Málem zapomenuté sukulenty

Obr. č. 1 -  ilustrační foto

Také při pěstování sukulentů se střídají nejrůznější módní vlny, které na nějaký čas nebo i navždy smetou rostliny, které se ještě docela nedávno u pěstitelů hřály na výsluní obliby. Také jsem kdysi některým z těch vln podlehl, a v našem skleníku se tudíž začaly hromadit i kytky, které se mi sice nijak zvlášť nelíbily, ale zato se jednalo o opravdové a zaručené „špeky“! Asi si podobnou cestou musí projít každý. V mém případě naštěstí netrvala příliš dlouho. Dnes už pěstuji jen co se mi líbí nebo mi připadá něčím zajímavé či mimořádné, bez ohledu na vzácnost a původ té kytičky. V mnoha případech jsem se tak nakonec spletitou cestou vrátil k rostlinám, s nimiž jsem před takřka třiceti lety se sukulenty začínal. A právě jim bude věnován každý měsíc kousek místa v těchto novinách.

Obr. č. 2 - Crassula exilis subsp. picturata

Začnu rostlinou Crassula exilis subsp. picturata, jejíž opětovné shánění mi před několika lety dalo pořádně zabrat. Přitom v polovině osmdesátých let minulého století ji pěstoval téměř každý, tehdy většinou ještě pod zkráceným názvem Crassula picturata. Nádherné dílo přírody, která v případě této drobné tlustice pracovala na minimálním prostoru s velkou dávkou fantazie.

Obr. č. 3 -  Letněné rostliny koncem června

Obr. č. 4 - A tytéž v polovině srpna

Zelené lístky složené v úhledné růžici o průměru většinou nepřesahujícím15mm, zdobené na povrchu červenohnědými body a zespodu fialové, se zubatými okraji ještě přizdobenými lemem z drobných a dokonale seřazených teček! To vše ještě v mnohem výraznějších tónech, když se do listů naplno opře jarní slunce. A na konci léta spousta drobných kvítků na nízkých stvolech! Dodnes nechápu, jak jsem se jí kdysi mohl dobrovolně zbavit!

Obr. č. 5 - Pohled do květenství Crassula perfoliata subsp. falcata

Crassula perfoliata subsp. falcata je jednou z vůbec prvních sukulentních rostlin, kterou jsem pěstoval. Také ji měl tehdy skoro každý. Listy s povrchem jemným jako samet, narůstající v tak zvláštním úhlu, že při pohledu shora tvoří písmeno „X“. Pěstitelé ji většinou znají pod zkráceným názvem Crassula falcata, a kdo jednou spatří na konci českého léta její zářivě červené květenství, už na ni nedá dopustit. Holandské velkopěstírny jí v posledních letech připravily triumfální návrat na výsluní pěstitelského zájmu. V ústraní byla dlouho, takže není divu, že mnozí začínající nebo mírně pokročilí pěstitelé „falkátu“ dnes považují za žhavou novinku!

Obr. č. 6 - Kvetoucí „falkáta“

Obr. č. 7 - ... a její zářivé srpnové květenství

Kaktusáři by mohli zavést podobnou rubriku, možná i mnohem obsáhlejší! Loni v létě jsem se na jihlavské výstavě kaktusů rozplýval nad krásou kamarádových mamilárek, a on mi povídá „člověče, co blázníš, vždyť jsou to obyčejný bombyciny!“ Takhle nějak vypadá první krok na cestě k zapomenutí!

Ivana a Jiří Jandovi

Foto © Ivana a Jiří Jandovi

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
www.sukulenty.estranky.cz
E-mail: madagaskar(at)ji(dot)cz

 

zpět