Málem zapomenuté sukulenty (24)

Obr. č. 1 - Jedna z mnoha podob Gasteria bicolor ssp. liliputana

Když jsem byl malý kluk, rostliny rodu Gasteria měly své místo snad v každé panelákové domácnosti! Ozdobeny puncem nesmrtelnosti a chrlíce neustále množství odnoží, vhodných jako dárek pro sousedku, si získávaly prostor i tam, kde jiné kytky houfně hynuly. Tehdy, v druhé polovině šedesátých let minulého století, to byla především Gasteria bicolor ssp. liliputana. Jednu její odnož jsem tehdy s velkým sebezapřením a despektem jako osmiletý kaktusářský začátečník zařazoval do své právě budované okenní sbírky. Chtěl jsem udělat radost své matce, která si myslela, že tou rostlinou udělá radost mně, tvrdíce že je to taky kaktus. Pak se sousedkami zůstávaly nadále v přesvědčení, že mají za okny aloe!

Obr. č. 2 - Nakvétající Gasteria nitida ssp. armstrongii

Obr. č. 3 - Jeden z mnoha typů Gasteria armstrongii, jehož listy opravdu
připomínají jazyk!

Gasteria armstrongii byla tehdy nazývána „čertův jazyk“. Dnes se oficiálně jmenuje G. nitida ssp. armstrongii, a nebýt občasné produkce holandských velkopěstíren, asi by už nadobro vymizela z českých oken. Je to přitom rostlina krásná, jejíž listy zdobí barevný i plastický vzor, a květy podobající se malým lampionkům prozáří skleník vždy naprosto dokonale!

Obr. č. 4 – Pozdně letní květy Gasteria armstrongii

Gasteria armstrongii mnoho odnoží nevytváří, roste pomalu a ani ve značném stáří příliš prostoru nezabere! V záplavě sukulentních novinek se ale rok za rokem nenávratně vytrácí, a platí krutou daň za svoji obyčejnost!
 

Obr. č. 5 - Gasteria glomerata

Gasteria glomerata také není k vidění příliš často. Přitom už matně „mechový“ povrch jejích listů je naprosto neopakovatelný, nemluvě o zářivých květech, které nelze přehlédnout. Jejich svítivě červená barva je balzámem na sukulentářskou duši, vyčerpanou už dlouhou řadou krátkých dnů české zimy! Po nějakém čase rostlina tvoří husté trsy, a dle mých vlastních zkušeností nabídnutou odnoží této pomalu rostoucí kytičky z afrického jihu pohrdne málokdo. A to aniž by předtím spatřil její nezvykle bohatá květenství na tenkých stvolech, ohýbajících se často pod tíhou toho nádherného kvítí!

Obr. č. 6 – Zimní květenství Gasteria glomerata

Obr. č. 7 - Zářivé kvítky G. glomerata připomínají miniaturní lampionky

Gastériemi opovrhuje jenom hlupák, nebo štvanec, posedlý neustálou honbou za těžce dostupnými špeky! Když u nás ve skleníku dokvétají gastérie, jaro už obvykle ťuká na dveře plnou silou! Jarní slunce může listy gastérií ošklivě spálit, ale také zbarvit do zajímavých tónů, jak jsme tomu byli svědky třeba u Zemanů v Ondřejově, v kaktusovém sanatoriu s neskutečným výhledem do okolní krajiny!
 

Obr. č. 8 - Jarní slunce každoročně kouzlí na listech gastérií
u Zemanů v Ondřejově!

Málem zapomenuté sukulenty
část 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23

zpět

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
E-mail: 
madagaskar(at)ji(dot)cz
www.sukulenty.estranky.cz 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630