Málem zapomenuté sukulenty (32)

Obr. č. 1 - Skupinka Echeveria minima v porovnání s českou měnou

Dvojice rostlin z dnešního pokračování má společný domov v Mexiku, příslušnost k čeledi tlusticovitých (Crassulaceae) a také nepatrné rozměry, které je řadí mezi opravdové sukulentní trpaslíky. Obě rostliny jsou přitom dekorativní, a do květináčku o průměru pěti centimetrů se jich spolehlivě vejde celá rodinka. Paradoxně právě kvůli svým rozměrům patrně ani jedna z nich nezaujme majitele pěstíren, a jen těžko se stane předmětem masové produkce.

Obr. č. 2 - Pětice Echeveria minima, chystajících se kvést,
s dvojicí Echeveria 'Expatriata' v popředí

Echeveria minima pochází ze státu Hidalgo, a její květuschopné listové růžice dosahují průměru 2-4 cm, přičemž často obsahují i padesát listů. Ty skrývají nezvykle ztloustlý stonek, který je dokonalou zásobárnou vody na horší časy. Dlouhá období sucha díky němu Echeveria minima přečkává s velkou noblesou. Žluté květy se objevují obvykle na počátku českého léta. Mohou nám připadat drobné, ale ve srovnání se samotnými rostlinami jsou vlastně docela velké.

Obr. č. 3 - Letní květenství Echeveria minima

Villadia imbricata roste v přírodě státu Oaxaca, a její rozměry se počítají opravdu pouze v milimetrech. Vzhledem rostlina připomíná svoje příbuzenstvo rodu Sedum, ale jakmile se na konci léta u jejích vrcholků objeví drobné přisedlé kvítky, její rodová odlišnost je již zcela patrná.

Obr. č. 4 - Trs Villadia imbricata těsně před kvetením

Obr. č. 5 - A jeden z rozkvétajících vrcholků

Po odkvětu stonek hyne, a postupně uvolňuje prostor množství bočních výhonků, které jej již v době kvetení obrůstají po celém jeho obvodu. Díky tomuto každoročnímu životnímu koloběhu záhy získáme husté trsy těl, které nás ale rozhodně z bytu nebo skleníku nevytlačí. Villadia imbricata nemění své tmavě zelené zbarvení ani při letnění na plném slunci. Díky tomu je vítaným doplňkem při sesazování miniaturních sukulentních zahrádek, protože mnoho sukulentů čeledi Crassulaceae se podobnou stálostí zbarvení během českého léta pochlubit nemůže.

Obr. č. 6 - Malá rodinka Villadia imbricata
v keramické misce 25x25 milimetrů

Obr. č. 7 - Villadia imbricata v letní společnosti příbuzenstva z čeledi Crassulaceae

Obě mexické miniatury se v našich sukulentářských sbírkách příliš nepěstují, ale právě díky svým rozměrům by mohly zaujmout okenní pěstitele, věčně zápolící s nedostatkem místa. Sukulentních miniatur samozřejmě čeleď tlusticovitých nabízí mnohem více. Jedním opravdu zajímavým tipem může být třeba nádherný rozchodník Sedum caducum, obývající v mexické přírodě shodné lokality s rostlinami rodu Villadia, a jehož každoroční životní koloběh je také velice podobný!

Obr. č. 8 - Sedum caducum v miniaturní misce
z žacléřské dílny pana Lothara Bönische

V roce 2014 přejeme všem lidem od kaktusů a sukulentů
zdraví a štěstí, a taky hodně radosti z kytiček!
Iva a Jirka Jandovi

Málem zapomenuté sukulenty
část 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20,
21, 22, 232425262728293031

zpět

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
E-mail: 
madagaskar(at)ji(dot)cz
www.sukulenty.estranky.cz 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630