Sukulentní bonsaje Jana Gratiase (25)


Ficus soldanella Warb.

Mnoho pěstitelů řadí mezi kaudiciformní druhy také fíkusy s hlízovitými kořeny. Pro ilustraci stačí připomenout zřejmě nejpopulárnější druh Ficus microcarpa (více známý pod synonymem F. retusa), jehož popis nechybí v žádné příručce o pěstování bonsají. Podobný typ rostliny množí od roku 1998 náš známý pěstitel Luboš Hojný ze Dvora Králové nad Labem. Jedná se o vyobrazený Ficus soldanella, jehož roční semenáčky už mají výrazný kaudex, který pod zemí plynule přechází ve velmi tlusté kořeny.

Pěstování je docela snadné. V době vegetace spotřebuje více vody než Ficus microcarpa nebo více kaudiciformní F. petiolaris, jelikož má zjevně mnohem větší listovou plochu. Jinak je to velmi odolná rostlina, kterou už také považuji za vynikající materiál pro bonsaje. Roste sice zvolna, avšak jako tříletý semenáč je velmi dekorativní a s přibývajícími lety zraje jako víno. V létě vyžaduje pravidelnou péči, neboť v květináčích a ještě více v bonsajových miskách substrát rychle vysychá.. V zimě stačí občas provést jen udržovací zálivku s ohledem na teplotu v místnosti. Ta nemusí být nijak vysoká, již dva roky mám vyobrazenou šestiletou rostlinu, jejího sourozence i o dva roky mladší semenáčky celou zimu při minimální teplotě 10 oC, starší rostliny v pohodě přežily už dvě téměř suché přezimování. Hezkých fíkusů je jak vidět spousta a tento druh je nepochybně novinkou, která si v našich sbírkách zaslouží nejvyšší pozornost.


Text a foto Mgr. Jan Gratias

 

 Související články
Sukulentní bonsaje Jana Gratiase 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 (1-23/2002-2004)
Sukulentní sloupek Sváti Ryby (8/2001)
Sukulentní sloupek Sváti Ryby (10/2001)