Sukulentní bonsaje Jana Gratiase (22)


Aeonium castello-paivae C. Bolle

Tuto rostlinu jsem nejméně 15 let pěstoval pod jmenovkou Aeonium valverdense. Jenomže dnes je často všechno jinak, a tak by druhový název „valverdense“ měl patřit pouze ke druhu rodu Sedum. Podle dalších získaných titulů literatury je tato rostlina v květu a v celkovém habitu nejvíce podobná právě Aeonium castello-paivae a tak jsem jmenovku u rostliny změnil.

Aeonium castello-paivae (Foto J. Gratias)

Pochází z Kanárských ostrovů (ostrov Gomera), patří do čeledi Crassulaceae (tlusticovité). Tvoří až 40 cm vysoké, rozvětvené, rychle dřevnatějící stonky, vrcholové listové růžice mají průměr 6 až 10 cm, listy jsou opakvejčité až kopinaté, živě zelené, na plném slunci s červeným nádechem a s purpurovými okraji. Od příbuzných druhů se liší zelenobílými květy uspořádanými do 20 až 50 cm vysokého cylindrického hroznu. Květy jsou samosprašné, výsevy prachových semen jsou stejně problematické, jako u jiných zástupců rodu a v podstatě celé čeledi tlustice.

Na substrát, zálivku a teplotu nemá žádné zvláštní nároky, ideální teplota pro téměř suché zimování je 12 oC. Může se tvarovat ve stylu volný vzpřímený, volný šikmý, koště nebo vícekmenný strom. Tvarování drátem nebo páskou z PVC je v omezené míře možné, na starých rostlinách jsou velmi efektní husté vzdušné kořeny. V podstatě stejná pěstitelská charakteristika platí i pro druhý vyobrazený druh, Aeonium haworthii.

Aeonium haworthii (Foto J. Gratias)




Text a foto Mgr. Jan Gratias

 

 Související články
Sukulentní bonsaje Jana Gratiase 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 (1-20/2002-2003)
Sukulentní sloupek Sváti Ryby (8/2001)
Sukulentní sloupek Sváti Ryby (10/2001)