Málem zapomenuté sukulenty (2)

Obr. č. 1 -  Echeveria elegans

Echeveria elegans z mexického státu Hidalgo u nás kdysi zdomácněla dokonce natolik, že byla coby sezónní ozdoba vysazována do českých parků. Zahradníkům sloužila především jako tzv. lemovka, ohraničující tvar plánované parkové výsadby. Na zimu pak rostliny pracovníci komunálu vykopali a odvezli k zimování do zahradnictví, pokud ovšem už totéž před nimi neučinil pohotový a všeho chtivý český člověk. Protože E. elegans vytváří po obvodu množství bočních odnoží, a čeští zahradníci byli vždycky šikulové, bylo nakonec do záhonů pořád co sázet!

Obr. č. 2 - Rostlina již obrůstající odnožemi

Obr. č. 3 - Jarní květenství Echeveria elegans

Zkuste tu „obyčejnou“ kytku sehnat dnes. Je to docela fuška! Echeveria elegans je opravdová mexická krasavice, s listy měnícími barvu podle podmínek pěstování a ročního období od modrozelené přes takřka šedou až po lehce narůžovělou. Její jarní květy jsou parádní záležitostí, a rozplýval se nad nimi už za první republiky ve své knize pan Oskar Smrž! K nám se v posledních letech znovu vrací prostřednictvím holandských velkopěstíren!

Obr. č. 4 - Echeveria setosa var. setosa

Také Echeveria setosa var. setosa se u nás běžně pěstovala už v prvorepublikových zahradnictvích, a také na ni pěl ódy klasik českého kaktusářství Oskar Smrž. „...květy krásně rumělkové se žlutými cípy. Jedna z nejkrásnějších!“ napsal o ní ve své knize, vydané v roce 1929. Solitérní, jen vzácně odnožující přízemní růžice chlupatých listů zůstávají při citlivém pěstování po celý život přízemní. Listů v nich může být i 170!

Obr. č. 5 - Kvetoucí rostlina o průměru růžice 12 cm

Obr. č. 6 - Květenství E. setosa var. setosa

Májové květy v červeno-žlutém provedení jsou už jen třešinkou na tom povedeném dortu, který upekla mexická příroda. I tuto nádheru je docela problém sehnat, ačkoliv tomu asi tak nebývalo vždycky, jak se můžeme přesvědčit při listování starými zahradnickými knihami. Je nejvyšší čas pustit se znovu do jejího množení a vrátit ji na výsluní pěstitelského zájmu, kam bezesporu patří! 

Málem zapomenuté sukulenty (1)

Ivana a Jiří Jandovi

Foto © Ivana a Jiří Jandovi

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
www.sukulenty.estranky.cz
E-mail: madagaskar(at)ji(dot)cz

 

zpět