Toulky Bolívií (41)

El Alto
Správně samostatné město, fakticky rozlehlé předměstí a součást Velkého La Pazu. Údajně zde žije téměř 650 tis. lidí a jejich počet se každoročně navyšuje o chudé horaly, kteří se sem stahují z celé Bolívie v naději na lepší a důstojnější život.

Pouliční trh na El Alto

Pouliční trh na El Alto (1)

Kamkoliv zabloudíte pohledem, všude jen nuzná stavení typická pro příměstské slamy. Na geologickém lomu la-pazské kotliny končí domky a boudy chudiny hlavního města a plynule navazují na podobné stavby El Alta. Podél příjezdové silnice z jihu se navíc vyskytují rozsáhlé skladištní komplexy, tu a tam dílny a malé krámky a četné hotely. Jak jsme se mohli sami přesvědčit, jedná se většinou o „hodinové“ hotely, takže šance na klidné přespání nulové. K těmto zařízením samozřejmě patří i četné bary, nálevny a kořalny. Nic pro nás slušné hochy z Čech a Moravy. K významným továrnám patří Cervecería Boliviana National S. A. Paceña, jejíž stejnojmenný výrobek, totiž cerveza Paceña plzeňského typu nás bude provázet po velké části Bolívie.

Pouliční trh na El Alto (2)

Pouliční trh na El Alto (2)

El Mercado
Trh na El Alto byl prakticky prvý trh bolivijského typu, se kterým jsem se setkal. Museli jsme nakoupit zásoby na další cestu. Dole v La Pazu nenarazíte na žádný obchod, kde by bylo možné si vybrat a nakoupit pitnou vodu, limonády, pivo a vše co budeme potřebovat a nemáme z domu. Určení zásobovači se vrhají do bolivijského Teska, zbytek bloumá po tržišti, které je všude. Vybíráme tradiční sestavu: brambory, cibuli, mrkev, česnek, rajčata, papriky a první trs banánů, které sem přicestovaly z tropických údolí Yungas. Ale banány nejsou jediné tropické ovoce, můžete sehnat cokoliv. Ale většina ovoce je křehká a rychle podléhá zkáze. Ještě si ho užijeme.

Pouliční trh na El Alto

Tropické ovoce na Mercado El Alto

Zkoušíme, zda zde funguje trh bez přívlastků. Velmi rychle poznáváme, že nikoliv. Ceny jsou překvapivě pevné a stálé - smlouvat můžete, pokud vás to baví, nekonečně dlouho, můžete obcházet stánky nebo sedící trhovkyně, ale za nižší cenu nenakoupíte, Ne a ne! Průkopník tržní ekonomiky a šokové terapie, prof. Jeffrey Sachs, Bolívijce pilně školil, vyrobil z nich během několika let národ chudáků, meziroční inflaci vyhnal na desítky tisíc %, ale tenhle primitivní zákon trhu (které tak rychle a neomylně pochytil a prosadil náš tržní mechanik Václav se svými kamarády), tak ten Bolivijcům do hlav nenatloukl.

Takže zkušenost první: Smlouvat o cenu na bolivijském mercadu můžete, ale výsledkem nebude nižší cena, jako projev obavy trhovců o svůj kšeft ale maximálně pár brambor, cibulí nebo jiného produktu ke kupovanému zboží navíc. Snížená cena nebo jakýsi bonus, je občas doprovázený nepříliš hezkým gestem či výmluvnou mimikou trhovce.

Pouliční trhovkyně na El Alto

Pouliční trhovkyně na El Alto

Druhá zkušenost: potvrdila zkušenosti jiných. Cena je tabu pro kupujícího i prodávajícího. Potřebovali jsme koupit něco soli. Rozhlédli jsme se po trhu a rozhodli se, že dáme utržit dětem, které zde pilně prodávaly. Měli jsme jednu 2 Bo minci, a byl problém. Děti neměly drobné. Zoufale běhaly od trhovkyně k trhovkyni a chtěly rozměnit. Dlouho se nedařilo. Byl jsem rozhodnutý, že tu jejich snahu ocením a nechám jim celých těch asi 7 Kč. (pro ně jistě bohatství). Za žádnou cenu na tohle řešení nepřistoupily a po desetníkách nosily mince, až to bylo správně.

