Málem zapomenuté sukulenty (27)

Obr. č. 1 - Crassula exilis ssp. picturata

Drobnolistá jihoafrické tlustice Crassula exilis má hned několik poddruhů. S prvním z nich (Crassula exilis ssp. picturata) jsme se měli možnost seznámit na úplném začátku tohoto seriálu. Byla to tehdy vlastně úplně první „zapomenutá“ kytička, o níž jsme psali. Další dva poddruhy na tom dnes u pěstitelů nejsou o mnoho lépe. Jejich lepší časy jsou nenávratně pryč, takže zanedlouho je bude nová generace sukulentářů možná už považovat za žhavé novinky. Vzhledem k tomu, že se jejich pěstováním ve velkém zatím nezačaly zabývat ani holandské velkopěstírny, jejich návrat na sukulentářské výsluní se asi hned tak konat nebude!

Obr. č. 2 – Drobné lístky Crassula exilis ssp. cooperi

Obr. č. 3 – Nakvétající Crassula exilis ssp. cooperi

Crassula exilis ssp. cooperi je ze všech poddruhů nejdrobnější. Vytváří husté koberce, jejichž kompaktnost je narušena pouze letním nakvétáním (nebo přílišným zaléváním a nedostatkem sluníčka!). Co se kvetení týče, jedná se o opravdové vytrvalce, jejichž vrcholy jsou bíle přizdobeny prakticky celé léto! Slunce navíc dokáže letněné rostliny docela hezky vybarvit, takže jejich listy vytvářejí s bílými kvítky působivý kontrast.

Obr. č. 4 – A ještě jednou v typických letních barvách

Podzim je časem stěhování pod střechu, a také odstraňování zasychajících květních stvolů, které rostliny zbytečně vyčerpávají. V úpatí starých listových růžic začínají tou dobou zvolna narůstat nové. Tato drobná krasulka bývala mezi pěstiteli na sklonku osmdesátých let známa spíše pod zkráceným pojmenováním Crassula cooperi!

Obr. č. 5 – Kvetoucí Crassula exilis ssp. schmidtii

Crassula exilis ssp. schmidtii nemá sice tak nádherně zdobené listy jako předchozí poddruh, zato její květy uprostřed českého léta nepřehlédne nikdo! Jejich vínové zbarvení je zářivé, a vrcholy rostlin zdobí dlouhé týdny. Také v jejím případě se vyplatí hned po odkvětu početná květenství ostříhat, aby keříky opět rychle zhoustly!

Obr. č. 6 – Dva různé typy tohoto poddruhu

Obr. č. 7 – Letní květenství Crassula exilis ssp. schmidtii

Zatímco před dvaceti i více lety bývala ta kytka součástí téměř každé sukulentářské sbírky (tehdy jako Crassula schmidtii), dnes o ni nezavadíte. A když už se to docela náhodou podaří v tmavém koutě nějakého supermarketu nebo květinářství, jedná se obvykle o přebujelou obludu, táhnoucí se zoufale za světlem, která nemá s původním vzhledem rostliny už pranic společného!

Obr. č. 8 – Letní africké kvítí na naší zahradě. Trichodiadema mirabile uprostřed,
okolo ní houf Delosperma sutherlandii

Hodně květů, už žádná vedra a hezký zbytek prázdnin všem lidičkám
od kaktusů a sukulentů přejí Iva a Jirka Jandovi

Málem zapomenuté sukulenty
část 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20,
21, 22, 23242526

zpět

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
E-mail: 
madagaskar(at)ji(dot)cz
www.sukulenty.estranky.cz 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630