Šaty dělají člověka, květináč obléká rostlinu

Sbírky kaktusů a sukulentů zakládáme především pro své potěšení. Proto není třeba připomínat, že není jedno, v čem naše oblíbené rostliny pěstujeme a už vůbec není jedno, v čem je eventuálně vystavujeme (prezentujeme na veřejnosti).

Ty tam jsou léta, kdy jsme (my, pamětníci) sbírali každý prázdný kelímek od jogurtu a pečlivě skladovali hliněné květináče, které bohužel nesnášely nárazy a pády. Dnes už nikdo nepochybuje, že v plastových květináčích nebo miskách rostou všechny rostliny naprosto bez problémů a nikdo nevěří sto let starým radám, že květináč z pálené hlíny a bez glazury rostlinám prospívá proto, že kořeny mohou „dýchat.“

Graptopetalum pachyphyllum,
vlevo v tradičním plastovém květináči 8 x 8 cm

Ale stále je nutné dělat rozdíl mezi sbírkovou a výstavní nádobou na pěstování rostlin. Pro tu první je důležitý hranatý tvar a cena, pro výstavní účely je naopak nejdůležitější estetická hodnota samotné nádoby, pro níž je slovo „květináč“ nejméně vhodné označení.

Aeonium haworthii,
tatáž rostlina přesazená do hliněné misky s glazurou (10 x 15 cm)

Na přiložených fotografiích jsem se pokusil názorně předvést zmíněné rozdíly a na závěr přidávám tip na misky vyráběné z pískovce nebo z jiných hornin.

Euphorbia bongolavensis,
semenáč starý 18 měsíců přesazený do sériově vyráběné keramické misky 10 x 10 cm

Tyto pískovcové misky (každá z nich je originálem) jsem osázel sazenicemi méně náročných sukulentů a věřte, že na naší letošní výstavě kaktusů a sukulentů KPKS Roudnice nad Labem, pořádané v červnu na zámku v Libochovicích, budily zaslouženou pozornost.

Jejich výrobcem je pan Ladislav Kubeš, V Prokopě 1337, 250 88 Čelákovice, člen Klubu kaktusářů Čelákovice, tel. 737 387 43, 1e-mail: minizahradky@seznam.cz, web: http://www.kamenynakytky.webnode.cz

Text a foto: Mgr. Jan Gratias
e-mail:
gratias@iol.cz
http://sukulenty.webnode.cz/

 

zpět