Málem zapomenuté sukulenty (10)

Obr. č. 1 - Kalanchoe tomentosa z leteckého pohledu

Dvojice rostlin z dnešního pokračování má společný domov na ostrově Madagaskar. Odtud pramení i jejich vřelý vztah ke slunečním paprskům, které milují v jakémkoliv množství. Svá nitra však proti slunečnímu záření obě rostliny dovedou účelně chránit, což navíc zvládají velice elegantním způsobem, díky němuž přitahují i pozornost pěstitelů sukulentů už celá desetiletí.

Obr. č. 2 - Kalanchoe tomentosa jako stromek

Kalanchoe tomentosa pochází z centrální části ostrova, kde dorůstá až půlmetrové výšky. Listy, stonky i poupata jsou hustě porostlé sklovitými chloupky, což rostlinu činí nesmírně atraktivní, především díky ostrému kontrastu bílých ploch listů s jejich špičkami a okraji v nejrůznějších odstínech hnědé.

Obr. č. 3 - Jarní květ Kalanchoe tomentosa

Rostlina je to velice variabilní, takže ve sbírkách koluje množství nejrůznějších typů, lišících se nejenom odstíny hnědého zbarvení, ale také tvarem a velikostí listů. Před nějakými patnácti lety nechyběla tato kytka snad v žádné sukulentářské sbírce, a často bývala zastoupena hned v několikerém typovém zastoupení.

Obr. č. 4 - Zajímavý typ K. tomentosa s extrémně dlouhými listy

Dnes o ni přílišný zájem není, a o její propagaci a šíření se starají prakticky už pouze holandské velkopěstírny. Květináři však často stihnou v tmavých koutech svých obchodů znehodnotit vcelku hezké sazenice ještě dříve, než se dostanou k zákazníkovi. My na Kalanchoe tomentosa nedáme dopustit! Rostlinu pěstujeme v mnoha nejrůznějších podobách, a patří už dlouhá léta k našim největším sukulentním oblíbencům.

Obr. č. 5 - Kalanchoe pumila s poupaty

Kalanchoe pumila bývala kdysi tradiční zahradnickou rostlinou, pěstovanou často i v závěsných květináčích, a mezi pěstiteli oblíbenou pro své voskem pokryté lístky s vroubkovaným okrajem i mimořádnou odolnost vůči slunečním paprskům a suchu. Listy jakoby někdo posypal moukou. Při manipulaci s nimi vosk na rukou zanechává viditelné stopy.

Obr. č. 6 - Detail listů Kalanchoe pumila s prachovým voskem na povrchu

Obr. č .7 - Jarní květy Kalanchoe pumila s mexickými rozchodníky v pozadí

Nádherný kontrast s bělostříbřitými listy vytvářejí jarní květy růžovofialkové barvy. Na rozdíl od Kalanchoe tomentosa není tato rostlina na květy vůbec skoupá. Přesto se s ní dnes v sukulentářských sbírkách setkáváme jen zcela výjimečně, a chybí dokonce i v nabídce pěstíren. - Ivana a Jiří Jandovi -

Málem zapomenuté sukulenty, díl 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

 
Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
E-mail: 
madagaskar(at)ji(dot)cz
www.sukulenty.estranky.cz 
 

zpět