Málem zapomenuté sukulenty (15)

Obr. č. 1 - Aeonium sedifolium částečně tvarované

Rostliny rodu Aeonium bývaly v dobách našich sukulentářských začátků běžnou součástí takřka každé sbírky. Především tomu tak bylo díky mimořádné odolnosti těchto tlusticovitých (Crassulaceae) rostlin původem z Kanárských ostrovů (ale i Maroka a tzv. Afrického rohu) a jejich snadnému množení. Hlavní překážkou pro mnohé pěstitele jsou větší rozměry některých druhů, ale i pro okýnkáře nabízí rod Aeonium také zajímavé možnosti.

Obr. č. 2 - Jiná rostlina již s kvítky na vrcholech

Obr. č. 3 - Květy Aeonium sedifolium jsou drobné, ale nepřehlédnutelné

Aeonium sedifolium je rostlina velice atraktivní zbarvením svých listů a zajímavým tvarem drátovitých stonků, doplněných často i zdřevnatělými vzdušnými kořeny. Zjara jsou koruny stromečků s lepivými listy doslova obaleny zářivě žlutými kvítky, připomínajícími miniaturní sluníčka! Zajímavé tvary v případě této slunce milující rostliny vznikají spontánně, a zásahy pěstitelovy se omezují pouze na občasné odstranění nepotřebných výhonků nebo i celých větví!

Obr. č. 4 – Aeonium haworthii coby sukulentní keřík

Obr. č. 5 - A. haworthii v pohoří Teno na ostrově Tenerife

 Aeonium haworthii je v současných českých sbírkách doslova „na vyhynutí“! Přitom je to kytka menších rozměrů, tvořící kompaktní stromečky prakticky bez přičinění pěstitele! Pokud této endemické rostlině z ostrova Tenerife dopřejeme letnění, její listy ztuhnou a jejich okraje a někdy i celé plochy se nádherně zbarví, podobně jako jsme to vídali na svých toulkách pohořím Teno na severozápadě ostrova Tenerife.

Obr. č. 6 - Aeonium haworthii 'Kiwi'

Obr. č. 7 - A jeden pohled z letnění 'Kiwi' v naší zahradě

Pokud někdo zatouží po ještě barevnější rostlině, pak je tu kultivar A. haworthii zvaný 'Kiwi'. České slunce s ním dovede hotové divy. Stromečky se z něj dají vypěstovat také moc hezké a opět takřka bez použití nože. O budoucnost tohoto pestrobarevného kultivaru se nemusíme obávat, protože jeho masivního množení se chopily západoevropské pěstírny sukulentů. Za chvilku se s nimi tedy setkáme v každém českém supermarketu. Otázkou je, jak barevné po putování temnými zákoutími českých velkoobchodů budou?

 - Ivana a Jiří Jandovi -

Málem zapomenuté sukulenty, díl 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14

zpět

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
E-mail: 
madagaskar(at)ji(dot)cz
www.sukulenty.estranky.cz 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630