Sukulentní bonsaje Jana Gratiase (67)

Variace na téma Pachypodium succulentum 

Pachypodium succulentum (1a)

Pachypodium succulentum (1a)

Možná tímto příspěvkem přináším trochu dříví do lesa plného kaudexů a pachykaulů, ale risknu případnou nevoli čtenářů těchto virtuálních novin a budu pokračovat.

Rostlina Pachypodium succulentum (Linné. fil.) Sweet (1830) je v roce 2012 běžnou součástí našich sbírek a kvalitní sazenice různých velikostí si můžete koupit když ne jinde, tak určitě na burze při Zamykání sezóny v Chrudimi. Je též známo, že patří mezi trojici nenáročných druhů původem z Jižní Afriky. Ve volné přírodě má kaudex ukrytý pod zemským povrchem, kdežto naše kulturní rostliny udržujeme zpravidla tak, že kaudex je schován v substrátu jen částečně a při každém přesazování ho záměrně povytahujeme nad úroveň jeho poslední pozice v nádobě.

Pachypodium succulentum (1b)

Pachypodium succulentum (1b)

A právě toto konstatování (které jsem opsal z vlastní publikace) je důvodem, proč tuto rostlinu opět prezentuji v I. N. Cact. Na obrázcích jsou tři rostliny vypěstované ze semen, které udržoval ve své sbírce kolega Jan Nosek v letech 1996 až 2011. Když natrvalo přesídlil do Chlumu u Třeboně, rozhodl se vyřadit ze sbírky vše, co nemá jmenovku s nápisem „Euphorbia.“

Pachypodium succulentum (2a)

Pachypodium succulentum (2a)

Vyobrazené rostliny možná celý rok nedostaly vodu, a když jsem Honzu loni v létě navštívil, dva kusy už ležely pod parapetem a čekaly na záchranu, nebo na pohřeb v bio-popelnici. To už jsem nevydržel, kytky odvezl domů, a výsledek záchrany už vidíte v příloze (stav rostlin byl zdokumentován v září 2012).

Pachypodium succulentum (2b)

Pachypodium succulentum (2b)

Připomínám jen, že při přesazování v dubnu 2012 jsem kaudexy zasadil až extrémně vysoko nad povrchem substrátu v miskách a hluboko ořezal všechny větvičky. Rostliny narašily až v červnu, ale pak byly přírůstky tak velké, že bylo třeba dalšího zaštipování. Všechny tři exempláře byly od května do konce září na volné ploše u zdi, kam svítí slunce od 13. hodiny až do soumraku, o zálivku se staral pouze Svatý Petr.

Pachypodium succulentum (3a)

Pachypodium succulentum (3a)

Závěrem přidáván další opsaný odstavec: Rostliny P. succulentum by u nás měly přezimovat při nižších teplotách, než je uvedeno u ostatních druhů pachypodií. Teploty trvale vyšší jak 12°C je nutí k pokračování v růstu, čímž dochází k zeslabení a nezdravému blednutí zelených výhonků. Po nízkých přezimovacích teplotách (kolem 10°C) rostliny mnohem více kvetou a ve sbírkách často už od poloviny února nasazují poupata.

Pachypodium succulentum (3b)

Pachypodium succulentum (3b)
 

Text a foto
Mgr. Jan Gratias
Roudnice nad Labem
e-mail: gratias@iol.cz
http://sukulenty.webnode.cz/ 

 

zpět