Toulky Bolívií (9)

Padilla

Padilla – směr neznámo
Než jsme opustili okresní (spíše provinční) městečko Padilla a natankovali u svérázné čerpací stanice, procházíme pomalu se probouzející  ulice. Obchodníci otevírají své krámky, zedníci nedaleko náměstí bourají první patro domku a žvýkají svou ranní dávku listů koky. Volně pobíhající prasátka se vyhřívají na slunci a užívají svobody. Zvolna se rozbíhá život na ulicích.Takové téměř nedělní ráno. Pomalu máme doplněné zásoby a pořizujeme poslední fotografie před odjezdem do nepoznaných krajů. 

Čuníci v Padilla

Tři druhy paprik na trhu

Fenomén zvaný koka
Nebyl jsem jediný, kterého překvapilo, kolik lidí tady na východě žvýká koku. Vysoko v horách a při těžké práci v dolech je to normální a běžné, ale tady, ve městě, které hlásá odluku od centrální vlády v La Pazu? Na zdech volají obyvatelé „Autonomía sí“ a hlásí se k samostatnosti po vzoru provincií Santa Cruz, Tarija, Beni a Acre, ale ještě to není tak jednoznačné. Časté modro-černo-bílé trikolóry a vlaječky stoupenců MÁS ukazují na plichtu. Ostatně, president Evo Moráles na předvolebních bilboardech slibuje vážná jednání k novému statutu východních provincií.  Ale vraťme se k fenoménu, zvanému koka. Byl jsem několikrát tázán, jak to s tou kokou v Bolívii vlastně je. Co já na to, jako lékárník. Pokusím se v krátkosti shrnout, jak to vidím  Pak se budu zase věnovat kaktusům.

Coca no droga

Trička, plakáty a nápisy na zdech domů, vše vyjadřuje postoj Bolívijců k problému koky a drog.

Lístky koky nejsou drogou, je to tradiční nutriční doplněk a přírodní lék, zahání hlad a žízeň, pomáhá překonat bolest a dřinu při těžkých pracích a léčí různé neduhy. Jsou součástí kulturní identity Indiánů a vesnického obyvatelstva. Nyní jsme koku vložili i do naší Ústavy. V jednom z článků nové Ústavy byla vyhlášena za kulturní a historické dědictví bolivijské republiky. Také se tam potvrzuje, že v jejím přírodním stavu nejde o žádnou drogu ani omamnou látku, že není zdraví škodlivá.

Tak nějak bránil koku president Juan Evo Morales Ayma na jarní konferenci Komise OSN o narkotických drogách (CND) ve Vídni, demonstrativně žvýkal list koky a byl za to pranýřován. Bolívie se totiž, spolu s dalšími zeměmi zavázala před mnoha lety k výraznému snížení produkce do roku 2000 a svůj závazek neplnila. Do téhož roku dostávala příspěvek 100 mil,USD na boj s ilegálními pěstiteli.

Byl to boj krutý, likvidoval nejen plantáže, ale i lidi. Hodně se střílelo, na obou stranách. Obvykle bez výstrahy a ne do vzduchu. V Chaparé a Yungas zůstalo mnoho vdov a ještě více sirotků, aniž by to mělo jakýkoliv vliv na produkci  a vývoz čistého kokainu a kraku do USA. Plantáže v Peru, Kolumbii, severní Brazílii a Venezuele to lehce nahradily. Oficiálně je tvrdě stíhána výroba a vývoz kokové pasty, kokainu a kraku. Jako turisté jsme vždy pečlivě prohledáni a očicháni, nejsou tolerovány ani lístky koky, s výjimkou zpracovaných do exportních čajů Windsor. Kontroly byly a stále jsou přísné. Prodej pro domácí spotřebu je neomezený, i v době pokusů o eradikaci koky se prodávala kdekoliv. 

Prodej koky na tržnici 

S lístky koky se v Bolívii setkáte na každém kroku. Evropanovi nabídnou čaj z koky hned po příletu na El Alto, miliónové předměstí La Pazu, na nejvýše položené letiště světa (4 100 m). Pomůže překonat příznaky soroche, výškové nemoci, kterou zde trpí téměř každý cizinec. La Paz, i všechna velká města Bolívie jsou z našeho pohledu moderní a civilizovaná. Jakmile však opustíte jejich lůno a začnete se rozhlížet,  neunikne Vám, že nejméně 2/3 mužů nosí v ruce, nebo za pasem zelený igeliťák, z kterého postupně vytahuje a do úst vkládá zelené lístky. Tvář má vyklenutou do velikosti pingpongového míčku a neustále žvýká svou dávku. Tu a tam přidá do úst trochu rostlinného popela, nebo kousek legía, nebo jen popele z bolaxu (Azorella compacta), merlíku (quinoa), nebo bramborové nati pro dokonalejší uvolnění kokainu. 

