O našem pěstování litopsů

Byl jsem vydavatelem těchto novin P. P. požádán, abych napsal, jak pěstujeme u nás doma litopsy. Že prý se mu občas nějaké na podzim bez náhrady ztrácejí a zůstane po nich vždycky jen mokrá díra. Uklidnil jsem ho, protože to se u nás děje taky. Dokonce neznám jiné sukulenty, jichž bychom v minulosti zahubili tolik, jako litopsů. Jen těch děr výrazně ubylo od chvíle, kdy jsme naše kamínky přestali sušit. Tenhle článek nechť raději vůbec nečtou odborníci, nebo dokonce specialisté, vyžadující správné údaje na jmenovkách, navíc ještě upřesněné nějakým tím sběrovým číslem. U nás doma litopsy pěstujeme jenom kvůli barvám jejich tělíček a nádherným vzorům na horních plochách, z nichž si pak v květináčích vytváříme živé africké mozaiky. Podzimní květy jsou už jenom vítaným bonusem.

Inspirativní litopsová mozaika pana Hušnera na červnové výstavě pražských kaktusářů v roce 2008

Obr. č. 1 – Inspirativní litopsová mozaika pana Hušnera na červnové výstavě
pražských kaktusářů v roce 2008

Naše miniaturní mozaika o dva roky později

Obr. č. 2 – Naše miniaturní mozaika o dva roky později

A ještě jedna z léta roku 2010

Obr. č. 3 – A ještě jedna z léta roku 2010

Inspirací mi asi před deseti lety byl pan Jaroslav Hušner z Hýskova. Na jedné kaktusářské výstavě Na Slupi vytvořil z jednobarevných litopsových políček 10x10 cm obrovskou pestrou mozaiku, o níž se mi pak ještě doma zdálo. Tehdy mne napadlo smíchat nějaké ty barvičky dohromady i na malém prostoru. Ačkoliv používáme pro naše sukulenty téměř výhradně květináče kulaté, u litopsů platí výjimka, protože v hranatých jim to prostě víc sluší. Další inspirací pak bylo krátké video, na němž pan Steven Hammer prochází svými plachťáky kdesi v Kalifornii s malou vodní nádrží na zádech a pouští na lány kamínků (ale taky na havorcie a další kytky) proudy umělé rosy. Vzal jsem znovu do ruky jeho knihu LITHOPS – TREASURES OF THE VELD, a namísto prohlížení nádherných obrázků jsem se tentokrát více věnoval textu.

Podzim s litopsy je dvojnásob barevný

Obr. č. 4 – Podzim s litopsy je dvojnásob barevný

Odkvetlé, kvetoucí i na kvetení se teprve chystající litopsy v misce od Součků ze Šťáhlav

Obr. č. 5 – Odkvetlé, kvetoucí i na kvetení se teprve chystající litopsy
v misce od Součků ze Šťáhlav

Jiný pohled do stejné misky o dva týdny později

Obr. č. 6 – Jiný pohled do stejné misky o dva týdny později

Když jsem před třiceti lety získal první kamínky rodu Lithops, nikdo si netroufl pochybovat o tom, že jakmile se při přesazování ohne jejich centrální kořen, znamená to pro kamínek takřka jistou smrt. Tu jsem měl v očích já, když jsem je milimetr po milimetru obsypával a srdce začátečníka se mi při tom téměř zastavovalo. Pan Hammer tvrdí, že centrální kořen litopsů nemá jinou funkci, než aby je stabilizoval v substrátu proti vyplavení a že jej lze kdykoliv libovolně zkrátit. Také se zmiňuje o zmlazování litopsů, spočívající v upálení celého tohoto kořene (a s ním i všech ostatních), namísto nějž záhy naroste spleť vlasových, pro život kamínku mnohem důležitějších kořínků. Prý je to čas od času pro zdraví litopsů a jejich hojnější kvetení prospěšné. Zkusili jsme to tedy a funguje to dokonale.

Tím upálit jsem měl na mysli ustříhnout maličký kousíček pod samotným tělíčkem litopsu, třeba 2 mm. Když jsem tehdy nechtíc odlomil kořen, udělali jsme první pokud a vyšlo to. Pak ještě několikrát a pravda je, že ti se zjara nebo v létě zmlazenými kořeny kvetly úplně všechny. Největším fíglem je ale to časté kropení, protože dříve mi uprostřed veder
připadaly skoro všechny druhy stejně hnědé nebo šedivé a svěží barvy se jim vrátily až s podzimem.

Celé vegetační období naše kamínky prožívají v letním makroloňáku (4 mm), kam svítí od rána do večera, noční teploty uvnitř kopírují ty venkovní a dveře na obou jeho čelech zůstávají po celé léto otevřeny.

