Málem zapomenuté sukulenty (13)

Obr. č. 1 - Monanthes polyphylla s poupaty na počátku května

Miniaturních sukulentíků rodu Monanthes existuje podle aktuálního uspořádání devět druhů, ale jmen na cedulkách v jejich květináčích  existuje snad čtyřicet! Jenom dva druhy se ale pěstují zcela běžně. Obě rostliny jsou neodmyslitelně spjaty s našimi pěstitelskými začátky. Dnes patří k našim největším oblíbencům, a nedáme na ně dopustit. Svým nadšením jsme postupně nakazili spoustu dalších pěstitelů a milovníků sukulentních miniatur, takže těm nádherným rostlinkám z Kanárských ostrovů tak trochu pomáháme od pádu do propasti trvalého zapomnění!

Obr. č. 2 - Stejná rostlina již kvetoucí v misce 7x4,5 cm

Monanthes polyphylla je kytička vskutku nepatrných rozměrů, a vše se v jejím případě počítá jen v milimetrech. Rostlina postrádá tradiční vodozásobné orgány, jakými jsou třeba ztloustlé kořeny, kmeny, stonky nebo dužnaté listy. V přírodě žije v nepatrném množství substrátu ve skalních prasklinách, a dlouhá období sucha přežívá jenom díky rose a častým mlhám. Není to kytka na plné slunce, jehož paprsky jsou schopny spálit její drobná tělíčka během krátké chvíle.

Obr. č. 3 - Jiný typ M. polyphylla, nakvétající v keramické krychličce 25x25 mm

Obr. č. 4 - Pět různých typů Monanthes polyphylla na konci května

Jarní květy Monanthes polyphylla připomínají malá sluníčka na tenkých stopkách. Na minimálním prostoru jich bývá neuvěřitelné množství, a během svého vývoje často velice výrazně mění své zbarvení. M. polyphylla je velice variabilní, a část z rostlin jsou patrně kříženci s jinými zástupci rodu, kteří se pak v přírodě znovu zpětně kříží s původními druhy!

Obr. č. 5 -Trs Monanthes muralis na počátku května 

Monanthes muralis roste pouze na menších ostrovech La Palma a El Hierro, a pokud má dostatek světla, jeho zbarvení bývá až hnědočerné. Starší rostliny vytvářejí silnější kmínky, které unesou i poměrně hustou korunku větví. Už dávno je proto zkoušíme tvarovat.

Obr. č. 6 - Tvarovaná rostlinka Monanthes muralis s dubnovými poupaty

Při tvarování Monanthes muralis platí opačná pravidla, než na jaká jsme zvyklí u většiny ostatních sukulentů. Žádné krácení větví, žádné vyštipování vrcholků. Rostlinkám ponecháváme absolutní volnost, a jenom z nich průběžně odstraňujeme vše, co nám do naší budoucí tvarové koncepce nezapadá. Větve se samy dichotomicky dělí a hustá korunka budoucích stromečků tak vzniká v podstatě bez našeho přičinění. Fotografie jednoho z našich pidistromečků Monanthes muralis dokonce visí v Muzeu rekordů v Pelhřimově!

Obr. č. 7 - Stejný stromeček již rozkvetlý o měsíc později

Obr. č. 8 - Lesíček z Monanthes muralis

V případě dvojice rostlin rodu Monanthes snad ani nemůže platit ona okřídlená sukulentářská výmluva, že „už to není kam dávat“. Pokud by se ovšem do sbírky nevešly ani dvě rostlinky z dnešního článku, pak už začíná být situace opravdu kritická!

 - Ivana a Jiří Jandovi -

Málem zapomenuté sukulenty, díl 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12

zpět

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
E-mail: 
madagaskar(at)ji(dot)cz
www.sukulenty.estranky.cz 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630