Toulky Bolívií (30)

Honba za sluníčky

Kvetoucí Sulcorebutia heliosoides u Tarabuquillo (1)

Sluníčka - tak říkají někteří kamarádi rostlinám, které byly nalezeny před pár lety a popsány jako Sulcorebutia heliosoides – tedy podobné Rebutia heliosa. Podle prvních fotografií a posléze rostlin se dalo soudit, že se jedná o mimořádně vydařený pokus matky přírody. Takové rostliny chce každý vidět růst i v přírodě. V tomto případě to mělo malý háček. Nálezci populace  nepustili žádné validní informace o stanovišti, než že se nachází někde v oblasti Sopachuy u obce Tarabuquillo na pískovcových kopcích mezi četnými pískovcovými kameny. Podle zveřejněné foto se zdálo, že kopce na kterých rostou, mají zvláštní reliéf  třívrcholového hřebenu s bílými temeny.

Kopce u Tarabuquillo (1)

Krajinu kolem Sopachuy jsme měli prošlápnutou a tak se zdálo, že by se mohlo zadařit.
Projezdili a prochodili jsme poctivě moře kopců, ale bez úspěchu. Všude holo a prázdno, nebo jen nečetné populace forem Sulcorebutia crispata. Ale ty zde rostou doslova na každém kroku. Nakonec se naše časové možnosti vyčerpaly a museli jsme s prázdnou odjet. Čekalo nás 600 km na jih do Camargo.

Kopce u Tarabuquillo (2)

Po pár desítkách kilometrů jsem zahlédl vlevo od silnice budovy zemědělského podniku, na jehož zdech jsem s obtížemi rozluštil  slova Cooperativa a Tarabuquillo. Zvláště místopisný název se mi jevil jako zajímavý, protože na žádné mapě jsme vesničku Tarabuquillo  nemohli nalézt. Při obědě v Zudanez se ptám velitele, zda to též zaznamenal, odpověď  negativní a neurčitý příslib, že se tam vrátíme, když bude čas. To jsem se zaradoval, neb v tomto případě jsem si to přeložil jako „určitě se tam vrátíme“. Což se nakonec i stalo, a tak jsem trochu pyšný na to, že jsem svým pozorováním přírody během jízdy přispěl k pozdějšímu objevu, tohoto skvostu.

Lobivia cinnabarina aff. jižně od Tarabuquillo

Po čtyřech dnech jsme se vrátili z jihu a vyrazili hledat bájné Eldorádo, pardon: Tarabuquillo. Podařilo se, je to jen taková nenápadná obec, spíš shluk domků, na mapě to nenajdete Prvním úkolem bylo zavodnění se v místní hospůdce. Následovala dotazovna babek na rynku. Hledáme kaktusy v přírodě, nevíte kde rostou. Jedna stará bača se ihned rozvzpomněla, že na kopci nad jejím domkem rostou a taky kvetou. Měla pravdu, bylo tam spousta kvetoucích Lobivia z příbuzenstva L. cinnabarina, hezké sic, ale sluníčka to nebyla.

Sulcorebutia crispata, forma od Tarabuquillo (1)

Vrátili jsme se dolů na náves a zvolili jinou formu návrhu možné spolupráce. Do větru padly věty, že tomu, kdo zná ukryt zlatě kvetoucích kaktusků a zavede nás k nim, tomu vyplatíme určitý obolus a že se vrátíme za dvě hodiny. Ty jsme věnovali průzkumu dalších kopců a hřebenů u vesnice. 

Internátní škola západně Tarabuquillo

Tam jsme našli jen nečetné populace forem Sulcorebutia crispata (foto) a babku indiánskou, která na nejlepších místech krmila své krávy kaktusky bez ohledu na to, že jsou to rostliny chráněné mezinárodní úmluvou CITES.

Selka chránící kaktusovou pastvinu pro své krávy

Bez ohledu na mé ušlechtilé úmysly toto zdokumentovat, se na mě napřahovala, v ruce mávala provazem a kamením, při čemž neustále štkala, že chudáci krávy nebudou mít co žrát, a Ať koukám zmizet. Zachránil mě Fero, který ji řekl něco šťavnatého (co pochytil před lety v Mexiku), a baba byla hned mírnější, dokonce vykouzlila úsměv.

Šikovné obchodnice z Tarabuquillo

Pro jistotu jsme odešli dolů do vesnice, uhasit žízeň a zjistit, jak dopadla naše obchodní nabídka. Už tam čekala mladá mamina s dvěmi dětmi a tchyní, že se rozpomněla, kde ty kaktusky viděla a že nás tam zavede za navrženou sumu. 

Tato mladá mamina věděla a řekla

Všechny čtyři osoby se nacpaly do velitelského vozu a hned jsme vyrazili na západ. U budovy internátní školy a kostelíka jsme zastavili, že dál se musí pěšky, asi tak 5 km. Ženský v čele zástupu gringů přebrodily řeku. Já si tady podvrtl šikovně nemocnou nohu, takže po další půl hodině jsem měl důvod se další výpravy neúčastnit.

