Postřehy z Tenerife (1)

Kanárské ostrovy u nás byly odjakživa považovány za útočiště nejrůznějších zbohatlíků, kteří se tu s brčkem hluboko ponořeným v koktejlu od rána do večera povalují na lehátku u hotelového bazénu, nebo jen tak zevlují po bulvárech, zatímco doma jejich bankovní konta utěšeně narůstají.
 

Obr. č. 1 – Pico de Teide je magicky přitažlivou dominantou ostrova Tenerife

Tenerife je největším z nich. Žije na něm skoro milion obyvatel, jeho dominantou je nejvyšší hora celého Španělska Pico de Teide (3718 m) a v hlavním městě Santa Cruz de Tenerife zasedá i kanárská vláda (střídavě s Las Palmas). Ačkoliv jsou Kanárské ostrovy součástí Španělského království, mají vzhledem ke své autonomii i trošku jinou daňovou soustavu, díky níž zde nezvykle levně natankujete nádrž auta, velice výhodně pořídíte třeba foťák a kuřáci si tady připadají úplně jako v ráji. Ceny v supermarketech hodně připomínají ty naše. Čtrnáctidenní dovolená v hotelu s polopenzí vyjde na Tenerife levněji než stejná třeba v Řecku!
 

Obr. č. 2 – Aeonium canariense ssp. canariense
s nádhernou krajinou pohoří Anaga v pozadí

Pokud se chcete koupat a lenošit, jeďte na pustý jih, odkud samozřejmě můžete podnikat i občasné botanické výlety. Jestli ale máte rádi pěší turistiku, zajímají vás tropické a subtropické rostliny, nebo přímo sukulenty, pak jste správně na severu. Teprve tady poznáte, proč se Tenerife říká „ostrov věčného jara“.
 

Obr. č. 3 – Euphorbia canariensis připomíná cereusy
a na Tenerife ji najdeme skoro všude

Sukulenty rostou na Tenerife skoro všude a většina z nich je endemických. Na svých toulkách ostrovem je nacházíme nejenom ve skalních štěrbinách nebo v příkopech okolo cest, ale občas dokonce vyrůstají i přímo z asfaltu silnic! A také z okapových rýn, na střechách domů, a samozřejmě že je jich plno i v městských parcích, hotelových zahradách i předzahrádkách obydlí místních obyvatel.
 

Obr. č. 4 – Kaktusy, kaktusy a zase kaktusy, tentokrát u břehů Atlantiku
poblíž městečka Buenavista del Norte

Na své si tady přijdou i ortodoxní kaktusáři. Tenerife je dost možná místem s největší hustotou kaktusů na kilometr čtvereční, především díky zdejším velkopěstírnám. Čtyři z pěti kaktusů v našich květinářstvích a supermarketech vyrostly zaručeně právě tady! Na Tenerife jsou jimi osázeny stráně u dálnice, kruhové objezdy i střechy informačních středisek. V nejroztodivnějších podobách se s nimi samozřejmě setkáváme i v blízkosti lidských obydlí.
 

Obr. č. 5 – Solandra grandiflora sice pochází ze Střední Ameriky, ale v přírodě
i ulicích Tenerife se jí daří náramně (motýl na květu je okáč Pararge xiphioides)

Na Tenerife najdeme rostliny ze všech koutů světa, aniž bychom vytáhli paty z města. Stačí jen být trochu pozorný při procházkách ulicemi měst, přímořskými promenádami nebo nádhernými parky, jejichž údržbě místní tradičně věnují velkou péči. Mnohdy zde amatérský botanik objeví nevídané poklady i na místech, kde by je nejméně čekal.
 

Obr. č. 6 – Ficus macrophylla ssp. columnaris, původem z ostrova lorda Howa,
je v botanické zahradě v Puerto de la Cruz doma už déle než 300 let

Samostatnou kapitolou je pak návštěva botanické zahrady v Puerto de la Cruz, kde lze spatřit cizokrajné dřeviny staré i více než tři staletí. Neméně zajímavá je i soukromá orchidejová zahrada Sitio Litre, v níž kdysi nacházela klid k psaní i slavná Agatha Christie. Jednou velkou botanickou zahradou je pak celé město La Orotava.
 

Obr. č. 7 – Drago Milenario (Dracaena draco) je opravdovým symbolem ostrova,
jehož obyvatelé k němu vzhlíží s takřka posvátnou úctou 

Už po několika dnech pobytu na Tenerife se vám může snadno přihodit co nám. Že se tu najednou začnete cítit doma, že vám ten rozmanitý ostrov načisto učaruje a v duchu už najednou začínáte spřádat plány na návrat sem. Tenerife je ostrov podmanivý krásou zdejší přírody a snadnou dostupností většiny i velmi odlehlých koutů. Služby a doprava tu fungují dokonale, lidé jsou vstřícní.

Počasí na Tenerife je stabilní, takřka tu neznají vedra ani klasické listopadové plískanice. Po většinu roku zde panuje takové velmi teplé jaro s nádechem léta (na jihu je léto skoro nepřetržitě). Pořád tu něco kvete. Když chcete být sami, stačí se vydat kousek za město po některé turistické trase. Ostrov je jimi doslova protkán, a na mnoha z nich za celý den nepotkáte živáčka. Tenerife je místo, kde by se dalo docela dobře žít i natrvalo.
 

Obr. 8 – Panáček s batohem provází turisty hustou spletí tras po celém Tenerife

V následujících pokračováních vám chceme nabídnout pár našich postřehů z Tenerife. Pokud vás zaujmou, budeme rádi. A když se budete chtít o tom báječném ostrově dozvědět ještě více, můžete se podívat i na náš web, kde naleznete podrobnější vyprávění o našich cestách jeho kouzelnými zákoutími.
 

Obr. č. 9  – Kochání se báječnými výhledy do krajiny patří k odměnám
za tu trochu námahy

Příjemný vánoční čas všem lidem od kaktusů a sukulentů,
a mírnou zimu jejich kytičkám přejí Ivana a Jirka Jandovi z Pávova.

Málem zapomenuté sukulenty
část 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20,
21, 22, 2324252627282930313233343536

zpět

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
E-mail: 
madagaskar(at)ji(dot)cz
www.sukulenty.estranky.cz 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630