Málem zapomenuté sukulenty (33)

Obr. č. 1 - Crassula muscosa třikrát jinak v keramickém korýtku

Tentokrát to bude výjimečně sólo pro jedinou rostlinu. Kytku tak obyčejnou, že ze sukulentářů ji dnes už do sbírky skoro nikdo nechce. Znají ji ale úplně všichni, mnozí ještě jako Crassula lycopodioides, tedy „plavuňovitá“ nebo taky „plavuni se podobající“, ti mladší pak už spíše pod současným pojmenováním Crassula muscosa, což znamená něco jako „mechu podobná“. Už jsem si konečně navyknul používat nové jméno, ale trvalo mi to. Za výstižnější z těch dvou ale stejně považuji to původní. Stačí se podívat na fotografie té kytky, a všichni okamžitě pochopí proč.

Obr. č. 2 - Crassula muscosa 4x jinak v misce 12x7 cm

Obr. č. 3 - Crassula muscosa ssp. parvula ve společnosti
Crassula exilis ssp. picturata

Crassula muscosa je kytkou mnoha podob. Navzdory její obyčejnosti se nejrůznější typy a odchylky této rostliny snažím schraňovat od chvíle, kdy jsem se po dlouhých letech začal vracet k rostlinám svých sukulentářských začátků. V zimě vypadají skoro všechny stejně, ale sotva na ně zasvítí jarní sluníčko, všechno je jinak. Samozřejmě je všechny pěstujeme venku pod širákem, na plném slunci a dešti, ačkoliv bez toho prvního se docela klidně obejdou a spokojí se i s polostínem.

Obr. č. 4 - Crassula muscosa 'Variegata'
v šestiboké misce od Součků ze Šťáhlav

Obr. č. 5 - A ještě jednou zblízka

Než začne léto, skládáme si z nejrůznějších odstínů Crassula muscosa decentní sukulentní zahrádky, v nichž má pokaždé trochu navrch kultivar s částečnou ztrátou chlorofylu, která se v případě tohoto druhu projevuje růžovým zbarvením několika různých odstínů. Právě těmto rostlinám už přišli na chuť i majitelé holandských pěstíren, jejichž prostřednictvím se nádherné trsy Crassula muscosa 'Variegata' objevují čas od času i v českých supermarketech. Než se ale dostanou k zákazníkovi, zpravidla už jejich kouzlo díky „péči“ nevšímavého personálu dávno vezme za své!

Obr. č. 6 - Crassula muscosa f. monstrosa (nebo cristata?)

A jsou tu ještě zvláštní růstové formy Crassula muscosa. Překvapivě se častěji objevují monstrózní jedinci než ti kristátní. I v tomto případě platí že co kus, to ryzí originál. A že jsou to kolikrát z obyčejné kytičky najednou opravdové neobyčejnosti!

Obr. č. 7 - Odkvetlá Crassula muscosa ssp. parvula s obyčejnou zápalkou

Dá se říci, že Crassula muscosa je rostlina drobná. Ale i v jejím případě existuje ještě její drobnější forma, mnohými považovaná i za podruh (C. muscosa ssp. parvula). Je to opravdový diblík s tak titěrnými kvítky, že se o jejich existenci vždycky dozvíme teprve ve chvíli, když odkvetou a zasychají. Když jsem ty droboučké keříčky v této fázi spatřil poprvé, honem jsem utíkal pro konvičku v domnění, že začínají prosychat.

Obr. č. 8 - Crassula ericoides

Tuto sukulentářskou klasiku lze zaměnit snad pouze s jedinou další kytkou, kterou je Crassula ericoides (podobná vřesu). K záměně ale v praxi dochází opravdu jen málokdy, protože tu už dnes pěstuje pouze hrstka staromilců a nostalgiků.

Obr. č. 9 - Crassula muscosa a Crassula capitella 'Campfire' v ostrém kontrastu
českého léta

Brzký konec zimy a hodně sukulentních i kaktusových radostí v předjaří
přejí Iva a Jirka Jandovi

Málem zapomenuté sukulenty
část 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20,
21, 22, 23242526272829303132

zpět

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
E-mail: 
madagaskar(at)ji(dot)cz
www.sukulenty.estranky.cz 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630