Málem zapomenuté sukulenty (5)

Obr. č. 1 - Sedum pachyphyllum v obležení jiných mexických rostlin

Mexické rozchodníky rodu Sedum patřily k vůbec prvním sukulentům, s nimiž jsem kdysi začínal. Díky snadnému pěstování a rychlému množení o ně tehdy nebyla nouze. Ale pak nastala období kaudexů, rostlin vhodných k tvarování, a tak na svou renesanci musely tyto mimořádně skromné rostliny čekat až do chvíle, kdy jsme začali naše sukulenty pravidelně letnit pod širákem.

Obr. č. 2 - Květ Sedum pachyphyllum

Obr. č. 3 - Sedum pachyphyllum v kristátní podobě

Ničím nefiltrované sluneční paprsky, deště i lijáky a čerstvé povětří s nimi dělají hotové divy. Takové Sedum pachyphyllum je venku úplně jiná kytka, než na jakou jsme byli za oknem nebo ve skleníku zvyklí. Zůstává nižší, hojně větví bez jediného zkrácení vrcholu, a konce listů má vyzdobeny množstvím droboučkých červených bodů, které se uprostřed léta slijí v jediný celek! Kvůli žlutým (většinou zimním) květům tu kytku určitě nepěstujeme. V jejím případě barvy a oblé tvary jasně vítězí. V kristátní formě je Sedum pachyphyllum dokonce velice zajímavým objektem k částečnému tvarování a následnému zasazení do mělké keramické misky.

Obr. č. 4 - Letněné Sedum rubrotinctum na konci jara

Sedum rubrotinctum je stálicí naší sbírky od samého počátku, ale v opravdových barvách jsme jej spatřili také až při letnění. Červená v podání této mexické rostliny je někdy až neskutečná! Nejkrásnější bývají lesklé lístky Sedum rubrotinctum na konci jara, a pak znovu až s příchodem podzimu, kdy začnou klesat ranní teploty blízko bodu mrazu.

Obr. č. 5 - Sedum rubrotinctum a podzimní rosa

Obr. č. 6 - Totéž v růžovém provedení kultivaru zvaného 'Aurora'

Také listy této rostliny jsou potaženy tenkou voskovitou vrstvou, chránící jejich nitro proti zbytečnému odpařování vody. V případě Sedum rubrotinctum ale vosk způsobuje lesklý povrch listů, podobně jak to známe třeba u jablek! Totéž se děje také u kultivaru 'Aurora', jehož listy trpí částečnou ztrátou chlorofylu v povrchových vrstvách, způsobující jejich zvláštní růžové zbarvení. To bývá překvapivě intenzivní i uprostřed české zimy, kdy rostliny nedostávají příliš vody!

Červené i růžové zbarvení není až tak závislé na intenzitě paprsků, jako spíše na střídání vysokých a nízkých teplot, a především ranní rose, kterou rostliny pěstované ve skleníku nebo za oknem nikdy nepoznají!

Obr. č. 7 - Sedum pachyphyllum a S. rubrotinctum (v popředí)
ve společnosti mexického příbuzenstva

Obě rostliny při našem způsobu pěstování sukulentů nacházejí bohaté uplatnění v sezónních výsadbách, kterým říkáme „sukulentí zahrádky“. Přestože je obě každoročně intenzivně množíme, a jejich množení je velice snadné a rychlé, nikdy jich není tolik, kolik by bylo pro všechny zájemce třeba!

Málem zapomenuté sukulenty 1, 2,  3, 4, 5

Ivana a Jiří Jandovi

Foto © Ivana a Jiří Jandovi

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
www.sukulenty.estranky.cz
E-mail: madagaskar(at)ji(dot)cz

 

zpět