Postřehy z Tenerife (8)

Las Palmas de Anaga se nachází na samém konci Tenerife, a to doslova, protože široko daleko kolem tohoto podmanivého místa se rozkládá jen neobydlená krajina. Lidé na této přímořské plošině pěstovali víno už od 17. století. Z té doby také pochází většina staveb, které se zde sice zchátralé, ale zato v takřka nezměněné podobě dochovaly dodnes a pod svou ochranu je vzalo UNESCO. Celá desetiletí byla všechna místní stavení neobydlená, a teprve v posledních letech zde malou část půdy obhospodařuje několik chlapíků. Dostat se sem dá jen na oslíkovi nebo pěšky, v případě potřeby zde může přistávat i vrtulník. Vedou sem pouze úzké kamenité stezky. Jednou z nich vedly i naše kroky.
 

Obr. č. 1 – Las Palmas de Anaga, překrásné místo na samém konci Tenerife

Obr. č. 2 – A ještě jednou zblízka i se skalnatým ostrůvkem Roque de Dentro

Obr. č. 3 – Roque de Dentro a všudypřítomné kolonie Aloe vera

Do Las Palmas de Anaga jsme se po severním pobřeží vydali z vesničky Almáciga. Celou cestu nás provázely nádherné, místy až kýčovité pohledy, jindy zase strohá kamenitá krajina bez kousku stínu. Kytky tady díky mlhám a maximu slunce mají tak výrazné barvy, jako snad nikde jinde na celém ostrově. Překvapil nás vcelku hojný výskyt Euphorbia balsamifera, která by zrovna tady podle údajů ve většině dostupné literatury vůbec růst neměla! Jak už bývá u této kytky dobrým zvykem, i tady platilo, že co kus, to ryzí originál. Některé stromky měly tak dokonalý tvar koruny, jakoby se jim celá léta věnoval přepečlivý bonsajista.
 

Obr. č. 4 – Pohled zpátky na severní pobřeží s vesničkou Almáciga,
odkud jsme se na cestu vydali

Obr. č. 5 – Euphorbia balsamifera nad vesničkou El Draguillo,
od přírody krásně tvarovaná

Obr. č. 6 – Euphorbia balsamifera se společnosti Aeonium canariense
ssp. canariense a Aeonium lindleyi

Nádherně vybarvené tu byly k vidění husté keříky Aeonium lindleyi. Pod tímto jménem byly v českých sukulentářských sbírkách, včetně té naší, celá léta pěstovány nejrůznější rostliny, jen ne tato. Poprvé jsme se s ní naživo setkali až v horách ostrova Tenerife. Především v jeho východní části se jedná o druh hojný, místy dokonce dominantní.
 

Obr. č. 7 – Nádherný trs Ceropegia dichotoma, rostoucí hned kousek vedle cesty

Obr. č. 8 – Jedno ze suťových polí, kterými jsme museli projít

Obr. č. 9 – Nádherně zbarvený bochánek Aeonium lindleyi
v jednom ze suťových polí

V Las Palmas de Anaga na nás dýchla atmosféra starých časů. Prolézali jsme tři staletí starou haciendou, jejíž dvorky byly zarostlé hustou vegetací, v níž převažovaly sukulenty ze všech možných koutů světa. Také okolí starobylých domků dominovaly především všudypřítomná Agave americana a kam se člověk podíval, byly k vidění opravdu nádherné stromové opuncie se silnými, už téměř hladkými kmeny. V okolních křovinách chrastily stovky zvědavých ještěrů Gallotia galloti, o nichž jsme psali minule, a na kamenech se vyhřívali drobní gekoni, zcela postrádající pud sebezáchovy. Do té doby jsme se domnívali, že se jedná o tvory noční.
 

Obr. č. 10 – Tři staletí stará hacienda v Las Palmas de Anaga

Obr. č. 11 – Jeden z domků a les opuncií hned za ním

Obr. č. 12 – Oslík je tady jediným spolehlivým dopravním prostředkem

Dokud budou na Tenerife místečka jako Las Palmas de Anaga, pořád se tam vyplatí vracet. Naštěstí je většina turistů líná na krok a těch míst, kam se dá dostat jenom po svých, je na ostrově pořád ještě dost a dost.
 

Obr. č. 13 – Gekon lávový (Tarentola delalandii) vyhřívající se na balvanu

Příjemný předvánoční čas a krátkou mírnou zimu všem kaktusářům i zelinářům
přejí Iva a Jirka Jandovi z Pávova!

Postřehy z Tenerife 1, 2, 3, 4, 5 , 6 , 7

Málem zapomenuté sukulenty
část 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20,
21, 22, 2324252627282930313233343536

zpět

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
E-mail: 
madagaskar(at)ji(dot)cz
www.sukulenty.estranky.cz 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630