Ïndiánky na trhu v El Alto

S podobným jednáním jsem se setkal později opakovaně a přesvědčilo mě to o tom, že Bolívijci jsou pracovití, čestní, s vysokým smyslem pro fér hru a totéž očekávají od svých hostů. Během cest jsem byl svědkem situací, kdy někteří z kolegů tuto zásadu nectili, a bylo mě hambno.

Prodej skopového na trhu v El Alto

Na trhu se prodává i maso, nebo třeba celé kýty skopového. Zajímavé bylo pozorovat trhovce, kteří prodávali ryby, ulovené v jezeře Titicaca. Mimo několika větších ryb se jednalo o mrňousky, spíše grundle velikosti 12 až 15 cm. Prý se ty druhy jmenují boga, čapla a umantú, všechny z rodu Orestias, nebo-li vysokohorských halančíků. Rybáři je loví do sítí vlečených rákosovými čluny yampu. Za dob říše Inků, putovaly největší ryby systémem kurýrů přes hory a údolí přímo na stůl vládců.

Prodej rybek z jezera Titicaca na trhu v El Alto

Prodej rybek z jezera Titicaca na trhu v El Alto

Vedle trhovkyň se zeleninou se zde prodávaly otýpky řezaných květů a otepi vojtěšky, nádobí všeho druhu, nápoje a oblíbené přeslazené želatiny s bílkovým sněhem, Dosti se musely otáčet i ženy, které prodávaly vařené pokrmy, polévky a směsi, kterým jsme souhrnně říkali blivajzy. Domácím dosti chutnalo, my byli ještě přejedení z domu a bylo třeba vytrávit aspoň do Cochabamby. U stolků prožívaly společné chvilky celé rodiny.

Rodinná siesta na El Altu

Co nás zaujalo, byla holičská oficína pod širým nebem. Asi 8 holiček pomalu a pečlivě stříhalo děti, žádné módní vychytávky, klasika - podle hrnce se tomu u nás říká.

Pouliční holičství na El Alto

Pouliční holičství širým nebem na El Alto

Severním Altiplanem
Altiplano je název náhorní plošiny, po Tibetské plošině druhé nejrozsáhlejší na Zemi. Nachází se ve vnitrozemí Jižní Ameriky, převážně na území Bolívie a Peru a částečně zasahuje do Chile a na sever Argentiny. Průměrná nadmořská výška je 3 300 m. Západní a východní stranu ohraničuje horský řetěz And (Cordillera Occidental a Cordillera Central) s početnými aktivními vulkány, severní jezero Titicaca, a na jihu se nachází jedno z nejsušších míst na zemi - poušť Atacama.

Severní Altiplano (1)

Samotná oblast Altiplana je řídce osídlená, hustěji zalidněné je území v okolí jezera Titicaca a hornické oblasti, kde se stále těží stříbro, měď, cín a zinek. Altiplano je známé též nejvýše položenou železniční tratí, spojující města Cusco a La Paz. Železnice protíná zemi od severu až po chilskou Antofagastu, ale velká její část je dnes nefunkční a přepravu zajišťuje kamionová doprava. Silniční síť je zde poměrně hustá a relativně udržovaná. Asfaltový povrch si užijete od La Pazu po Chalapatu na jihu a do Cochabamba pod Centrální vysočinou. Ostatní silnice jsou prašné, resp. kamenité a po srážkách i vydatně blátivé, často vedou suchými koryty řek.

