Postřehy z Tenerife (13)

Když nás výšlapy do přírody nebo putování po horách ostrova Tenerife unaví, uděláme si odpočinkový den. Buď navštívíme botanickou zahradu, nebo některé město a jeho zajímavá zákoutí. Nebo si uděláme den koupací. Sever ostrova Tenerife ale není zrovna rájem pro plavce. To jih je v tomto ohledu mnohem příhodnější, i když ke kvalitě moře třeba u řeckých ostrovů má Atlantik pořád hodně daleko. Pláže na severu jsou výhradně černé a oceán věčně rozbouřený, takže už samotný vstup do vody je někdy adrenalinovým sportem se vším všudy.

Pláž Jardín v Puerto de la Cruz po ránu

Obr. č. 1 – Pláž Jardín v Puerto de la Cruz po ránu

 Záplava barev v podání rostlin rodu Bougainvillea v její těsné blízkosti

Obr. č. 2 – Záplava barev v podání rostlin rodu Bougainvillea v její těsné blízkosti

Obří trávy rodu Cortaderia o kousek dál

Obr. č. 3 – Obří trávy rodu Cortaderia o kousek dál

Příjemnou pláží přímo v Puertu, byť odpoledne už často přelidněnou, je Playa Jardín. Obklopena hospůdkami, kavárnami a nádhernou parkovou výsadbou je příjemným místem pro milovníky rostlin všeho druhu. Na své si tady přijdou kaktusáři a sukulentáři, ale i milovnící ostatních pokojových rostlin, kteří zde mají možnost spatřit spoustu notoricky známých druhů v takové velikosti, jaké se ve svých domácnostech nemají šanci nikdy dočkat. Bezprostřední okolí pláže připomíná spíše menší, dobře udržovanou botanickou zahradu.

Džungle vedle pláže Jardín s kvetoucí Schefflera actinophylla

Obr. č. 4 – Džungle vedle pláže Jardín s kvetoucí Schefflera actinophylla

Pláž El Bollullo přes všudypřítomné květy buganvileí

Obr. č. 5 – Pláž El Bollullo přes všudypřítomné květy buganvileí

A stejná pláž ještě jednou

Obr. č. 6 – A stejná pláž ještě jednou

Mnohem klidnější, protože také odlehlejší, je pláž El Bollullo. Pěšky se k ní dá dojít z centra Puerto de la Cruz asi za 45 minut. Cesta k ní vede skrze nekonečné banánové plantáže a je protkána nádhernými výhledy na severní pobřeží ostrova. Protože se přímo u pláže nedá parkovat, bývá tu většinou klid. A pokud nejsou příliš velké vlny, tak i báječné koupání. My jsme ho zvládli hned na druhý pokus. Poprvé nás ale Atlantik vyvrhnul zpátky do černého písku jako dva vorvaně.

Nedělní relax na koupališti Lago Martíanez

Obr. č. 7 – Nedělní relax na koupališti Lago Martíanez

Mezi stromy přírodními jsou zde i umělecké, pohyblivé a vydávající libé zvuky

Obr. č. 8 – Mezi stromy přírodními jsou zde i umělecké,
pohyblivé a vydávající libé zvuky

Když  lenora zvítězí na celé čáře, pak je tu Lago Martiánez, koupaliště přímo u přímořské promenády v Puertu, zásobované vodou z oceánu. Soustava bazénů, bazénků a brouzdališť, spousta rychlého občerstvení i restaurací. Přestože při naší poslední návštěvě panovalo vedro jako v peci a byla neděle, kdy místní v hojném počtu vyrážejí za zábavou a odpočinkem, měli jsme jeden docela velký bazén i s malým vodopádkem a bystřinou drtivou většinu dne jenom pro sebe. Všechna volná místečka mezi vodními plochami jsou tady osázená spoustou cizokrajné zeleně, mezi níž převažují sukulenty a kaktusy.

Obr. č. 9 – Garachico z vyhlídky v San Juan del Reparo i s lávovým polem, jímž se kdysi valila zkáza

Stejné město přes Aeonium arboreum

Obr. č. 10 – Stejné město přes Aeonium arboreum

Osvěžující koupel v jednom z mnoha lávových jezírek u nábřeží

Obr. č. 11 – Osvěžující koupel v jednom z mnoha lávových jezírek u nábřeží

Marné nejsou ani lávové bazénky v Garachicu, což je jedno z nejmalebnějších městěček na severním pobřeží. Práce na nich začala matka přírody už při ničivé sopečné erupci, kdy roku 1706 valící se láva spláchla do moře většinu města i jeho obyvatel. V té době zde bydlela elita ostrova a z výstavních paláců zdejších boháčů nezbylo vůbec nic. Památkou na běsnění živlů jsou ty přírodní bazénky, k nimž současní obyvatelé Garachica už jen přistavěli schůdky, vybetonovali chodníčky a malá odpočivadla.

Lákavé přírodní jezírko v pohoří Anaga

Obr. č. 12 – Lákavé přírodní jezírko v pohoří Anaga

A báječná koupel v něm

Obr. č. 13 – A báječná koupel v něm

Nejkrásnější koupání jsme ale nalezli nedaleko pláže Tamadide, ležící pod severními svahy pohoří Anaga. Miniaturní jezírko s křišťálově čistou a překvapivě teplou vodou z horských bystřin i malým vodopádkem bylo opravdovým rájem. Široko daleko ani človíček, a tak jsme si tu přírodní koupel náležitě užívali.

Iva a Jirka Jandovi z Pávova

Postřehy z Tenerife 1, 2, 3, 4, 5 , 6 , 7, 8 , 9 , 101112

Málem zapomenuté sukulenty
část
 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20,
21, 22, 2324252627282930313233343536

zpět

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
E-mail: 
madagaskar(at)ji(dot)cz
www.sukulenty.estranky.cz 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630