Prodej popele 

Popel i legía se prodává na každém trhu ve svém sladkém (achura) a slaném (cuta) provedení. Přídavek popele má zničující účinek na zuby, starší campesiňos je mají černé, vykotlané a vypadané. V naprosté většině případů jsem nepozoroval příznaky předávkování, s výjimkou souběžné konzumace alkoholu. Stačí k tomu i větší ranní dávka chicha, pivo a víno se tady moc nepije. 

Alkohol, obvykle ředěný bramborový (prodává se za babku, v koncentraci 95%, spotřební daň stát nezná…), pijí Bolívijci jen při příležitosti svátků a slavností, Těch se ovšem v zemi slaví velké množství.  Občas můžete vidět předávkované řidiče kamiónů, kteří často jezdí v noci. Koka totiž mimo jiné zmenšuje strach z výšek a propastí pod cestami, často jen o málo širšími, než je vozidlo. Někdy se kamión valí proti Vám, řidič má  za tváří pingpongový míček, vytřeštěný pohled a pak jde doslova o život, protože je jen na Vás, kam se na úzké cestě uklidíte.

Prodej nezdaněného alkoholu 

Listy rudodřevu obsahují vedle kokainu dalších 13 alkaloidů a další pozitivně působící látky, takže rozdíl mezi drogou a kokainem  nepochybně je.  Pěstování,  distribuce i prodej  je podroben poměrně přísným pravidlům, tak to tvrdí nejen sami prodejci, ale zejména vláda Bolívie. Současný president země, Evo Morales  je nejen Aymará, kontroverzní politik a velkopěstitel koky, cocalero, ale i ochránce tradic. Mezi svými lidmi má přímo neskutečnou podporu, stojí za ním skoro 70% obyvatel. Mám dojem, že za jeho vlády se počet coqueros zvýšil.  Morálesovi příznivci nosí sáček s listy koky jako znamení příslušnosti k vládní straně MÁS (Movimiento al Socialismo), stejně jako černo-modro-bílou vlaječku. Tradice žvýkání koky z andských zemí hned tak nezmizí.

Keříky koky se pěstují v Yungas a Chaparé snad 4 000 let  a patří skutečně ke kulturní identitě a životu Indiánů. Má i tradiční náboženský význam, vždyť jedno z hlavních božstev se jmenuje Mama Coca a je dcerou Pachamamy, bohyně Matky Země. Bolívijci volají „Coca no droga“ a žádají vyškrtnutí listů koky ze seznamu nebezpečných drog. Problém je kokain a jeho deriváty pro tzv. civilizovaný svět. Jen USA mají 15 miliónů kokainistů, kteří spotřebují 80% světové (nelegální) produkce kokainu. Poptávka vyvolává nabídku…

Prodej ligía na tržnici 

Mimochodem, lístky koky chutnají  jako zapařené seno. Nacpat si do úst obvyklou dávku 35-40 lístků, a nezadávit se při tom, zvládne jen trénovaný jedinec. Výsledkem snažení jsou lehce zmrtvělé dásně a dřevěný jazyk. Do kopce se šlape lépe, hlad a žízeň se také někam vytratily…, funguje to. Denní dávka lístků stojí 5 Bs, asi 15 Kč… To je asi tak polovinu toho, co by člověk zaplatil za jídlo a pití.

Na východ od Padilla
V bezprostředním okolí města jsme několikrát prozkoumávali příhodné terény, ale krajina je  dost intenzivně zemědělsky a pastevecky využívána. Jen na nemnoha místech nalézáme rostliny z okruhu Lobivia cinnabarina, které, podle mého názoru dobře zapadají do variační šíře druhu. 

Lobivia cinnabarina od Padilla

Právě tady má být typové stanoviště Rauschovy Lobivia cinnabarina v. grandiflora. Některé rostliny zastihujeme v květu, ale na většinu je ještě brzo.  Jsou hluboko zatažené do země, která je zde písčito-hlinitá. Odborníci jistě najdou rozdíly v jednotlivých populacích, ve velikosti těl, otrnění a květech, ale všichni máme pocit, že se stále jedná o jeden druh, kterému byly v minulosti přiřazeny podle stanovišť různá druhová jména. Lobivia cinnabarina rostou po celém departementu Chuquisaca a zasahují i do oblastí sousedních.

