Sukulentní bonsaje Jana Gratiase - únor 2002



Bombax ellipticum

je rostlina, která už v našich sbírkách sukulentů zdomácněla, i když je stále považujeme za jeden z klenotů Mexické flóry. V domovině, v rozlehlém areálu teplých oblastí od Sonory po Chiapas a poloostrov Yucatán, roste jako 10 až 15 m vysoký strom.

Bombax elipticum   Bombax elipticum
    Bombax elipticum

Má opadavé listy, které však shazuje jen při dlouhotrvajícím suchu. Ty jsou dlanitě dělené, jejich plocha je značná, v kultuře proto pamatujeme na pravidelnou zálivku. Při teplém zimování na jižním okně můžeme udržet listy po celý rok. Stonek má charakter baňky již v útlém věku, ať se jedná o semenáč nebo řízkovance. Jako řízek lze vzít kousek letorostu se 3 pupeny (nebo jen jizvami po listech). Po namočení do stimulátoru jej sázím ihned do běžného substrátu a umístím v teple, nejlépe pod sklenici od kompotu. Může „stávkovat” dlouho, někdy i čtvrt roku, ale dokud není totálně shnilý, nevzdávám se. Koření zvolna, žádá si pěstitelského “bobříka trpělivosti” ale když už konečně vystrčí první mladý list, pak je zpravidla vyhráno. Při pěstování jako bonsai se každoročnímu zkracování přírůstků nevyhnu a tím je vždy o několik řízků postaráno.

Stonek bombaxu má další přednosti. Nejenom že je robustní, ale též efektně vybarvený kombinací hnědých a zelených skvrn či proužků. Opět platí pravidlo, že hluboký řez podpoří jeho tloustnutí i rozvětvení. Stává se, že adventivní pupeny se naprosto nečekaně objeví kdekoliv na ztlustlé bázi. Závisí pouze na vkusu pěstitele, zda novou větévku nechá růst, nebo ji pro další tvarování nepoužije. Ještě dvě maličkosti z praxe: Přezimovat lze též na sucho, v chladnu (5 až 10oC, v létě pak pozorně hlídejte výskyt svilušky!

Brachychitony jako bonsaje

Dnes nabízím snímky dvou druhů Brachychiton acuminatum a B. rupestris pro inspiraci budoucím zájemcům o tyto rostliny. Podrobně bylo popsáno celkem 6 druhů brachychitonů v knížce Sukulenty jako bonsaje, proto se omezím jen na několik poznámek: Všechny druhy mají typicky pachykaulní, více či méně ztlustlé kmeny. Nevadí jim tedy dlouhodobé sucho a zálivka prováděná až po vyschnutí substrátu. Vynikajícím způsobem snášejí řez, i když (hlavně mladé rostliny) raší nejraději jen z posledního pupenu, který zůstal po řezu větvičky.

Brachychiton acuminatum   Brachychiton rupestris

Brachychiton acuminatum

 

B. rupestris

Rozmnožování se provádí hlavně semeny, která se už dovážejí i do ČR. Semena velmi dobře klíčí na vlhké vatě a po přesazení do kelímků semenáčky rychle rostou při pokojové teplotě. Za pouhé 4 týdny mají klíčenci dobře viditelné ztlustlé kořeny a pachykaulní stonky. Nezkušené pěstitele často překvapí zejména u druhu Brachychiton rupestris heterofylie (různolistost), kdy další listy na téže větvičce mají diametrálně odlišný tvar. Závěr je jednoznačný: sežeňte si rostlinu některého z brachychitonů - určitě vás nezklame !


Jan Gratiase-mail: gratias@e-dnes.cz