Sukulentní bonsaje Jana Gratiase (27)


Phytolacca dioica L.

Pochází z jižní Ameriky a dnes volně roste v řadě zemí teplých oblastí Starého i Nového světa. Je to mohutný dvoudomý strom s květy vždy jen jednoho pohlaví, který dorůstá do výšky 8 až 10 m, v trvale příznivých podmínkách jsou staré exempláře až o 5 m vyšší. Stonek je zřetelně pachykaulní již od mládí, v podstatě již po 6 měsících od výsevu. Stonky a větve jsou olivově zelené, listy jsou i tenké, nesukulentní, po kratším přísušků rychle opadávají. Rostlina je však schopná přežít i dlouhá období sucha, a to díky vodozásobnímu pletivu v kmeni a v kořenech.

Naše firmy a občas i seznam Sekce pěstitelů nabízejí semena, která velmi dobře klíčí a za jeden rok jsou semenáčky vysoké až 20 cm. Mladé rostliny nebo zakořeněné řízky je třeba co nejdéle pěstovat ve větších nádobách ve výživné zemi, aby jejich stonky a kořeny rychle ztloustly. Po dvou až třech letech této kultury je vhodné hluboko seříznout hlavní stonek (asi 15 cm nad zemí), a to pokud možno v době plné vegetace. Seříznuté rostliny – i když na pohled neochotně - vytvoří postranní větve, tj. základ budoucí koruny. Jako substrát lze úspěšně používat kompost s třetinovým podílem písku, velmi vhodné je přihnojování postřikem na list několikrát během sezóny. Zálivka se řídí podle počasí a ročního období, přezimování mohu doporučit skoro na sucho, jen při udržovací zálivce občasným opatrným zvlčením substrátu. Minimální teplota je podle mých zkušeností dosti nízká, a to jen 8 oC.

Hodně zkušeností jsem načerpal od přítele Borise Vrškového z Bratislavy, které podobné druhy “trápí” jako bonsaje v miskách a malých nádobách o mnoho let déle než já. Dnes mohu také tvrdit, že Phytolacca dioica je vhodní i pro začínající pěstitele.



Text a foto Mgr. Jan Gratias

 

 Související články
Sukulentní bonsaje Jana Gratiase 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 (1-23/2002-2004)
Sukulentní sloupek Sváti Ryby (8/2001)
Sukulentní sloupek Sváti Ryby (10/2001)