Málem zapomenuté sukulenty (18)

Obr. č. 1 - První jarní květy Delosperma echinatum

Obě rostliny z dnešního pokračování mají mnoho společného. Patří k čeledi Aizoaceae, rostou pomalu, tvoří hezké keříčky, které nás ani po letech z obydlí nevytlačí, a především krásně a hojně kvetou, i když každá v úplně jiném období. Z obou je při troše snahy možné vytvořit to, čemu se říkává sukulentní bonsaje.

Delosperma echinatum znamená „ježatá“, což je docela výstižné. Pěstitelé ji ale většinou budou znát ještě pod starším pojmenováním Delosperma pruinosum. Její papilózní dužnaté lístky válcovitého tvaru jsou hustě pokryty jakýmisi výrůstky. Listy si po většinu roku udržují svěže lezené zbarvení, a pouze uprostřed českého léta získává jejich povrch lehce narůžovělý až červenohnědý nádech.

Obr. č. 2 - Rozkvetlý keřík Delosperma echinatum alias Delosperma pruinosum

Obr. č. 3 - A ještě jeden pohled do jeho rozkvetlé koruny

Kvítky začínají keříky zdobit už někdy v dubnu či květnu, a v mnoha vlnách pak rostlina v kvetení pokračuje takřka nepřetržitě až do října či listopadu. Mezi sukulenty existuje jen málo druhů, které by kvetly tak intenzivně a dlouho! Plné slunce a relativně i hojnost vody od jara do podzimu jsou základem pěstitelského úspěchu v případě této mimořádně odolné (ne však mrazuvzdorné!) rostliny z jihu Afriky. Pěstovali jsem ji hned na počátku našeho sukulentního snažení, ale pak z naší sbírky na dlouho zmizela. Sehnat ji dnes v záplavě nejrůznějších „špeků“ byl docela problém! Obešli jsme se, tak jako už tolikrát předtím, u pana Bittmana v Dymokurech!

Obr. č. 4 – Kvetoucí Trichodiadema densum - pohled který neomrzí

Trichodiadema densum také patří k rostlinám našich sukulentářských začátků. Na rozdíl od té předchozí ale neopustila naši sbírku ani na jedinou minutu! Naopak těchto pomalu rostoucích rostlin s nádherně ztloustlými kořeny v naší sbírce každým rokem ještě přibývá, a Trichodiadema densum se stala jakousi její vlajkovou lodí. Nejstarší z našich rostlin už pěstujeme neuvěřitelné čtvrtstoletí, a stále ještě by se v případě nutnosti vešly na okenní parapet!
 

Obr. č. 5 - Takhle nějak to pokaždé začíná…

Obr. č. 6 - …a takhle hezky končí

Trichodiadema densum roste nejintenzivněji zjara a pak ještě na podzim, zatímco uprostřed léta si vybírá krátký odpočinek. Kvete v zimě nebo v předjaří, a termín kvetení (únor - duben) se odvíjí od průběhu předchozího podzimu. Její poupata připomínají malé kaktusové semenáčky, a během jejich nárůstu se snažíme rostliny držet zcela nasucho. Teprve když na vrcholcích ježatých kuliček začne prosvítat růžová, bereme znovu do ruky konvičku. Rostliny se nám za ten krátký půst odměňují vskutku královsky!
 

Obr. č. 7 - Tvarovaná Trichodiadema densum s povytaženými kořeny

Obr. č. 8 - A ještě jedna, protože v případě T. densum platí
že co kus, to vždy ryzí originál!

Že poklady se mají hledat pod zemí platí u této rostliny doslova. Stačí je vykopat, trochu poodhalit našemu zraku a povytáhnout nad povrch zemský. Když k tomu ještě v alespoň trochu přijatelném tvaru udržujeme korunu velice zvolna rostoucích větví, získáváme něco dosti připomínající staré stromy, ovšem v hodně miniaturním provedení. Každý má nějakou tu rostlinu svého srdce, kterou by si sebou vzal na pomyslný pustý ostrov. V našem případě je to Trichodiadema densum. Zapomenutí jí tedy u nás určitě nehrozí

 - Ivana a Jiří Jandovi -

Málem zapomenuté sukulenty
část 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17

zpět

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
E-mail: 
madagaskar(at)ji(dot)cz
www.sukulenty.estranky.cz 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630