Postřehy z Tenerife (9)

Rostliny ze všech koutů světa se díky příjemnému a stabilnímu podnebí na Tenerife cítí jako doma, a mnohým z nich se tady dokonce daří ještě výrazněji lépe. Pro kaktusy a jiné sukulenty to platí dvojnásob. Na ostrově se s nimi setkáváme takřka na každém kroku. V přírodě ostrova Tenerife můžeme tím pádem kromě místních, z velké části endemických druhů sukulentů, často spatřit i tučnolisté přivandrovalce, kteří se zde uchytili před dávnými lety a na některých místech se dokonce staly rostlinami naprosto dominantními.

Obr. č. 1 –Stráň v pohoří Teno, porostlá kolonií Carpobrotus edulis

 

Obr. č. 2 – Květy Carpobrotus edulis mohou dosáhnout téměř deseti centimetrů

Obr. č. 3 – Další pláň hustě porostlá stejnou rostlinou

S jedním typickým případem takové botanické invaze jsme se setkali zjara roku 2013 nedaleko vesničky Teno Alto, která je nejzápadněji obydleným místem na ostrově. V takřka pusté měsíční krajině za vesnicí už sukulenty zvítězily na celé čáře. Kromě všudypřítomné Agave americana zde obrovské plochy tufové pustiny opanovala jihoafrická rostlina z čeledi Aizoaceae, nazývaná pro své jedlé plody také „hotentotský fík“. Její oficiální jméno zní Carpobrotus edulis, a s jejími takřka deseticentimetrovými květy se můžeme občas setkat i na letní dovolené ve Středomoří, stejně jako v daleké Austrálii nebo Severní Americe.

Obr. č. 4 – Živý plot z tlustice Crassula ovata
před jedním z hotelů v Puerto de la Cruz

Obr. č. 5 – Nádherně zbarvené listy tlustice zblízka

Obr. č. 6 – Živý plot v podání Portulacaria afra v jednom z parků v La Orotava

Co my pěstujeme v květináčích za okny nebo ve sklenících, na Tenerife používají jako živé ploty či parkovou přízdobu. Třeba klasická tlustice Crassula ovata, hojně vysazovaná v ulicích měst, tady má nádherné zbarvení a svěží lesk listů. Podobně je tomu i s dalším notoricky známým druhem Portulacaria afra, o jehož tvárnosti by pan zahradník Bittman v Dymokurech mohl vyprávět. I z portulakárii je zde možno spatřit živé ploty, a to zdaleka ne jenom naprosto rovné.

Obr. č. 7 – Kolonie zplanělých rostlin rodu Tillandsia na okraji vesničky Taborno
ve společnosti jihoafrické Crassula multicava

Obr. č. 8 – Další trs o kousek dál, tentokrát
ve společnosti všudypřítomných opuncií

Obr. č. 9 – Rozkvetlá Tillandsia cyanea a Tillandsia usneoides v pozadí

Stejně snadno jako klasické sukulenty se na Tenerife aklimatizují i bromélie rodu Tillandsia. Při návštěvě vesničky Taborno v pohoří Anaga jsme se na mnoha místech setkávali s jejich mohutnými koloniemi, směle konkurujícími rostlinám domácím. Na celém ostrově se přitom jedná v podstatě o jediný takto zdomácnělý druh (který si netroufáme určit), vyskytující se v hojném množství na mnoha vzájemně vzdálených místech. Největší výskyt této invazivní tilandsie lze pozorovat v místech s častými mlhami, kde se zároveň daří i jinému sukulentnímu světoběžníkovi Crassula multicava, původem z afrického jihu. V těsné blízkosti obydlí místních je ale k vidění tilandsií mnohem více druhů.

Obr. č. 10 – Kaktusy na kanárský způsob za venkovským oknem v El Palmar

Obr. č. 11 – Políčko grusonů v jednom z parků v hlavním městě Santa Cruz

Obr. č. 12 – Malý kousek velkého kaktusového hřbitova v Güímaru

Také kaktusům se na Tenerife nezvykle daří. Nebýt ideálních klimatických podmínek, neexistovaly by zde ani velkopěstírny, jejichž produkty nalezneme i v každém českém supermarketu. Zdá se, že kaktusům tady ke spokojenosti nechybí vůbec nic. Setkáváme se s nimi na oknech vesnických domků i v jejich předzahrádkách, stejně jako v městských parcích, na stráních okolo dálnice, i na kruhových objezdech. Na podzim roku 2008 jsme krátce navštívili i opravdový kaktusový hřbitov na okraji jedné z pěstíren, v místech kde jižní dálnice protíná město Güímar. Kaktusy tam již víceméně polodivoce rostou na stojato i na ležato a do některých jeho zákoutí už se skrze jejich neprostupnou hradbu nedá vůbec proniknout.

Obr. č. 13 – Nádherný exemplář rodu Dasylirion
v zahradě jedné restaurace v La Orotava

Příjemné vánoční svátky a v roce 2016 zdraví, štěstí
a hodně radosti z kytiček přejí Iva a Jirka Jandovi z Pávova

Postřehy z Tenerife 1, 2, 3, 4, 5 , 6 , 7, 8

Málem zapomenuté sukulenty
část 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20,
21, 22, 2324252627282930313233343536

zpět

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
E-mail: 
madagaskar(at)ji(dot)cz
www.sukulenty.estranky.cz 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630