Postřehy z Tenerife (7)

K Tenerife neodmyslitelně patří „dračí stromy“ Dracaena draco, kterým místní říkají Drago a mají je ve velké oblibě. Z nejstaršího si dokonce kdysi vytvořili svatyni Guančové, původní obyvatelé ostrova, světlovlasí lidé nezvykle vysokého vzrůstu s modrýma očima. Na vlastní oči ho ještě viděl při své návštěvě ostrova Alexander von Humboldt, ale pak strom v roce 1868 zničila vichřice. Jeho věk se odhadoval na 6000 let! Většina dračích stromů dnes roste v okolí lidských obydlí. Ve volné přírodě se jejich počet odhaduje už jen na několik stovek, skeptici hovoří spíše o desítkách.
 

Obr. č. 1 – Nejstarší strom „Drago Milenário“ v Icod de los Vinos

Obr. č. 2 – Další obří strom Dracaena draco roste jen o kousek výš

Obr. č. 3 – Výrazné plodenství v jeho koruně

Za tím úplně nejstarším je třeba vyrazit do městečka Icod de los Vinos. „Drago Milenário“ je ikonou ostrova Tenerife, a mnoho z místních obyvatel věří v jeho stáří 2000 let, i když skutečnost je spíše čtvrtinová nebo pětinová, což ale nic nemění na monumentálním vzhledu onoho bohatýra z čeledi Dracaenaceae (dříve Agavaceae). Jen o pár desítek metrů výše než nejznámější strom ostrova stojí další nádherný velikán stejného druhu, unikající pozornosti většiny návštěvníků tohoto provinčního městečka na severním pobřeží Tenerife. Proti nárazům větru je strom zajištěn lany, ale odspodu ho zodpovědně a systematicky likvidují kolonie mravenců a zdivočelých včel.
 

Obr. č. 4 – Pohled do koruny „korunního prince“ z Icodu

Obr. č. 5 – Nádherné Drago poblíž vesničky
s příznačným názvem El Draguillo

Obr. č. 6 – Dračí stromy, rostoucí na dvoře prastaré haciendy v Las Palmas de Anaga

Dracaena draco je vlastně bylina, i když její kmen i koruna mají všechny atributy klasického stromu se vším všudy (kromě letokruhů). Větví se teprve když poprvé rozkvete a jeho korunu následně ozdobí zářivě oranžová plodenství. Na další kvetení a větvení se pak obvykle čeká patnáct let! Nejvíce dračích stromů jsme samozřejmě vídali v parcích a ulicích měst, ale opravdu velké množství jich rostlo ve vesnici Chamorga, ležící v horském údolí na severovýchodě ostrova. V ústí soutěsky Barranco de Bermejo jich několik dokonce roste divoce, a mnoho dalších prý i v jejím pokračování k zátoce s malým přístavištěm.
 

Obr. č. 7 – Kůra Dracaena draco je výzvou pro módní návrháře

Obr. č. 8 – Plody Dracaena draco zblízka

Obr. č. 9 – Skupinka divoce rostoucích stromů Drago
v ústí soutěsky Barranco de Bermejo

K jednomu divoce rostoucímu dračímu stromku, sice dosud nevětvenému, zato s pořádně tlustým kmenem, jsme dorazili na podzim 2008 na cestě po hřebeni Montana Tafada, táhnoucím se v blízkosti Chamorgy až na samý konec ostrova, zakončený majákem. Mladé tlusťoučké Drago tu roste v drsných klimatických podmínkách, vystaveno takřka neustávajícím oceánským větrům. Kousek od něj jsme tehdy posvačili, a sotva jsme rozbalili zásoby proviantu, v okolních křovinách to zašustilo. Všude kolem nás vykukovaly desítky ještěrčích hlav druhu Gallotia galloti.

 

Obr. č. 10 – Naše výprava po hřebeni Montana Tafada s malým tlustým Dragem
na samém jeho konci

Obr. č. 11 – Moje vzpomínková fotka na tu nádhernou kytku,
statečně odolávající slunci a větru

Obr. č. 12 – Ještěr Gallotia galloti, pózující na Montana Tafada

Nejsou to žádní drobečci a brali úplně všechno. Salám, bagetu, ovoce, sladkosti. Konkurence tu byla veliká a statní samci se z rozčílení nad drzostí samic a mláďat barvili do modra. Za chvilku už si brali z ruky, a když se jim zdál přísun potravy pomalý, rozhodli se obrátit naše batohy vzhůru nohama. Jeden drzý ještěr mi po zádech vyšplhal až za krk, další tahal za tkaničku mých botasek. V jedné rokli dole pod námi prý žije poddruh, dosahující délky až 45 cm! Na svých cestách ostrovem se pak s veleještěrkou modroskvrnnou, jak se ten oprsklý tvor česky jmenuje, setkáváme téměř všude. I v nejodlehlejších místech Tenerife jsou tito ještěři vcelku krotcí, ale nikde už nebyli tak vlezlí jako tehdy u ruiny venkovské samoty na hřebeni Montana Tafada.
 

Obr. č. 13 – Ještě jednou Gallotia galloti, hlídkující v Las Palmas de Anaga,
bohem zapomenutém koutu Tenerife, o němž bude řeč příště

Postřehy z Tenerife 1, 2, 3, 4, 5, 6

Málem zapomenuté sukulenty
část 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20,
21, 22, 2324252627282930313233343536

zpět

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
E-mail: 
madagaskar(at)ji(dot)cz
www.sukulenty.estranky.cz 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630