Sukulentní sloupek Sváti Ryby - Co je nového v září.
„Chtěl jsem vidět krásu, tady jsem ji viděl”, napsal jeden z prvních návštěvníků do pamětní knihy naší již 28. výstavy kaktusů a sukulentů, která se konala, jak jsem vás již zval posledně, od 31. 8 do 2. 9. v rakovnickém gymnáziu. A protože se můj minulý sloupek panu šéfredaktorovi líbil, žádal o reportáž z výstavy. Tak taky je tedy pokus o ni.

Celkový pohled na centrální část kaktusové expozice

 
Na začátek trochu vzpomínání. Když jsem se do Rakovníka přestěhoval v roce 1980 a vzápětí navštívil zdejší výstavu kaktusů, upoutala mě aktivita a nadšení těch pár lidí, kteří výstavu organizovali. Samozřejmě jsem ihned přestoupil do jejich kroužku, i když jsem v té době měl jen pár kytek. (Při každém mém stěhování – a bylo jich do té doby sedm – jsem převážel jen několik nejlepších rostlin.)

Už v té době mě přišlo trochu líto, že se výstava koná až začátkem září, tedy v době, kdy většina kaktusů nekvete. Je mi to líto dosud, ale přiznávám, že to jinak nejde. Naše výstava je již brána jako součást tradičního rakovnického posvícení a řekněte – s tím hnout prostě nejde. Stavíme se tak po bok ostatním vystavovatelům, kterými jsou chovatelé rybiček, drobného zvířectva, a kdovíjaké havěti.

Přesto rok co rok přichází na tu naši stále víc lidí a to nejen z Rakovnicka, ale i z daleka, ba i ze zahraničí. Srovnáme-li počet návštěvníků na příklad se sousedním Kladnem, pak tam je účast 300-500 návštěvníků za víkend úspěchem. U nás je to kolem 1300 lidí a to už o něčem vypovídá. Zvláště když uvážíme, že je nás 25 členů, ale aktivně dochází na schůzky kolem 20. Přitom na vlastní přípravě, instalaci a hlavní práci kolem výstavy se podílí 12-14 lidí, z nichž polovina je v důchodovém věku.

 
 
Aranžmá přítele Hlaváčka
sukulenty ve dřevě
 

Ipomoea platense kvetla bohatě
už týdny před výstavou

 
Místo konání je už tradiční, je jím rakovnické gymnázium Zikmunda Wintera. Pro svoji polohu poblíž náměstí je zcela ideální lokalitou. Vzhledem k tomu, že se výstava koná ve třídě, kde se normálně učí, jsme limitováni kalendářem. Pokud je posvícení až po začátku školního roku, je to pro nás velká akce, která připomíná katastrofický film, protože instalace rekvizit, navážení rostlin a režie proběhne během dvou odpolední. Letos jsme měli štěstí, školní rok začal až den po výstavě, takže jsme získali půlden navíc.

Expozice přítele Hlaváčka budila velký zájem

 
Už ale k vlastní výstavě: V centrální části třídy jsou vkusně rozestavěny kaktusy čtyř největších pěstitelů, místa po obvodě zabírají „zelináři”, kteří se nějak snadněji množí, protože jich za posledních deset let přibylo. I někteří skalní kaktusáři se nakazili, ale to jistě všichni znáte. Školní nástěnky ze stěn zmizí a místo nich jsou panely s fotografiemi ze zájezdů a vkusné grafické listy přítele Daňka s kaktusovou tématikou (jak jinak) a dále vtipné kreslené obrázky přítele Čadka, bavící především dětské návštěvníky. Prodej, který byl v minulosti na chodbě před třídou, byl přestěhován jinam, protože vznikaly zácpy kupujících. Pro něj byla uvolněna další učebna v sousedství, což přispělo ke zkulturnění prodeje a lepšímu přehledu pro kupující.
 
 
Sukulenty byly opatřeny zřetelnými
jmenovkami (přítel Ryba)
  Prodejní část výstavy byla
bohatě zásobena
 
V posledních dvou letech obohatila naši expozici účast přitele Hlaváčka, který se přestěhoval z Prahy a obohatil expozici kromě kaktusů i různými sukulenty sesazenými do dřevěných samorostů a pařezů, přilepených na břidlici. Sám jsem nevěřil, že lze takto pěstovat rostliny trvale. Ale jde to, vzhledem k nasáklivosti břidlice. Bohatá je rovněž expozice euforbií a ostatních sukulentů, ať již kaudiciformních či bonsajovitých, které většinou vystavuji já, ale mám již zdatné následovníky. Návštěvníci oceňují dobře čitelné jmenovky. Rovněž u prodeje dostanou kupující pěstitelské rady, jak ústně, tak v písemné podobě a to jak pro kaktusy, tak pro sukulenty.

Ale nechme planých slov, dále vybírám zápisy z pamětní knihy. Někde jsou podpisy nečitelné, jinde je uvádím, pokud jsem je rozluštil:

„Velice pěkná výstava, kam se hrabe Praha” – Říhová, Teplice…

„Na výstavu mne přilákala upoutávka na internetu a pověst, že úroveň zdejších výstav trvale stoupá. Pověst sedí, reklama neklame.Výstava je prostě nádherná a inspirující i pro tak zkušené pořadatele 39 podobných akcí, jako jsou členové KK Roudnice n. L. Za jejich výbor upřímně gratuluje Jan Gratias”…

„Výstava je rok od roku hezčí, stále nové nápady, i doplňková grafická výzdoba je velmi zajímavá.”…

„Tradičně nejlepší, nejkrásnější výstava v republice!!! Gratulujeme. Super! Z výstavy v Plzni, Rokycanech a v Praze jsem nepřivezla téměř nic, co by obohatilo moji sbírku. Tady jsem nechala 1000 Kč. Jsem nadšena nabídkou. Příští si nenechám ujít! (Přistavím skleník!)”…

 
 
Trochu hambaté
Adenium obesum
v působivém aranžmá
  Ipomoea platense
s kulovitým dekorativním
kaudexem
 
Mohl bych vybírat ještě dlouho ze zápisů, ale uvedené ukázky dokazují jedno. Kdo nepřijel, prohloupil a dále – dosažené úspěchy jsou pro nás zavazující, až z toho jde strach. Nasadili jsme laťku vysoko a musíme se snažit dosaženou kvalitu udržet. Těch pár fotografií, které výstavu trochu přiblíží, snad pohladí po duši i vás. A promiňte mi moji „ukecanost”.

Příště se s vámi podělím o starosti a radosti spojené s koncem sezóny, už teď mi naskakuje husí kůže.

Váš Sváťa Ryba


Text a foto: MUDr. Svatopluk Ryba
Vinohradská 1666, 269 01 Rakovník
tel. 0313/513602