Málem zapomenuté sukulenty (36)

Obr. č. 1 - Rozkvetlá Crassula ovata v lednu roku 2010

Poslední pokračování tři roky trvajícího seriálu o tak trochu zapomenutých sukulentech zákonitě patří rostlině, která je i pro naprostého laika opravdovým symbolem slova „sukulent“. Mezi pěstiteli i laickou veřejností se jí odedávna říká tlustice. Ačkoliv rostlin rodu Crassula existují stovky druhů a kultivarů, když se řekne tlustice, všichni mají na mysli právě rostlinu Crassula ovata. Tak se jmenuje už nějaký čas, ale když jsme s pěstováním sukulentů v polovině osmdesátých let minulého století začínali my, říkalo se jí ještě Crassula portulacea. Někteří prodejci a moderátoři televizních pěstitelských pseudopořadů ji také nazývají jako „strom života“. Nevím sice proč, ale žije se s ní opravdu báječně!
 

Obr. č. 2 - Stejná rostlina v letní společnosti Aloe arborescens

Obr. č. 3 - Část našich tlustic na jedné z podzimních výstav v jihlavském muzeu

Naší nejstarší tlustici je asi čtyřicet let. U nás je zhruba polovinu z té doby, a předchozí majitel a náš kamarád Standa Blažek odhaduje, že podobně dlouho pobývala předtím u něj. Vezli jsme ji tehdy na zadním sedadle naší staré škodovky a celou cestu trnuli, v jakém stavu ji dovezeme. Protože je zasazena v malém květináči, roste pomalu. Navíc jí občas prostříhám korunu, takže někdy mi připadá, že je už spoustu let pořád stejná.
 

Obr. č. 4 - A ještě jednou naše tlustice a já v tuhé zimě roku 2010

Naše stará tlustice nám nekvete každý rok. Netuším, podle čeho se v tomto ohledu řídí. Když ale vykvete, tak naplno vždycky v lednu. Obvykle mám její květy spojeny s cyklokrosem, protože o posledním lednovém víkendu bývá každoročně MS v tomto mém nejoblíbenějším sportu (společně s fotbalem, když jej hrají Brazilci).

Když jsme ji rozkvetlou fotili naposledy (kvetla pak samozřejmě ještě znovu), psal se rok 2010 a za pár dnů na to se stal Zdeněk Štybar poprvé mistrem světa, a navíc ještě před vlastním publikem v Táboře. U Lužnice tehdy mrzlo, jen praštělo, a všude ležely hory sněhu, stejně jako při focení naší staré tlustice.
 

Obr. č. 5 - Crassula ovata f. monstrosa

Obr. č. 6 - Detail listů, zbarvených letním sluncem

Crassula ovata ve své klasické podobě se u nás pěstuje už někdy od poloviny 19. století. O mnoho později se začaly objevovat nejrůznější její růstové odchylky a kultivary, které dnes bývají v sukulentářských sbírkách často zastoupeny mnohem více než nominální forma s velkými lesklými listy a červeným lemem po jejich obvodu. Nejznámější z nich je Crassula ovata f. monstrosa, rostlina s listy tvarem připomínající uši zeleného obra Shreka, které však české slunce dovede zbarvit do jasně rudé. I těchto zpotvořenin koluje ve sbírkách množství typů a zahradníci jim dávají nejrůznější jména. Bezkonkurenčně největší monstrosu, jakou jsem na vlastní oči viděl, mají na svém statku v Oprostovicích manželé Zatloukalovi!
 

Obr. č. 7 - Crassula ovata 'Minima' alias 'Minor'

Obr. č. 8 - A detail jejích letních listů

Zajímavým kultivarem je drobnolistá forma tlustice, nazývaná 'Minor' nebo také 'Minima'. Poprvé jsme se s ní setkali před více než dvaceti lety u pana Bittmana v Dymokurech. Od té doby je tato tvárná kytka v naší sbírce zastoupena mnohonásobně. Hojněji větví bez jakéhokoliv zásahu do koruny a příznivci tvarování dosáhnou v jejím případě mnohem rychlejších výsledků!

A pak jsou tu pestrolisté kultivary. Nejčastěji pěstovaným je Crassula 'Obliqua Variegata'. I v zeleném provedení je tato rostlina kultivarem Crassula ovata, lišícím se od klasických rostlin zašpičatělým zakončením listů, které ani na plném slunci nikdy nezdobí červený lem. V tříbarevné kombinaci bílé, zelené a v létě i růžové je však 'Obliqua' mnohem známější.
 

Obr. č. 9 - Crassula ovata 'Obliqua Variegata'

Obr. č. 10 - A její listy zblízka

Mnoho let pěstujeme také kultivar 'Hummel's Sunset', zářící zjara jasnými barvami, které se však během letních dnů často vytrácejí a navrch získávají plochy bez chlorofylu. Nastává nejvyšší čas takové rostliny na dva tři týdny schovat dolů pod parapet, než se jim původní pestrost na listy vrátí. V opačném případě se z nich stávají adepti na popáleniny všech možných stupňů.
 

Obr. č. 11 - Crassula ovata 'Hummel's Sunset'

Obr. č. 12 - Pestré listy stejného kultivaru zblízka

Tlustice Crassula ovata i její kultivary sice nepatří mezi zapomenuté sukulenty, ale nebýt holandských velkopěstíren, už tomu tak možná dávno bylo. Příliš „obyčejné“ kytky totiž snadno podléhají módním vlnám. Z naší sbírky tato sukulentářská superklasika nikdy nevymizela a nevymizí. Naší staré tlustice si nesmírně ceníme, a nevyměnili bychom ji za žádnou jinou rostlinu z říše sukulentů, byť by to byla vzácnost sebevětší!
 

Obr. č. 13 -  Obyčejné sukulenty v neobyčejných barvách uprostřed českého léta

Děkujeme za tři roky pozornosti při čtení našeho seriálu, jímž jsme chtěli připomenout, že i docela obyčejné sukulenty si zaslouží naši pozornost, a pokud od nás dostanou všeho tak akorát a přiměřeně, mohou se z nich rázem stát rostliny naprosto neobyčejné.

Málem zapomenuté sukulenty
část 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20,
21, 22, 23242526272829303132333435

zpět

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
E-mail: 
madagaskar(at)ji(dot)cz
www.sukulenty.estranky.cz 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630