Málem zapomenuté sukulenty (9)

Obr. č. 1 - Květ Orbea (Stapelia) variegata tak jak jej známe nejčastěji

Takřka zapomenuté sukulentní druhy nalezneme také mezi takzvanými „smrdutkami“, jak se mezi pěstiteli říká velké skupině rostlin čeledi Asclepiadaceae, o nichž nedávno vyšla i docela hezká knížka z pera Johna Pilbeama s názvem „Stapeliads“. Společným znakem těchto až na výjimky nepříliš atraktivních rostlin jsou jejich nádherné, leč většinou silně zapáchající květy. Pokud si do sukulentářské sbírky naleznou cestu červci (jako že naleznou!), právě tyto rostliny se stávají jejich první potravou!

Obr. č. 2 - Další zajímavý typ květu Orbea variegata

Když se řekne „smrdutka“, všichni pěstitelé mají obvykle na mysli notoricky známou rostlinu Orbea variegata. Poprvé v mém dětském pokoji kvetla když mi bylo asi deset let. To ještě jako Stapelia variegata! Za oknem svého bytu ji tehdy pěstoval kdekdo! Nalézt ji dnes alespoň v sukulentářských sbírkách je téměř nadlidský úkol!

Rostlina je to značně variabilní, a to především co se zmíněných květů týče. Již klasik českého kaktusářství Oskar Smrž psal ve své knize z r. 1929, že ve sbírkách koluje více „bastardů“ Stapelia variegata, než čistých rostlin. O mnoho let později Hermann Jakobsen ve svém slavném sukulentářském lexikonu uvádí v případě S. variegata (stále ještě!) snad dvacet nejrůznějších variet! Není tedy divu, že sledování květů O. variegata na internetu je díky pestré škále jejich vzorů zábava na opravdu dlouhé večery!

Obr. č. 3 - A ještě jeden, tentokrát s převahou žluté barvy!

Orbea variegata je ale dnes pro většinu pěstitelů kytka příliš obyčejná, než aby si zasloužila své místo na parapetu, zaplněném žhavými novinkami. V naší letní prodejně v jihlavské ZOO je to ale stále velký hit! Ti starší rostlinu kupují tak trochu z nostalgie, protože už ji kdysi dávno pěstovali, mladší obvykle neskrývají při spatření květů své překvapení, a rostlinu považují za žhavou novinku, kterou nějakým nedopatřením dosud nespatřili ani v loskutákovi! Neméně ozdobné bývají oproti samotné rostlině obří lusky (plody), plné semen s ochmýřenými padáčky!

Obr. č. 4 -  Velké lusky Orbea variegata často vyzrávají celou zimu!

Obr. č. 5 - Huernia pillansii s poupětem

Huernia pillansii bývala kdysi sukulentářským hitem, a za pár let na to už zcela běžnou kytkou. Docela nedávno jsem ji sháněl, a stálo mne to velké úsilí! Jak jsou si huernie většinou navzájem podobné jako vejce vejci, tak tato je s ostatními naprosto nezaměnitelná. Nízká těla, hustě pokrytá měkkými výrůstky, a výrazné letní květy s dlouhými cípy, ve spleti sytě zelených těl zcela nepřehlédnutelné.

Obr. č. 6 - Letní květ Huernia pillansii

Obr. č. 7 - A ještě jeden zblízka

Pěstování i vegetativní množení obou rostlin je neskutečně snadné, jen je třeba včas zakročit proti vlnatce a v době květu hojně větrat! Se soumrakem však hnilobný pach náhle mizí, aby se následujícího dne znovu vrátila lákal mouchy k opylení! Je to vcelku logické. Vždyť i mouchy musí někdy spát!

Málem zapomenuté sukulenty 1, 2,  3, 4, 5, 6, 7, 8

Ivana a Jiří Jandovi

Foto © Ivana a Jiří Jandovi

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
www.sukulenty.estranky.cz
E-mail: madagaskar(at)ji(dot)cz

 

zpět