Postřehy z Tenerife (4)

Se zeměpisným pojmem „Taborno“ se na mapě ostrova Tenerife můžeme setkat hned třikrát. Cruz de Taborno (1024 m n. m) je nejvyšším vrcholem celého pohoří Anaga. Najdeme jej poblíž jeho hlavního hřebene, táhnoucího se celým východním cípem ostrova. Z tohoto hřebene se pak krajina strmě svažuje k severu a jihu. Na zelenější severní straně nalezneme i vesničku Taborno, nacházející se v nadmořské výšce 598 m, a hned kousek za ní skalnatý vrchol Roque de Taborno (706 m n. m), kterému se také říká Matterhorn ostrova Tenerife.
 

Obr. č. 1 – Vesnička Taborno a za ní ještě v mlze hlavní hřeben pohoří Anaga

Obr. č. 2 – Roque de Taborno

Obr. č. 3 –  Aeonium urbicum s podrostem Monanthes anagensis
a Monanthes laxiflora přímo ve vesnici

Špičatý vrchol Roque de Taborno může poutníkovi bloudícímu v pohoří Anaga docela dobře posloužit jako spolehlivý orientační bod. Vidět je z velké dálky, ze všech stran a je naprosto nezaměnitelný s desítkami jiných skalních vrcholů. Cesta z La Laguny do vesničky Taborno trvá autobusovou linkou č. 275 asi 45 minut. Tato exkluzivní vyhlídková trasa vyjde s bonokartičkou zhruba na naši pětikačku!
 

Obr. č. 4 – Kvetoucí Monanthes anagensis

Obr. č. 5 – Crassula multicava je sukulentní vetřelec z jihu Afriky

Obr. č. 6 – Na Tenerife se této invazivní tlustici daří,
má nádherné zbarvení a přirozený vzhled

Už samotná vesnice je opravdovým botanickým rájem, protože domácí sukulenty se zde mísí se svým cizokrajným příbuzenstvem, a tu pestrou směsici doplňují jiné rostliny, opět poctivě namíchané z domácích endemitů a botanických světoběžníků, zavlečených sem třeba i z opačného konce zeměkoule. Skály přímo ve vesnici, v nichž jsou občas zabudovány i domky místních obyvatel, na mnoha místech pokrývá hustý porost Monanthes laxiflora a Monanthes anagensis, přičemž druhá jmenovaná neroste nikde jinde než právě v pohoří Anaga.

Obr. č. 7 – Endemit ostrova Tenerife Echium simplex (hadinec)
s vesničkou Afur v pozadí

Obr. č. 8 – V salátových polích Aeonium canariense var. canariense

Obr. č. 9 – Aeonium canariense var. canariense
s vesničkou Las Carboneras v pozadí

Z vesnice to k Roque de Taborno není daleko. Hora se dá snadno obejít kolem dokola. Stezka je sice značená, ale snadno se z ní dá sejít, takže místy bereme zavděk i kamennými mužíčky. Na druhé straně špičatého vrcholu je nádherná vyhlídka (odbočka ze značené trasy), z níž je za dobrého počasí vidět takřka celé severovýchodní pobřeží až na jeho konec. A taky na pláž Tamadite, jejíž černý písek máme hluboko pod sebou. Ze sukulentů v této části převažují obrovské trsy Aeonium canariense var. canariense, jejichž růžice připomínají obří saláty.
 

Obr. č. 10 – Nádherná pláž Tamadite z vyhlídky za Roque de Taborno

Obr. č. 11 – Trpasličí růžice Monanthes brachycaulos
dosahují průměru pouhých 10-15 mm!

Obr. č. 12 – Návrat z „hory“ Roque de Taborno je místy hodně krkolomný

Trasa nás nakonec dovede až skoro pod vrchol Roque de Taborno. Zpátky se vracíme tím nejhornějším, zdálky dobře viditelným prstencem, obepínajícím skálu kolem dokola. Je odtud nádherný výhled do okolní krajiny, ale při kochání je dobré vždy zastavit své kroky, jinak hrozí nekontrolovaný pád. I já, závraťák, jsem si s tím ale vcelku snadno poradil. Ve skalních štěrbinách tu rostou tisíce droboučkých růžic Monanthes brachycaulos v mnoha rozličných podobách. Pro milovníky těchto sukulentních trpaslíků, ale i rostlin všeobecně, jsou Roque de Taborno i nedaleká vesnice opravdovým rájem.

Postřehy z Tenerife 1, 2, 3

Málem zapomenuté sukulenty
část 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20,
21, 22, 2324252627282930313233343536

zpět

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
E-mail: 
madagaskar(at)ji(dot)cz
www.sukulenty.estranky.cz 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630