Málem zapomenuté sukulenty (20)

Obr. č. 1 - Sedum morganianum

Sedum morganianum bylo jednou z úplně prvních rostlin našich sukulentářských začátků. Své pojmenování rostlina získala po muži, který ji prý v kultuře jako první „přinutil“ vykvést mimo její mexickou domovinu. Dr. Meredith Morgan byl slavný pěstitel a šlechtitel, a minule jsme o něm psali v souvislosti s jeho nádherným křížencem Crassula 'Morgan's Beauty'!

Obr. č. 2 - Trs Sedum morganianum na naší zahradě

Obr. č. 3 - Květy S. morganianum na počátku léta

Nádherné vínové (nebo růžové, podle množství slunce) květy vytvářejí na přelomu jara a léta s listy Sedum morganianum dokonalý kontrast. Krása této rostliny s nejasným původem ale spočívá v něčem úplně jiném. Trsy jejích hustě olistěných stonků, padajících přes okraje závěsných květináčů, jsou opravdovou pastvou pro oči. Právě takové prý visely u domků na mexických kávovníkových plantážích (Veracruz), kde rostlinu v roce 1935 poprvé spatřil autor jejího popisu Eric Walther. Místní majitelé rostlin však nebyli schopni vysvětlit, odkud se všudypřítomné provazce Sedum morganianum, vísící z rezavých plechovek dolů podél stěn jejich obydlí, vlastně vzaly!

Obr. č. 4 – Bohaté trsy Sedum morganianum v Curral das Freiras na Madeiře

Sedum morganianum se z Mexika postupně rozšířilo do celého světa a stalo se tradiční domáckou rostlinou venkovských obydlí především v teplejších oblastech s dostatkem slunečních paprsků. Hodně slunce a hodně vody je přesně to, co husté trsy této rostliny ke spokojenému životu potřebují!
 

Obr. č. 5 -  Pachyphytum viride po dešti

Pachyphytum viride je doma také v Mexiku (Querétaro), a kdysi bývalo hojné i v českých sbírkách. Dnes však příliš často k vidění není, ale začíná už po něm být znovu sháňka. Jeho listy i stonky jsou mohutné (v rámci rodu Sedum) a slunce s nimi během roku provádí nejrůznější kouzla. Jarní květenství Pachyphytum viride vypadají tak trochu jako z jiného světa.
 

Obr. č. 6 - Zárodky květenství P. viride

Obr. č. 7 - Stejné květenství o pár týdnů později

Rostlina za normálních okolností takřka neodnožuje, a když, tak až ve značném stáří. Zbývá tedy radikální řez, nebo její množení z jednotlivých listů, ale ani těch nebývá příliš mnoho. Možná proto Pachyphytum viride dodnes chybí v sortimentu holandských velkopěstíren, protože jinak je to určitě kytka komerčně velice atraktivní.
 

Obr. č. 8 - Prvomájové Pachyphytum viride

Příjemné prožití svátků vánočních všem kaktusářům i zelinářům
přejí Ivana a Jiří Jandovi z Pávova.

Málem zapomenuté sukulenty
část 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19

zpět

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
E-mail: 
madagaskar(at)ji(dot)cz
www.sukulenty.estranky.cz 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630