Sukulentní bonsaje Jana Gratiase (17)


Peperomia dolabriformis var. brachyphylla W. Rauh

Když mi v roce 1997 přivezl Rudolf Šubík několik exemplářů tohoto druhu, dlouho jsme váhali s jeho určením a nakonec zvolili „kompromisní“ jmenovku „Peperomia aff. asperula“ (což znamená, že se vyobrazená rostlina podobá druhu „asperula“). Předloni však pomohl G. D. Rowley s určením a podle obrázku této rostliny s květenstvím ji zařadil bez dalších pochybností, neboť sám ji pěstuje jako sbírkový druh, který dostal od prof. Rauha.
Peperomia dolabriformis je variabilní druh z centrálních oblastí Peru, patří do čeledi Piperaceae (pepřovníkovité). Varieta brachyphylla se od nominálního druhu liší silně redukovanými listy a jemnými detaily v uspořádání květenství. Dorůstající výšky jen kolem 10 cm, stonky jsou jen 3 až 5 mm tlusté, v mládí hustě olistěné asi 2 cm listy s typickou průsvitnou svrchní stranou. Listy v období sucha zůstávají poměrně dlouho na stonku (alespoń v jakési falešné vrcholové růžici), nejprve žloutnou a pak teprve opadávají, zpravidla po závanu větru nebo zatřesením s miskou při jejím přenášení. Květenství je velmi dlouhé, tenké, nevzhledné, má podobu rozvětvených šlahounků žlutavých, velmi protáhlých klasů pouze milimetrového průřezu.
 
Rostlina má raději polostín (plné slunce ji značně vysiluje), spíš krátké přísušky vystřídané slabou zálivkou, směs písku s rašelinou a teploty od 10 do 25°C. Spokojí se s malou nádobou, kořenový systém je jemný, řízkování je velice snadné i z malých úlomků.
 
Vzhledem k charakteru stonků je tvarování snadné, k tomu mohu doporučit používat skalpelu s nejmenší čepelí a naopak nepoužívat nůžky, aby řezné plochy byly rovné, nezaškrcené stiskem nůžek. Za 6 let pěstování se mi tento druh jeví jako nenáročné, zajímavé zpestření sortimentu vhodného především do bytových podmínek (polostín, malé rozměry).

Text a foto
Jan Gratias

 

 Související články
Sukulentní bonsaje Jana Gratiase 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 (1-16/2002-2003)
Sukulentní sloupek Sváti Ryby (8/2001)
Sukulentní sloupek Sváti Ryby (10/2001)