Postřehy z Tenerife (24)

Ostrov Tenerife si člověk zamiluje snadno, zvláště když má rád kaktusy, sukulenty i kytky všeobecně. Rostliny ze všech koutů světa se tady cítí jako doma, protože na Tenerife mají mnohdy lepší podmínky k životu, než jaké jim nabízí jejich domovina. Na místních je navíc vidět, že mají rostliny rádi, zaplňují jimi každičké volné místečko a poté se o ně starají, jak nejlépe umějí. Díky tomu všemu jsou ulice měst miniaturními parky a zdejší parky zase miniaturními botanickými zahradami.

Stromy Ceiba (Chorisia) speciosa v parčíku nad botanickou zahradou

Obr. č. 1 – Stromy Ceiba (Chorisia) speciosa
v parčíku nad botanickou zahradou

Pohled do rozkvetlé koruny jednoho z nich

Obr. č. 2 – Pohled do rozkvetlé koruny jednoho z nich

Obr. č. 3 – Nádherně rozkvetlý strom v hlavním městě

Mezi tou mezinárodní směsicí živé krásy máme samozřejmě svoje oblíbence. Jedním z nich je Ceiba speciosa, kterou jsme se pokoušeli pěstovat i doma, to ještě pod jménem Chorisia speciosa. Na Tenerife je jich k vidění spousta, mnohé z nich jsou i staleté. Na naší poslední cestě jsme objevili celý lesík chorisií na výpadovce z Puerto de la Cruz do hlavního města, jen malý kousek nad zdejší botanickou zahradou. Část z nich zrovna kvetla. Nejbarevnější strom jsme ale spatřili přímo na zahrádce jedné kavárny v hlavním městě. Květy byla jeho koruna doslova obalena, plno jich leželo i na zemi hned vedle stolků a strom byl nepřehlédnutelný i z veliké dálky.

Zářivé květy mučenky (Passiflora) v plotě botanické zahrady

Obr. č. 4 – Zářivé květy mučenky (Passiflora)
v plotě botanické zahrady

Květenství Calliandra haematocephala hned kousek za ním

Obr. č. 5 – Květenství Calliandra haematocephala hned kousek za ním

Květy Plumeria rubra

Obr. č. 6 – Květy Plumeria rubra

Kousek pod zmíněným lesíkem chorisií začíná ozdobný plot zdejší botanické zahrady, jejíž návštěvu nevynecháme při žádném z našich pobytů na ostrově. Je plná nádherných zákoutí a bizarních kmenů stromů ze všech koutů světa, z nichž některé už tady rostou tři století. Při naší poslední návštěvě nás dovnitř lákala mučenka, která skrze plot vystrčila do ulice svoje zářivé květy. Už máme uvnitř několik svých oblíbenců, a jednu rostlinu fotografujeme při každé své návštěvě. Jmenuje se Calliandra haematocephala, pochází z Bolívie a její jemně nadýchaná květenství prostě nemají chybu. Stejně tak nás asi nikdy neomrzí květy středoamerické Plumeria rubra v nejrůznějších odstínech barev. Ať sem přijedeme zjara nebo na podzim, pokaždé najdeme plumérie plné květů.

Solandra grandiflora v polích nad Puertem

Obr. č. 7 – Solandra grandiflora v polích nad Puertem

A její únorové květy v naší zimní zahradě

Obr. č. 8 – A její únorové květy v naší zimní zahradě

Ibišek v kombinaci žluté a červené

Obr. č. 9 – Ibišek v kombinaci žluté a červené

Často je na Tenerife k vidění mexická Solandra grandiflora, a to jak v parcích, tak i v přírodě, kde často zarůstá značné plochy. Její voňavé květy jsou úchvatné. Otevírají se bílé jako sníh, ale když dokvétají, jejich barva připomíná dresy brazilských fotbalistů. Ačkoliv bývá v literatuře uváděno, že pěstovaná v naších domácnostech nekvete, opak je pravdou. Pěstujeme ji spoustu let a kvete zimu co zimu, zatímco přes léto odpočívá venku pod pergolou v bezlistém stavu a ožívá teprve s příchodem podzimu. Zvláštní kouzlo pro nás mají ibišky (Hibiscus). Doma už se je dávno pěstovat nepokoušíme s vědomím, že tak krásné a tolik kvetoucí jako v ulicích Tenerife ty naše stejně nikdy nebudou. Proto se raději kocháme, a když nalezneme nějaký nový odstín květů, okamžitě fotíme.

Bílá s červenou také dokonale ladí

Obr. č. 10 – Bílá s červenou také dokonale ladí

Stejně tak oranžová s trochou kaštanové uprostřed

Obr. č. 11 – Stejně tak oranžová s trochou kaštanové uprostřed

A ještě jednou žlutá, zase trochu jinak

Obr. č. 12 – A ještě jednou žlutá, zase trochu jinak

Samostatnou kapitolou jsou palmy. Kdo je má rád, přijde si na Tenerife opravdu na své. Neskutečné množství druhů jich roste v botanické zahradě nad Puertem, ale zajímavé kousky se dají spatřit i v ulicích města. Jejich kmeny jsou hrbolaté i naprosto hlaďoučké. Ty druhé lákají blbce z celého světa, aby na nich zanechali svá jména. Zajímavé palmy jsou k vidění v jedné ze starých čtvrtí poblíž přístavu. Jejich kmeny jsou totiž opletené jakýmisi pestrobarevnými oblečky. Působí vesele a živě, stejně jako celá ta čtvrť i Puerto samotné. Loni jsme se poprvé vydali na sousední Gran Canarii, abychom se na místě přesvědčili, že Tenerife se v žádném ohledu nevyrovná. Zlí jazykové škodolibě tvrdí, že největší předností tohoto ostrova je, že nabízí nádherný pohled na Tenerife. Něco na tom možná bude!

Oranžová podruhé, tentokrát protkaná růžovou

Obr. č. 13 – Oranžová podruhé, tentokrát protkaná růžovou

Palmy ve slušivých pletených oblečcích, do nichž jsou v této čtvrti oděny i domky místních!

Obr. č. 14 – Palmy ve slušivých pletených oblečcích, do nichž jsou
v této čtvrti oděny i domky místních!

Tenerife pohledem z Roque Nublo, nejvyššího vrcholu sousedního ostrova Gran Canaria

Obr. č. 15 – Tenerife pohledem z Roque Nublo,
nejvyššího vrcholu sousedního ostrova Gran Canaria

Děkujeme čtenářům za trpělivost a tímto své postřehy z Tenerife zakončíme. Mnohem více povídání o ostrově případní zájemci naleznou na našem webu www.sukulenty.estranky.cz.

Přejeme mírný zbytek zimy!
Iva a Jirka Jandovi z Pávova

Postřehy z Tenerife 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23   

Málem zapomenuté sukulenty
část
 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20,
21, 22, 2324252627282930313233343536

zpět

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
E-mail: 
madagaskar(at)ji(dot)cz
www.sukulenty.estranky.cz 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630