Sukulentní sloupek Sváti Ryby - Co je nového? (srpen)
Ach ty sliby, vážení přátelé! Taky vám ten čas tolik utíká? Než se naděješ, už je tady další měsíc a s ním výčitky svědomí, že jsem zase nestačil napsat něco do novin. Ale tentokrát mám omluvu, byl jsem na tři týdny v Kanadě, takže jsem nemohl zvládnout přípravu rostlin na dlouhé odloučení a pak kříšení po návratu, natož nějaké články - no řekněte sami. Pokud jde o tu Kanadu, snad abych o ní ani nepsal v kaktusářském tisku, i když jsem se taky vydal do jižních prérií ke hranicím s Nevadou.   Pachypodium brevicaule

Pachypodium brevicaule

Ale kdo mě zná, ví, že se těžko pohybuji. Takže jsem sice byl na nejsevernějších nalezištích opuncií a koryfant a dokonce na typové lokalitě Yucca glauca ssp. albertana, vzhledem k časové tísni a opravdu nepříjemnému terénu jsem toho moc nenašel – i když přece. O tom snad ale později, až bude víc času a vyvolané fotky. To tedy na omluvu, aby se hlavně redaktor nezlobil, že to zas posílám na poslední chvíli.

Takže máme pomalu konec července, spousta kytek kvete, odkvetly bohužel i obě Euphorbia gymnocalycioides, jako naschvál v době, kdy jsem nebyl doma, takže semena nebudou. Zato mě příjemně překvapilo Monadenium ritchei ssp. nyambense, které má nasazeno dostatek plodů a snad budou i semena od Monadenium stapelioides. Z pachypodií budou semena od P. brevicaule (viz obrázek, kvetlo opravdu bohatě), P. densiflorum brevicalyx, P. bispinosum a dokonce i P. lealii ssp. saundersii. Samozřejmě i na P. suculentum je pár plodů, i když ne tolik jako loni. Snad se na vás dostane. Co mě však mrzí je, že opět kvete Pachypodium lamerei. Již jsem si vám stěžoval , že nemám druhou rostlinu k opylení, tajně jsem doufal, že letos nepokvete, aby mi to nebylo líto. Bohužel rostlina je nezmar, kvete letos již počtvrté. Takže opět prosím, zda někdo poblíž nemá kvetoucí rostlinu, abychom to dali dohromady a pak se o semena podělili.

Blíží se i termín naší klubové schůzky, kde se bude projednávat naše tradiční výstava. Nechci pomlouvat ani dělat zbytečnou reklamu, ale abych citoval z knihy návštěv: „Zdaleka nejlepší výstava... Něco takového jsme neviděli ani v Praze… Každý rok je to lepší...” a pod. Jelikož někteří nás navštěvují každoročně, např. př. Běťák, kolegové z Rokycan, občas i z Mostu (loni zapomněli), dokonce tu byl i Pavel Pavlíček, ale to jsme ještě nebyli na úrovni, ale ostatní o nás téměř nevědí, oznamuji vám, že letošní výstava bude o den delší.

 

Bude se konat od 31. srpna do 2. září 2001 v budově rakovnického gymnázia, což je u náměstí. Otevřeno je od 8 do 17 hodin, tedy od pátku do neděle. Neváhejte a zajeďte příjemně strávit poslední prázdninový víkend. Abych vás naladil, alespoň dvě fotky z loňské expozice.

Pro milovníky kaudiciformů připojuji dvě fotky z letošního jara – Begonia dragei a Impatiens tuberosa. No a pro ty skalní kaktusáře výsevní misku s Mammillaria theresae (nějak se k nám nedostala - pozn. redakce). To je pro dnešek vše, nezlobte se, ale nějak to nestíhám.

Begonia dragei   Impatiens tuberosa

Begonia dragei

 

Impatiens tuberosa

Všem dobré počasí – větrejte a většinu rostlin mějte venku, pokud to jde a nashledanou na rakovnické výstavě, kde je i bohatý prodej (pro ty fajnšmekry nejbohatší první den).



Váš kolega a spolupachatel Sváťa Ryba.