Severní Altiplano (2)

Podnebí
Životní podmínky na Altiplanu ovlivňuje klima, které je chladné a suché. Příčinou je deštný stín And, který zachytává mraky proudící od Pacifiku. Průměrné roční teploty se pohybují v intervalu 3 až 12 °C (maxima kolem 24 °C, minima kolem -20 °C), roční úhrn srážek představuje 200 až 800 mm/m², po většinu roku převládá v oblasti suché, studené, větrné, ale slunečné počasí. Při cestě Altiplanem jsou vidět četné větrné víry a malá, nebo větší tornáda. Naprostá většina srážek spadne v letním období listopad - květen, velmi často ve formě deště a sněhové krupice, která přikryje i kulturní plodiny, aniž by vážně poškodila místní odrůdy brambor (místní rolníci znají údajně kolem 1000 odrůd!). Ty jsou na tyto podmínky skvěle adaptovány. Je to drsný kraj, osídlený tvrdými a otužilými lidmi. Evropané a nahodilí návštěvníci v těchto krajích trpí zimou a větry, a situace není o mnoho lepší ani ve městech, kde se obvykle netopí.

Severní Altiplano - vesnička campesiños

Vznik
Vznik Altiplana je datovaný na konec druhohor, když vlivem tektonických pohybů nastal v oblasti pokles a následná masivní sedimentace. Později, v miocénu, se začala vulkanická aktivita v Cordillera Occidental, která překryla vrstvu sedimentů lávovými proudy a jinými sopečnými produkty. V období pleistocénu byla celá oblast zalitá vodou - jezero Ballivián. Začátkem holocénu jezero vysychá, jeho zbytky představují jezera Titicaca a Poopó a oblast dostává dnešní podobu. Náhorní plošina Altiplano leží opravdu vysoko, průměrná nadmořská výška je mezi 3 600 až 3 800 m.

Největší jezera Lago Titicaca (1)

Severní a jižní Altiplano se od sebe poněkud liší. Na jihu je krajina mnohem kamenitější a skalnatější, na jih od Orura se rozprostírá mělké jezero Lago Poopó a ještě jižněji dvě solná jezera Lago Coipasa a Lago (Salar) Uyuni. Oblast hraničící s Chile představuje vysokohorskou poušť- puno, jsou zde turistům dobře známá jezera Laguna colorada a Laguna verde, horský předěl Západní Kordilierou a přechod do pouště Atacama. Na jihu přechází Altiplano do náhorních plošin v severní Argentině v provincii Yuyuy a Salta.

 Severní Altiplano končí u největšího jezera - Lago Titicaca. Krajina je zde mnohem plošší a představuje mírně zvlněnou pahorkatinu, na které je patrné dávné osídlení člověkem. Pastviny střídají obdělávaná políčka, na kterých se po tisíciletí pěstují tradiční plodiny - brambory, quinua a boby. Na chráněných místech jsou shluky stavení a obydlí horských indiánů.

Největší jezera Lago Titicaca (2)

Hospodářské plodiny Altiplana
Boby, quinua a brambory patří mezi nejčastěji pěstované rostliny Altiplana

Boby - lupina proměnlivá (Lupinus mutabilis) obsahuje v semenech 26 až 28 % bílkovin a všechny esenciální aminokyseliny, takže představují ideální zdroj tam, kde chybí bílkoviny živočišného původu. Semena však obsahují jedovaté aminokyseliny, ale těch se lze zbavit opakovaným proplachem vodou a následným vařením. K namáčení se výborně hodí horské bystřiny stékající z úbočí hor.

Sídla vysokohorských zemědělců a obdělávaná políčka

Quinua - merlík čilský (Chenopodim quinoa), aymarsky „hupcha“, je jednoletá rostlina z čeledi merlíkovitých, dorůstající až 2 m výšky, která se v horách Jižní Ameriky pěstuje už několik tisíc let. Drobná semínka obsahují množství esenciálních aminokyselin a dalších tělu prospěšných látek. Obvykle se vaří jako rýže, ale vyžadují určitou úpravu předem. Obsahují totiž hořké saponiny, které však lze dobře vymýt, ale semínka se musí rychle vysušit, protože jinak rychle klíčí. Quinua je nejcennější semennou plodinou indiánů.

