Málem zapomenuté sukulenty (26)

Obr. č. 1 - Echeveria affinis, kvetoucí na konci září

Tentokrát tu máme dva zástupce početného rodu Echeveria. Obě rostliny bývaly dříve zastoupeny v našich sbírkách poměrně často, ale postupem času byly více či méně vytlačeny vlastními kříženci nebo kultivary. Obě jsou přitom atraktivní, nádherně kvetoucí, a celkově mají všechny předpoklady být i nadále ozdobou každé sukulentářské sbírky. Přesto tomu tak není!

Obr. č. 2 - Zářivé květenství Echeveria affinis

Echeveria affinis z mexických států Durango a Sinaloa je v rámci rodu Echeveria zcela nezaměnitelným druhem, a to především díky zbarvení svých listů. Ty jsou v zimě zelenohnědé, ale jakmile na ně pořádně zasvítí sluníčko, na počátku léta už bývají takřka černé. Její listové růžice dosahují průměru 6-8 cm, jen zřídka odnožují a po celý život zůstávají přízemní. Zářivě červené kvítky na vysokých stvolech se objevují na konci českého léta, ale často až v podzimních měsících!
 

Obr. č. 3 - Nakvétající E. affinis (vpravo)
a její kříženec 'Black Prince'

V posledních letech se více než Echeveria affinis pěstuje její kříženec s Echeveria shaviana, který šlechtitel Frank Reinelt pojmenoval jako „Black Prince“. Je to rostlina podstatně robustnější, ale „černá“ v jejím názvu tak trochu pokulhává, protože mnohem blíže k ní má původní Echeveria affinis! Jméno Franka Reinelta (studoval prý kdysi u nás?) je mezi kaktusáři všeobecně známo především díky jeho úžasným hybridům echinopsů.

Obr. č. 4 – Echeveria runyonii

Echeveria runyonii je známa již od poloviny třicátých let minulého století, a bývala kdysi pevnou součástí většiny sukulentářských sbírek. V literatuře se většinou udává velikost jejích kompaktních a nádherně symetrických růžic jen 8-10 cm, ale v kultuře nebývají výjimkou ani rostliny patnácticentimetrové!
 

Obr. č. 5 - Nakvétající E. runyonii na konci března

Obr. č. 6 – Májové květenství Echeveria runyonii

Pokud rostlina dostává maximum slunečních paprsků a přiměřeně vody, její neodnožující růžice šedivých listů zůstávají po celý život přízemní. Kdo má rád rostliny pravidelných tvarů, měl by si pořídit právě E. runyonii! Její pozdně jarní květy jsou opravdu nádherné a zcela nepřehlédnutelné!

Obr. č. 7 - Echeveria runyonii (vpravo), její kultivar 'Topsy Turvy'
a Echeveria lilacina v pozadí

V polovině osmdesátých let zastínil tuto nádhernou rostlinu její kultivar 'Topsy Turvy'. Rostliny s trochu světlejšími a bizarně zprohýbanými listy si záhy podmanily celý sukulentářský svět a jejich letní květy jsou také nezapomenutelným zážitkem. Zatímco 'Topsy Turvy' dnes koupíte pomalu i v supermarketu, Echeveria runyonii se stala takžka „nedostatkovým zbožím“. Nebýt Holanďanů a jejich pěstíren, možná už ani nevíme, jak vypadá!
 

Obr. č. 8 - Sukulentní pozdrav

Krásné léto všem lidičkám od kaktusů a sukulentů přejí a sukulentní pozdrav
z kamenného korýtka posílají Ivana a Jirka Jandovi

Málem zapomenuté sukulenty
část 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20,
21, 22, 232425

zpět

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
E-mail: 
madagaskar(at)ji(dot)cz
www.sukulenty.estranky.cz 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630