Málem zapomenuté sukulenty (23)

Obr. č. 1 - Sedum suaveolens nakvétající na přelomu března a dubna

Dvojice rostlin z dnešního pokračování patří k mexickým rozchodníkům rodu Sedum. Kromě toho byly obě popsány teprve v polovině sedmdesátých let 20. století! Především ale oba druhy nenaplňují ani trochu naše zažité představy o vzhledu rozchodníků. Problém s jejich botanickým zařazením však nemají pouze amatérští pěstitelé. V minulosti na tom totiž byli podobně i profesionální botanici!

Obr. č. 2 - Rozkvetlá rostlina Sedum suaveolens, zasazená v misce o průměru 14 cm

Obr. č. 3 - Májové kvetení ještě jednou

Sedum suaveolens vzhledově připomíná spíše zástupce příbuzného rodu Echeveria. Objev této rostliny (Durango) známým znalcem sukulentů a jejich šlechtitelem Myronem Kimnachem způsobil v botanickém světě malou senzaci, protože její chromozómové číslo bylo bezkonkurenčně nejvyšší ze všech sukulentních (asi nejen) rostlin na této planetě (n=320)! Husté a kompaktní listové růžice Sedum suaveolens dosahují v kultuře průměru 10 až 15 cm, zůstávají po celý život přízemní a boční odnože vytvářejí teprve ve chvíli, kdy se rostlina chystá kvést!

Obr. č. 4 – Jarní květy Sedum suaveolens

Sedum clavatum je sice o něco drobnější, ale i tato mexická rostlina vzhledem připomíná spíše echeverie. Její listy i stonky jsou potaženy silnou voskovou vrstvou, způsobující jejich modrozelené ojínění, zdobené od jara do podzimu na zaoblených koncích listů ještě červenými body. Rostlina také odnožuje jen velmi málo, a navíc časem přerůstá, takže je nutné její občasné zmlazování.
 

Obr. č. 5 - Skupinka rostlin Sedum clavatum na sklonku února

Obr. č. 6 – Stejné rostliny již nakvétající zhruba o dva roky později

Oba netypické rozchodníky kvetou dosti podobnými bílými květy na konci českého jara. Obě rostliny jsou v našich sukulentářských sbírkách zastoupeny spíše symbolicky, a často ještě pod nesprávnými jmény. Také já jsem byl zkoušen z jejich znalosti dvěma staršími anglickými elegány, kteří v doprovodu plzeňského kaktusáře Milana Kůrky před časem navštívili naši sbírku. Oba absenci jmenovek v našem skleníku patrně považovali za krajně podezřelou, a tak si mne prostě prověřili. Ve zkoušce jsem k jejich (i své) spokojenosti nakonec obstál!
 

Obr. č. 7 - Prvomájové květy Sedum clavatum

Oba mexické rozchodníky jsou kytky do nepohody. Jen je nesmíme ošidit o maximum slunečních paprsků a v zimě musíme zalévat s rozvahou. Jakmile spatříme jejich květy, přestaneme s konečnou platností pochybovat o jejich příslušnosti k rodu Sedum, a zároveň si můžeme být jisti, že dlouho očekávané jaro je už opravdu v plném proudu. Už aby to bylo!

Málem zapomenuté sukulenty
část 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22

zpět

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
E-mail: 
madagaskar(at)ji(dot)cz
www.sukulenty.estranky.cz 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630