Málem zapomenuté sukulenty (35)

Obr. č. 1 - Sedum lucidum 'Obesum' v letních barvách

Sedum lucidum ve své původní podobě s tenkými špičatými listy bylo popsáno v roce 1951. Jeho domovem jsou horské oblasti mexického státu Veracruz, kde roste v nadmořských výškách atakujících 2000 metrů. O dvacet let později nalezl Alfred Lau rostliny vzhledově velice odlišné od těch původních, robustnější, odspodu takřka neopadavé a pěstitelsky mnohem atraktivnější. Nesly provizorní označení Sedum lucidum I.S.I. 1497, a teprve později se začaly mezi pěstiteli po celém světě šířit jako kultivar 'Obesum'.

Obr. č. 2 - Březnový pohled na jeden z rozkvetlých vrcholů

Sedum lucidum 'Obesum' si však získalo srdce pěstitelů jen krátce, a za několik let nenávratně zmizelo pod záplavou dalších sukulentních novinek. Kdo však zůstal této rostlině věrný a v srdci Evropy ji od jara do podzimu pěstuje venku pod širákem, ten už se jí dobrovolně nikdy nezbaví!

Obr. č. 3 - Kristátní květ S. lucidum 'Obesum'

Obr. č. 4 - A ještě jednou z leteckého pohledu společně s květem normálním

Letní zbarvení si rostlina udržuje i po velkou část české zimy, kterou v chladném prostředí přečká třeba i zcela nasucho bez ztráty jediného lístku. Jakmile se začnou dny znovu prodlužovat a trochu na ni zasvítí jarní slunce, její listy se okamžitě zbarví do zvláštních odstínů červenohnědé, jaká nemá v říši sukulentů obdoby. V březnu navíc vykvétá s železnou pravidelností, a někdy nás potěší dokonce i květy kristátními, které v jejím případě nejsou zase až takovou vzácností.

Obr. č. 5 - Podzimní podoba Crassula barbata

Crassula barbata z Jihoafrického Kapska je známa již od roku 1778. Když jsem před třiceti lety se sukulenty začínal, bývala v českých sukulentářských sbírkách zastoupena vcelku hojně. Když jsem ji pak znovu sháněl před několika lety, musel jsem vyvinout nečekaně velké úsilí.

Obr. č. 6 - Stejná rostlina rozkvetlá
v únoru

Obr. č. 7 -  A ještě pohled zblízka na
vysoké květenství Crassula barbata

Crassula barbata je rostlina drobná a krátkověká. Vykvétá pouze jednou za svůj život, a poté náš svět opouští. Nezapomene se ještě předtím postarat o dostatek potomstva, jak tomu mezi monokarpickými rostlinami bývá dobrým zvykem. Ještě než se začne původně kompaktní listová růžice deformovat pod náporem značně vysilujícího květenství, po jejím obvodu se objevují odnože, pod nimiž torzo původní rostliny zanedlouho zcela zmizí.

Když má pěstitel štěstí, nebo mu dokonce vyjde trochu vstříc, má zanedlouho k dispozici i ještě dostatek klíčivých semen. Od výsevu ke květuschopnosti to v případě této křehké a nádherné tlustice mnohdy netrvá déle než jediný rok!

Obr. č. 8 - Sukulentní jaro a jeho veselé barvy

Opravdové jaro je tady, a s ním již tradičně přicházejí i sukulentní radosti,
a z rostlin kdysi zapomenutých se během několika slunečných dnů
stávají kytky naprosto nezapomenutelné.

Málem zapomenuté sukulenty
část 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20,
21, 22, 232425262728293031323334

zpět

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
E-mail: 
madagaskar(at)ji(dot)cz
www.sukulenty.estranky.cz 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630