Málem zapomenuté sukulenty (28)

Obr. č. 1 - Listopadový zárodek budoucího květenství Sedum hintonii

Tentokrát to bude o dvou rozchodnících rodu Sedum, pocházejících z různých končin světa, které shodně české léto zrovna nemusí. Mají k tomu docela určitě své důvody, a nám nezbývá než je respektovat!

Obr. č. 2 – Rozkvetlý trs Sedum hintonii na přelomu března a dubna

Sedum hintonii bylo na sklonku osmdesátých let minulého století velkým sukulentářským hitem. Na rozdíl od ostatních mexických rozchodníků si tato rostlina českého léta nikdy příliš neužívá. Plné slunce občas dokáže chlupaté lístky Sedum hintonii ošklivě popálit, pokud není rostlina zrovna dostatečně zalitá a v plném růstu. Právě za letních veder ale růst dočasně zastavuje! V tu dobu je jí nejlépe v polostínu a při skromných dávkách vody!
 

Obr. č. 3 – Detail květů stejné rostliny

Jarní květy znamenají konec původních růžic, které nahrazuje množství nových, vyrůstajících po celém jejich obvodu již v době přípravy ke kvetení. Rostlina už dávno ustoupila ze svých někdejších pozic. Pěstitelé na ni možná zanevřeli právě proto, že je o maličko choulostivější něž většina jiných zástupců rodu, a také citlivější na déle trvající přemokření substrátu. Pokud ji necháme letnit v dosahu plžů, nezůstane z ní do rána obvykle vůbec nic!

Obr. č. 4 – Drobné zimní růžice Sedum multiceps

Sedum multiceps se v srdci Evropy pěstuje velice málo už odedávna. Pochází z Alžírska a české léto obvykle prospí s drobnými růžicemi takřka uzavřenými. Mnoho pěstitelů nad touto drobnou kytičkou v takových chvílích láme hůl v domnění, že její pobyt na tomto světě se nezadržitelně chýlí ke svému konci.

Obr. č. 5 – Letní podoba miniaturního stromečku Sedum multiceps

Obr. č. 6 – ... a zimní vzhled stejné rostliny

Kdo nestáhne kalhoty daleko před brodem, dočká se jejího podzimního probouzení a následně i zimní krásy. Celou zimu pak roste, vytváří četné boční růžice a na jejím konci i kvete. Nenápadné žluté kvítky ale značně deformují tvar rostlin, a proto se jich raději zbavujeme hned v zárodcích. Sedum multiceps je ideální rostlinou pro příznivce tvarování z řad okenních pěstitelů.
 

Obr. č. 7 – „Joshua Tree“ na alžírský způsob

Oběma rozchodníkům je tedy během českého léta nejlépe někde ve stínu a při omezené zálivce. I po zbytek roku se vyplácí opatrnost s vodou, ale maximum slunečních paprsků musíme oběma rostlinám po zbytek roku dopřát maximum! Pak jsou parádní záležistí pro každého, kde věčně zápolí s nedostatkem místa ve skleníku nebo na okenním parapetu. Neznám příliš šťastlivců, kterých se podobné problémy netýkají!

Obr. č. 8 – Sedeveria 'Letizia' v barvách indiánského léta

Přejeme všem lidem od kytiček co nejdelší indiánské léto.
Právě během něho bývají naše letněné sukulenty rok co rok nejbarevnější!
Iva a Jirka Jandovi

Málem zapomenuté sukulenty
část 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20,
21, 22, 2324252627

zpět

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
E-mail: 
madagaskar(at)ji(dot)cz
www.sukulenty.estranky.cz 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630