Sukulentní bonsaje Jana Gratiase - leden 2002


Adenia digitata

patří do čeledi Passifloraceae (mučenkovité) a pochází ze Severní provincie JAR (dříve Transvaal). Vytváří mohutný kaudex v podobě několikadílného řepovitého kořenu. Ze základu stonku po čase i více silnějších výhonů s nesukulentními listy a úponky. V našich sbírkách je stále málo zastoupená, zdá se mi, že naši pěstitelé dávají přednost jiným druhům adenií, (fruticosa, globosa, aj.)

Bergeranthus scapiger Adenia digitata

Bergeranthus scapiger

Adenia digitata

Rostlina potřebuje teplo a výživnou zem, v době vegetace též vydatnou zálivku. V suchém prostředí snáší i velmi nešetrné zacházení, stonek i části kořenů mají značné regenerační schopnosti. Listy reagují na sucho dosti citlivě, přesto patří mezi odolné druhy a vadí ji hlavně přehnojení dusíkem. Bujně rostoucí nadzemní výhony můžeme vést po nějaké opěře, na snímku je však rostlina už 6 let úspěšně „mučená” v malé misce a výhon je stočený do samonosného tvaru. Rostlina snese mírné zastínění i prudké slunce, pokud chceme zabránit bujnému růstu kořenů, pak rostlinu prakticky nepřesazujeme.

Díky zmíněné velké regenerační schopnosti snáší Adenia digitata jakýkoliv řez, kterým lze regulovat růst nadzemních výhonů. Následným efektem řezu je tloustnutí základu stonku a kořenů, které vyniknou až po jejich povytažení při přesazování. Množí se bez problémů polodřevitými řízky. tj. asi 15 cm odřezky ze střední části letorostu. Kromě molice a svilušky může škodit, zejména listům rostlin přehnojených dusíkem, také perenospora, padlí nebo plíseň šedá..

Bergeranthus scapiger

je rostlinným materiálem přímo stvořeným pro začínající pěstitele, neboť jako sukulentní bonsai nepotřebuje prakticky žádné tvarování. Patří do čeledi Aizoaceae (dříve Mesemb) rostlin a ochotně několikrát za sezónu kvete pampeliškovými květy na dlouhých stvolech.

I když pochází z jižní Afriky, kde je opačný režim střídání ročních období, přizpůsobí se našim podmínkáým a do vegetace ho můžeme probouzet brzy na jaře. Již od března lze opatrně, s citem zalévat. Povytažením kořenů při přesazování pak dodáme rostlině exotický vzhled a zároveň zpomalíme růst nových listů. Staré rostliny můžeme řezem zmladit, děleím trsů se dají docela dobře rozmnožovat, ale nejlepší je množení z výsevů drobných semen, která si lze zakoupit (k čertu se skrytou reklamou) v nabídce Sekce pěstitelů sukulentů, nebo u některé specializované firmy (Hojný, Pavelka, Pavlíček etc.) Tyto prodejny nabízejí též návody k výsevům a další pěstitelské zkušenosti. Na snímku je 10 let stará rostlina v oválné misce 3 a 5 a 12 cm.


Jan Gratias
e-mail:
gratias@e-dnes.cz

 

 Související články
Sukulentní sloupek Sváti Ryby (8/2001)
Sukulentní sloupek Sváti Ryby (10/2001)