Sukulentní bonsaje Jana Gratiase - září 2002



Euphorbia lactea f. cristata

Normální forma roste roztroušeně na Srí Lance, na ostrovech v Karibském moři a na Floridě v USA jako nevzhledný strom s trojbokými mírně spirálně stočenými výhony na konci větví. Vyobrazený exemplář je řízek z náhodné mutace, kdy stromovitý vzrůst a členění stonku na jednotlivé větve se proměnily v kompaktní, bizarně vyhlížející hmotu s nesčetnými vlnkami, záhyby a hranami ze silně redukovaných trnů.

Euphorbia lactea f. cristata

Obrovskou předností většiny kristát je velice bujný růst a v případě euforbií též schopnost zakořenit z nejrůznějších částí chaoticky tvarovaného stonku. Firmy v SRN a v Holandsku nabízejí tuto a jiné, virózou zbarvené formy v tisícikusových sériích, které jdou stále velmi dobře na odbyt. Cenná je totiž skutečnost, že každý namnožený kus je svým způsobem originálem, který nemá tvarově shodného dvojníka. Výhodou kristátních forem sukulentních pryšců je také pravokořennost. Odpadá pracné roubování, kořeny jsou časem velmi robustní, dají se při přesazování povytáhnout nad zem a exotický vzhled lze navrch korunovat zasazením do vhodné misky. Obecné pěstitelské nároky lze shrnout takto: Zálivka může být nárazová a musí být vydatná, na substrát nejsou vůbec žádné zvláštní požadavky a s umístěním na plném slunci to také nemusíme přehánět, i když dostatek světla učiní své a výrazně ovlivní zdravotní stav rostliny.

Ficus benjamina sp. Talbleland Mts.

je forma běžného pokojového fíkusu původem až ze severní Austrálie, z rozsáhlé pahorkatiny Barkly Tableland. V rámci přizpůsobování na prostředí s nepravidelnými periodami sucha vznikl postupně tlustý pachykaulní kmen, (patrný už na semenáčcích), který dokáže udržet zásobu vody stejně dokonale, jako jiné stonkové či listové sukulenty. Listy má tuhé, kožovité a pevnější než listy běžných forem pokojových "benjamínků" původem převážně z Indie. U starších rostlin jsou bizarní ozdobou vzdušné kořeny, tloustnutí kmínku lze podpořit seříznutím růstového vrcholu a následným zaštipováním mladých větviček. Také vrcholové či normální stonkové řízky mají značnou regenerační schopnost a dobře zakoření ve sklenici s čistou vodou, což je nejlepší metoda vegetativního množení.

 
     

Je to opravdu pěstitelsky nenáročný druh, který v budoucnu výrazným způsobem obohatí sortiment našich pokojových rostlin. Díky své stonkové sukulenci přečká bez problémů i několik týdnů bez vody, což normální nesukulentní formy zpravidla nepřežijí. Můžeme jej pěstovat v malých nádobách, pak je však nutné pamatovat na přidávání hnojiva - nelépe granulí Plantacote zatlačených pod povrch substrátu.


Jan Gratias

 

 Související články
Sukulentní bonsaje Jana Gratiase 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 (1-7/2002)
Sukulentní sloupek Sváti Ryby (8/2001)
Sukulentní sloupek Sváti Ryby (10/2001)