Políčka s boby a quinuou

Kañawa – merlík bledý (Chenopodium pallidicaule) je další plodina z čeledi Chenopodiaceae, je blízká u nás známému a pěstovanému amarantu. Je to plodina velmi výnosná, průměrná sklizeň je asi 1,4 tuny na hektar.

Brambory - lilek brambor (Solanum tuberosum) domorodci znají kolem 1000 odrůd, které se liší velikostí, barvou slupky i dužiny, a jsou na zdejší podmínky skvěle adaptovány. Campesiños je dovedou vypěstovat velmi vysoko v horách, setkal jsem se se zcela sněhem zapadlými políčky brambor i 4 500 m nad mořem. Bylo zajímavé sledovat, jak se na tržnicích vysoko v horách prodávají brambory z loňské sklizně. Kolem Aiquile a Zudañez už brambory kvetly a kolem Padilla a Valle Grande se prodávala již čerstvá úroda. Podle vlastní zkušenosti se místní odrůdy nepříliš odlišují od našich kulturních odrůd, snad jen tím, že jsou více škrobnaté, chcete-li moučné. Za zvláštní pochoutku považují domorodci odrůdu, kterou nazývají chuďas (čuňas). Jsou to brambory skladované v mrazivých oblastech, takže dojde k jejich zmrznutí částečné lyofilizaci, uvařené chutnají poněkud nasládle a dužinu mají v odstínech hnědé, šedé až černé. V hospodách jsme se s nimi nesetkali, jen na tržnicích, kde je pouliční trhovkyně podávají jako přílohu s vařenými hlízkami oka.

Políčko na severním Altiplanu - quinua (vyšší nachově zabarvené rostliny) a boby

Oka - šťavel hlíznatý (Oxalis tuberosa). Ty jsou velmi chutné, nasládlé a silně škrobovité. Podobně jako brambory i oka byla dovezena na jiné kontinenty právě jako alternativa brambor. S výjimkou Nového Zélandu se však jejímu pěstování příliš nedaří. Nejsou zdravotně zcela bezpečné, protože obsahují značné množství kyseliny šťavelové.

Uljuku - melok hlíznatý (Ullucus tuberosus), španělsky ullucu, olluco, melloco, papa lisa. Další hlíznatá, typicky andská plodina, pěstuje se v Bolívii, Peru a Ecuadoru.

Mashva (mashua) - lichořeřišnice hlíznatá (Tropaeolum tuberosum). Podobně jako předchozí plodiny je pěstována pro škrobovité hlízky, ve kterých je až 14 % škrobu a cukru a 10-16 % proteinů.

Obdělávaná políčka na Altiplanu

Vojtěška – tolice vojtěška (Medicago sativa) se pěstuje ve všech částech Bolívie, setkali jsme se s jejím prodejem i na Altiplanu. Jen malá část slouží jako potravina pro lidi - ve formě salátů, setkali jsme se s prodejem vojtěšky ve všech městech Bolívie. Nejčastěji se samozřejmě jedná o zelené krmivo pro domácí zvířata, nebo se suší na doby méně příznivé.

zpět

Text © Václav Šeda
 Foto © Václav Šeda, L. Horáček
E-mail: vaclav(at)lekarnaVM(dot)cz
 
 

TOULKY BOLÍVIÍ

Část   1. | 2. |  3. |  4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11. | 12. | 13. | 14. | 15. 
16. | 17. | 18. | 19. | 20. | 21. | 22. | 23. | 24. | 25. | 26. | 27. | 28. | 29. | 30.
31. | 32. | 33. | 34. | 35. | 36. | 37. | 38. | 39. | 40.

© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630