Monadenium stoloniferum – malá kaudiciformní bonsaj


Snad mi Honza Gratias promine, že mu fušuji do jeho rubriky, Honzo, promiň!

Ze široké palety monadenií si snad vybere opravdu každý, ať již jde o příznivce druhů bylinných či kaudiciformních, keřovitých či takřka stromovitých – mezi každými se najde několik skvostných zástupců. O nich jsem se však již v minulosti zmiňoval v několika příspěvcích do časopisů.

Monadenium stoloniferum, jak ostatně název napovídá, se vyznačuje tím, že se rozrůstá pomocí podzemních stolonů, takže je květináček brzy vyplněn výhonky dalších rostlinek a skupinka vyhlíží docela hezky. Stolony jsou tak vitální, že někdy opustí květináček i odtokovým otvorem. Mezi jednotlivými stolony jsou kořeny ztloustlé až do podoby malých kaudexů. Květy Mon. stoloniferum jsou typicky malé, hnědožluté, četné a snadno tvoří po opylení plody. Semena klíčí ochotně, semenáčky rostou dobře, ale kulatý kaudex je vzhledem k výšce rostlinky relativně malý - u dvouleté rostlinky dosahuje průměru kolem 1cm.

Rostlina se rychleji množí řízkováním, po zaschnutí koření řízky velmi dobře a během roka vyplní květináček četné stolony nových rostlinek.

A nyní k fotografii: Při troše štěstí se občas stane, že rostlina jaksi zapomene tvořit zmíněné stolony, zato vytváří rychle relativně mohutný kaudex, který dokáže zdeformovat během roku květináček 5x5cm. Pak již stačí jen řezem tvarovat jednoduchou korunku a „minibonsaj” je na světě.

Rostlina na snímku je tříletý řízkovanec, přesazený letos do 8cm květináče. Po jarním zkrácení se bohatě rozvětvila a krásně vykvetla. Bohužel jsem nestihl ten skvost včas vyfotografovat. Snad i tak snímek přiblíží krásu rostliny a vzbudí zájem o toto drobné a nenáročné monadenium.

Váš Sváťa Ryba


Vinohradská 1666, 269 01 Rakovník
 

(C)

zpět