Lobivia cinnabarina od Padilla

Prašná cesta do Monteagudo  pomalu  stoupala a vinula se jihovýchodním směrem až do pasu v nadmořské výšce kolem 3300 m. Na návětrné straně pohoří se vegetace prudce změnila. Jak cesta klesala do hlubokých a sevřených údolí, přibývalo zeleně a okolí se stávalo neprostupnou houštinou. Téměř hodinu jsme objížděli mohutnou horu s téměř kolmými stěnami, kamenitými suťovišti a vrcholem, kde byla jen nepatrná vegetace. Možná, že tam by nějaké kaktusy mohly růst… jen by to chtělo mít na chvíli místo Nissanů Patrol malou helikoptéru.

Z cesty na Monteagudo 1

Za tímto velikánem se objevilo několik řad pohoří, táhnoucích se severojižním směrem. Předhůří Cordilliera Oriental. Vše bylo hustě zarostlé,  jen v údolích u malých říček bylo tu a tam stavení, obklopené divokou tropickou vegetací, drobnými políčky v říčních nánosech a velkými trsy banánovníků, papájí a stromy manga. Několikrát jsme se protáhli do dalších, východnějších údolí, na několika místech vegetace slábla, objevovaly se traviny, broméliovité, na stromech  nečetné epifytické kaktusy, v porostu kleistokaktusy a na kolmých skalách červenokvěté šlahouny Bolivicereus sp.

Z cesty na Monteagudo 2

Teplota venku stoupala a klimatizace aut přestala fungovat. Po 4 hodinách se před námi objevily strmé, téměř holé hřebeny, které slibovaly možný výskyt kulovitých kaktusů. Terénní výzkum to potvrdil, na úzkých teráskách, tvořených šikmo loženými deskami pískovců, jsme objevili první rostliny, které jsme dosud znali jen z obrázků na internetu a popisu rostlin v odborném periodiku.

Z cesty na Monteagudo 3

Sulcorebutia roberto-vasquezii
Nalezené rostliny byly jednotlivé, ojediněle trsovité, při čemž některé trsy vznikly evidentně po okusu nenechavými kozami z nedalekých hospodářství. Velikost jednotlivých hlav nepřesahovala 5 cm, většina byla drobnějších. Na stanoviště jsme přijeli v časném jaře, přesto byly rostliny dávno odkvetlé. Na druhou stranu to přineslo nález několik zralých ovocí a možnost jejich rozmnožení v kultuře. Skály, kde jsme rostliny nalezli, jsou šedivé, porostlé skromnými lišejníky a jinými průkopnickými rostlinami, ve štěrbinách je téměř čistý, bílý a poměrně hrubý křemičitý písek s minimální příměsí organických součástí. Celé stanoviště je intenzívně osluněné téměř po celý den a teploty kolem poledne vyšplhaly na neuvěřitelných 48 stupňů!

Stanoviště Sulcorebutia roberto-vasquezii

Rostliny Sulcorebutia roberto-vasquezii popsali pánové Diers a Krahn v roce 2005 a pojmenována byla na počest jednoho z nejvýznamnějších znalců bolívijské kaktusové flóry, pana Roberto Vasqueze. Podle popisu kvete asi 85% populace bílými květy, zbytek v barvě lila, při čemž vnější okvětní lístky mohou mít barvu lehce narůžovělou, nebo nažloutlou. Bílá barva květů, která je dominantní u většiny populace, je u rodu Sulcorebutia zcela neobvyklá, proto i vzácná a vyhledávaná. U mnoha druhů rodu byly v přírodě pozorovány ojedinělé bělokvěté odchylky, třeba u nejbližší příbuzné, Sulcorebutia crispata, ale my jsme neměli  čest takovou vzácnost v přírodě potkat.

Sulcorebutia roberto-vasquezii na stanovišti

Na závěr tohoto dílu seriálu také trochu potěšení, nejen popis bělokvětého zástupce rodu Sulcorebutia. Před třemi roky jsem  koupil dvě rostliny Sulcorebutia roberto-vasquezii, s autentickým studijním číslem WK 995,  letos vykvetly.

Je to taková vánoční hvězda mezi kaktusy a současně mé skromné přání  krásně prožitých Vánoc a všeho nejlepšího do roku 2010 všem čtenářům, přátelům a příznivcům.

Sulcorebutia roberto-vasquezii v kultuře

V příštím pokračování  se vypravíme z Padilla na jih departementu Chuquisaca,
směr Sopachuy, Tarvita a Azurduy.

Václav Šeda

Text a foto © Václav Šeda
E-mail: vaclav(at)lekarnaVM(dot)cz
 

TOULKY BOLÍVIÍ


Část 1.| 2. | 3.| 4. | 5. | 6. | 7. | 8.

 

zpět