Pětice strakáčů s poupaty na podzim roku 2015

Obr. č. 7 – Pětice strakáčů s poupaty na podzim roku 2015

A patery dvojčata ve stejném květináči o rok později

Obr. č. 8 – A patery dvojčata ve stejném květináči o rok později

Symfonie tvarové dokonalosti v podání dvojice podzimních kamínků

Obr. č. 9 – Symfonie tvarové dokonalosti v podání dvojice podzimních kamínků

Ze starých dogmat se už držíme pouze jediného. Nezaléváme je během zimního střídání jejich jediného listu listem novým, kterému se mezi pěstiteli říká „převlékání“. Po zbytek roku jsme naše litopsy přestali sušit. Vodu dostávají od jara do podzimu v mnoha menších dávkách (třeba i třikrát týdně) a zhruba jednou za 10 dnů je zalijeme vydatněji, jak radí i pan Hammer. Zjara po převlečení zaléváme výhradně po ránu a jen maličko, v létě zase po večerech přímo na těla a v obou případech jen vlažnou vodou. Když je léto jak má být, každý večer je pokropíme. Výsledkem jsou výrazné barvy, které se z jejich těl dříve přes léto z velké části vytrácely. Pan Hammer přidává i jednu cennou radu pro tápající. Když se boky těl litopsů po ránu krabatí, nastal ten správný čas zalít. Když jsou svraštělé večer po horkém letním dni, není se ještě třeba ukvapovat, protože ráno mohou být inkriminovaná místa zase nádherně napnutá. Nějaký čas jsme zkusmo odhrnovali kamínky na povrchu, ale teď už to vždycky nějak trefíme.

Smaragdíci v kobaltově modrých miskách od Součků v létě roku 2011

Obr. č. 10 – Smaragdíci v kobaltově modrých miskách
od Součků v létě roku 2011

A ještě jednou na podzim následujícího roku i s premiérovým kvítkem

Obr. č. 11 – A ještě jednou na podzim následujícího roku
i s premiérovým kvítkem

O další dva roky později při jarním převlékání je už v misce hodně husto

Obr. č. 12 – O další dva roky později při jarním převlékání
je už v misce hodně husto

Na podzim začneme vodu postupně omezovat a zaléváme zase raději hned po ránu. Množství vody v tomto nejkrásnějším litopsovém období nemá vůbec žádný vliv na budoucí množství květů. Jakmile se objeví většina poupat, s vodou na dlouhý čas končíme. A také už naše litopsy nekropíme. Nejsme v Kalifornii. Už jsme si zvykli, že převlékání litopsům trvá různě dlouho. Občas se nějaký tvrdohlavec rozhodne nepřevlékat vůbec. Klidně ho necháme nasucho třeba i dva roky, než si to rozmyslí, což máme taky od pana Hammera. V takových případech se stává nevýhodou vysazování do společných nádob, ale naštěstí je tvrdohlavců jen mizivé promile. Zimovat litopsy je snadné, protože k převlékání nutně nepotřebují kdoví kolik světla. Světlé a chladné zimoviště (5-10°C) je ale ideálem.

Litopsy zvolna deformující květináč před podzimním kvetením

Obr. č. 13 – Litopsy zvolna deformující květináč před podzimním kvetením

Poupě hledající si cestu nouzový bočním východem

Obr. č. 14 – Poupě hledající si cestu nouzový bočním východem

O dva týdny později už viditelně vybočuje z řady

Obr. č. 15 – O dva týdny později už viditelně vybočuje z řady

Časté mírné zalévání má kromě zdraví rostlin i další výhodu, kterou je čas na pozorování nejrůznějšího dění v jejich životě. Uvědomujeme si díky tomu, jak krásné mohou být i na podzim po odkvětu. Že sice přirůstají pomaloučku, přesto někdy dovedou i pořádně zdeformovat květináč. Že s nečekanými překážkami se dovedou elegantně a přitom zcela originálně vypořádat, a taky že jejich tvarové variace jsou někdy tak vymazlené, až člověku nezbývá než znovu žasnout nad dokonalostí přírody. Častý kontakt s rostlinami nás učí jejich nenápadné řeči, které se snažíme naslouchat a porozumět.

Všem kaktusářům i zelinářům přejeme příjemný slunečný podzim!
Iva a Jirka Jandovi z Pávova

Postřehy z Tenerife
část
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 1011, 12, 13, 14,
15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 

Málem zapomenuté sukulenty
část
 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20,
21, 22, 2324252627282930313233343536

zpět

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
E-mail: 
madagaskar(at)ji(dot)cz
www.sukulenty.estranky.cz 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630