail: 
madagaskar(at)ji(dot)cz
www.sukulenty.estranky.cz 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630