Málem zapomenuté sukulenty (31)

Obr. č. 1 - Kvetoucí Fenestraria rhopalophylla ssp. rhopalophylla

Dvojici rostlin z dnešního pokračování spojují nepatrné rozměry, pomalý růst a především průsvitná okénka na listech, zvaná „fenestrace“. Když do nich zasvítí sluníčko, stávají se najednou téměř průhlednými, asi jako špinavá okna našeho starého skleníku. V přírodě bývají okénka pro mnohé sukulentní rostliny často jediným spojením se světem, protože zbytek jejich listů je ukryt pod povrchem zemským. Okénky proudí do nitra rostlin sluneční svit, umožňující fotosyntézu.

Obr. č. 2 – Fenestraria a její bílý květ zblízka

Obr. č. 3 – Žluté květy Fenestraria rhopalophylla ssp. aurantiaca

Fenestraria rhopalophylla má okénka dokonce i v rodovém pojmenování. V přírodě roste v pobřežních oblastech na pomezí JAR a Namibie. V době našich sukulentářských začátků se ta rostlina ještě jmenovala Fenestraria aurantiaca, a její bělokvětá forma F. aurantiaca f. rhopalophylla (Jan Gloser, Kvetoucí kameny). Dnes je naopak jméno Fenestraria rhopalophylla společné pro obě rostliny, jen ty žlutokvěté jsou označovány jako poddruh F. rhopalophylla ssp. aurantiaca. Časy a jména rostlin se holt mění, zatímco ony samotné zůstávají pořád stejné!

Obr. č. 4 – A ještě jeden, barevně někde napůl cesty mezi oběma poddruhy

Dnes se fenestrarie pěstují o poznání méně než třeba před dvaceti lety, protože je válcuje velice podobná a blízce příbuzná Frithia pulchra. Je o trochu odolnější, snáze (a déle) kvete, a velkopěstírny jí produkují ročně desetitisíce kusů. Květy fenestrárií na dlouhých stopkách se nejčastěji objevují teprve s příchodem podzimu, a mohou dosáhnout průměru až osmi centimetrů!

Obr. č. 5 – Trs Peperomia columella v květináči o průměru 7 cm

Peperomia columella z horských oblastí Peru se také může pochlubit okénky na povrchu svých drobných listů, trochu připomínajících srdíčka. Její palicovitá květenství nejsou ani zdaleka tak ozdobná jako květy fenestrárií, zato samotné rostliny připomínají práci starých šperkařských mistrů. Drobné lístky lákají k pohledům zblízka, které se milovníkům nádherných sukulentních detailů určitě vyplatí.
 

Obr. č. 6 – Vrcholky Peperomia columella se zárodky květenství

Obr. č. 7 – Nenápadná palicovitá květenství zblízka

Drobný peruánský pepřinec není ani zdaleka tak náročný na množství slunečních paprsků, jako většina ostatních sukulentů. Dekorativní zůstává i na západním okně, a vzhledem k nepatrným rozměrům se i pořádné trsy této rostliny pohodlně vejdou na běžný okenní parapet. I tato rostlina postupem času vymizela z našich sukulentářských sbírek v záplavě nejrůznějších novinek z rodového příbuzenstva.

Obr. č. 8 – Předvánoční africké pozdravení
v podání Trichodiadema stellatum

Trichodiadema stellatum na posledním snímku je s námi už čtvrt století. Svými drobnými kvítky nám každoročně zvěstuje blížící se vánoční svátky. Letos těch květů bylo 54, takže docela hezký africký pugét k pomyslné stříbrné sukulentní svatbě!

Příjemné a klidné prožití vánočních svátků
přejeme i všem čtenářům těchto novin.
Iva a Jirka Jandovi

Málem zapomenuté sukulenty
část 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20,
21, 22, 2324252627282930

zpět

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
E-mail: 
madagaskar(at)ji(dot)cz
www.sukulenty.estranky.cz 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630