Když jsem ztratil slabší jedince z dohledu, prohlédl jsem temena blízkých kopečků. Výsledkem byly další populace Sulcorebutia crispata, seschlé a zatažené do země a hlavně silně spasené volně se pohybujícím dobytkem. 

Sulcorebutia crispata, forma od Tarabuquillo (2)

Spustil jsem se prudkou strání nad potokem k silnici a pomalu se vracel k autům. Všichni kampesiňos, které jsem míjel, po mě koukali dosti nevraživě, zase jsem si po delší době připadal jako cizí a nežádoucí element v této indiánské zemi.

Stanoviště Sulcorebutia heilosiodes

Po dvou hodinách se začali vracet pohyblivější členové trestního komanda a hned jsem věděl, že mladá skutečně znala a svůj úkol splnila.

Pánové, můj úkol je splněn

Stanoviště Sulcorebuia heliosoides bylo objeveno díky nápadu koupit know how od ochotných a pozorných vesničanek. Nebylo to poprvé, kdy jsme nabídli peníze za informace, a nebyli jsme první ani poslední, kdo se tak zachoval. Podobně pátral v terénu i Lau, Ritter a Heinz Swoboda  a další terénní botanici.

Kytku vezmeme s sebou, kdyby zase přijeli hloupí gringos

Získali jsme základní údaje o podmínkách, jak tyto rostliny rostou, řadu fotografií nekvetoucích rostlin a pár desítek semen. 

Sulcorebutia heilosiodes, nekvetoucí rostliny u Tarabuquillo (1)

Bohužel žádné kytky už nekvetly. To vše v roce 2008. Ženský si do vesnice odnesly několik vykopaných vzorků - prý kdyby zase přišli gringové a chtěli vidět tyhle kaktusky.

Pohled z typového stanoviště (1)

O rok později jsme měli větší štěstí. Kytičky kvetly jak o závod. Průvodce nebylo třeba a navíc se až pod hřeben táhla mizerná ale přece jen cesta. Jako by ji campesiňos vybudovali pro nás.

Sulcorebutia heilosiodes, nekvetoucí rostliny u Tarabuquillo (2)

Okolí typové lokality nabízí řadu dalších  kopečků, kde tyto krasavice mohou růst. Nalezl jsem další stanoviště na druhé straně údolí, a bylo by jistě možné dohledat další, jak je jisté při pohledu na reliéf okolních hřbetů. 

Pohled z typového stanoviště (2)

Opět se potvrdila skutečnost, že jen malé množství druhů je vázáno na malé území. Další průzkum je jen o času, vůli a zdravých nohách.

Kvetoucí Sulcorebutia heliosoides u Tarabuquillo (2)

Nekvetoucí rostliny skutečně připomínají tvarem i velikostí Rebutia heliosa. Jsou to nádherné kytky a jejich zlatožluté květy nemají v rodu Sulcorebutia konkurenci. 

Kvetoucí Sulcorebutia heliosoides u Tarabuquillo (3)

Podle mého názoru je typové stanoviště téměř netknuté, pozorovali jsme tam stovky, možná tisíce zcela zdravých vitálních hlaviček mezi pískovcovými kameny, v jemné písčité půdě za doprovodu trav a jiných bylin. 

Kvetoucí Sulcorebutia heliosoides u Tarabuquillo (4)

Jediným škůdcem zde zůstává volně se pasoucí skot. Stanoviště je tak kamenité, že snad nehrozí likvidace rostlin motykou kampesiňos, ti obdělávají svá políčka na úpatí kopců.

Roztápění pece na chleba

Sjeli jsme ještě prohlédnout druhé stanoviště, kde však nic nekvetlo, za to při zpáteční cestě jsme zastavili u chaloupky kampesiňos, kde pán domu roztápěl pec na pečení chleba. Bylo s podivem, jak zručně cpal do pece pichlavé větve, zatímco jeho družka stála na rohu chalupy, kouřila a čučela střídavě na svého chlapa a na nás. Zda měla zděláno a připraveno do pece jsme se nedozvěděli a čerstvého chleba jsme se taky nedočkali. Škoda. Je to lahůdka, aspoň tedy já to tak hodnotím.

Mladá žene kozy z pastvy a přede

Kousek cesty dál jsme potkali stádo koz a a jejich pastýřku, která umě spřádala surovou ovčí vlnu tradičním indiánským způsobem. Od školy jsme frčeli přes vesničku zpět směr Tomina hledat vhodné místo na nocleh a zhodnocení úspěšného dne. Jak to dopadlo, o tom jsem psal v zářijovém pokračování seriálu.

Václav Šeda

Text © Václav Šeda
 Foto © Václav Šeda, Josef Odehnal, Libor Kunte, Ladislav Horáček (LH)
E-mail: vaclav(at)lekarnaVM(dot)cz
 

TOULKY BOLÍVIÍ


Část 1.| 2. | 3.| 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10.
11. | 12. | 13. | 14. | 15. | 16. | 17. | 18. | 19. | 20.
21. | 22. | 23. | 24. | 25. | 26.
27. | 28. | 29.

 

zpět