Toulky Bolívií (20)

Přes Cieneguillas do Camarga a na Tomayapu 

Často vzpomínám na svou úplně první cestu za kaktusy před deseti lety s Pepou a Oldou. Všechno bylo nové, neokoukané, nevšední a plné překvapení. Vyprávění Josefa, který zde rok před tím procestoval stopem a po svých skoro celou Bolívií, ve mně vzbuzovalo oprávněný respekt, uznání a obdiv a touhu vidět aspoň letmo vše co spatřil Josef. 

Hned po přejezdu hranic mezi Argentinou a Bolívií to byla klasická bolívijská tržnice v La Quijaca, následovaná nezapomenutelným noclehem v hotelu Bello Horizonte v obci Iscayachi cestou do Tarija. A pak na sever směr Camargo. Počkejte až přijedeme na Cieneguillas, to teprve něco uvidíte. Josef měl pravdu!

Cieneguillas (1)


Cieneguillas
Každá země, kde rostou kaktusy, má místa, kde jsou enormně velké porosty kaktusů jednoho, nebo více druhů. Takovým místem je i Cieneguillas, místem kterým musí projet každý návštěvník země při cestě z Argentiny do střední a severní Bolívie. 

Jako výchozí bod cesty bereme vesnici Iscayachi ležící západně od pohoří Sama a jižně od jezera Tajsara, které patří do přírodní reservace Reserva Biological National de Sama. Kvalitní ubytování zde nehledejte, ale jste-li alespoň mírně dobrodružné povahy, zkuste slibně pojmenovaný hotel Bello Horizonte přímo na malém náměstíčku. Čeká Vás spánek na rozvrzaných postelích, místo stropu chatrný látkový strop, kterým můžete v noci sledovat hvězdy jižní polokoule.

Cieneguillas (2)

Chcete-li něco teplého k večeři doporučuji zajít do jiného zařízení, takových je tady několik. V jednom takovém jsme byli svědky prodeje domácí zemědělské produkce, v tomto případě cibule. Jeden z campesinos uzavřel obchod s řidičem kamionu, směřujícího na východ do Tarija. Za pytel o váze cca 25 kg inkasoval 5 boliviano (asi 1 USD) a zdálo se, že byl nadmíru spokojen. Za tuhle cenu si koupíte  polévku a dva chlebíky, nebo denní dávku listů koky, nebo litr a hlt benzínu (373 boliviano / litr = pevná cena benzínu u naprosté většiny benzínek v zemi), případně deset kousků chlebových placek. 

Mají ti vesničané v horách opravdu nelehký život a za svou neskutečné dřinu si mohou o slušném výdělku nechat jen zdát. A to v této oblasti vypěstují mimo cibule třeba i mrkev a trochu ječmene, bobů, brambor a quinoa, takže alespoň netrpí hladem, Také se věnují pastevectví, obvykle chovají kozy, tu a tam vidíte vyhublé ovečky a skot.

Oreocereusy, Cieneguillas

Obec Iscayachi plynule přechází do dalšího sídla, jménem San Antonio, i to je jméno obce, které kaktusáři znají jako lokalitu. V San Antonio podél cesty na sever je pár nových domků a zejména místa, kde se očekávalo, že vzniknou další. Proč? TAKOVÁ JE BOLÍVIE?

Protože v rámci mezinárodní pomoci v akci „Agua potable y banos“ zde byla rozvedena pitná voda, vybudovány žlaby s vodovodními  kohoutky, zděné záchody (samozřejmě suché) a také u každé takové stavebné parcely je sloup elektrického vedení s elektroměrem (kdyby náhodou někdy byla dokončena elektrifikace). Ale zdá se, že campesinos se do stavby svépomocí nehrnou a sveřepě lpí na svých chaloupkách (lépe řešeno chýších rozesetých kolem zdrojů vody a ve svazích hor, odkud to mají pár kroků ke svým zvířatům i na těžce vydobytá políčka.
 
TAK TOHLE JE VYSNĚNÁ BOLÍVIE… Nechce se mi stále uvěřit že Taková je Bolívie, ale během dalších dnů a týdnů se znovu a znovu přesvědčujeme, že celá země je nesmírně chudá a zaostalá a že Iscayachi a San Antonio je toho jen malou ukázkou.

Cumulopuntia rossiana severně od Iscayachi

Hned za posledním domkem vesnice zastavujeme, v suchém a kamenitém poli nebo snad pastvině vidíme žluté květy. Ano patří kaktusům, i když těm z opovrhovaných. Právě kvetou Opuntia sulphurea, celé plochy jsou zarostlé trsy této všudypřítomné opuncie. Mezi nimi jsou ale i drobné trsy malých opuncií, žlutě i červeně kvetoucích, později jsou identifikovány jako Cumulopuntia rossiana.

Lobivia pugionacantha severně od Iscayachi

Rostou společně s již odkvétajícími lobíviemi (žlutokvětá forma Lobivia pugionacantha). Je to již několikáté místo, kde na Cumulopuntia narážíme a máme štěstí, že právě kvetou.

Oreocereus celsianus

Oreocereus celsianus - květy

Jsou zde i sloupovité kaktusy zastoupené Oreocereus fossulatus a slušně velké trsy kouzelných Oreocereus trollii, tentokrát s červenými středovými trny (v Argentině u Humahuaca mají trolíci žluté píchavé trny).

Oreocereus trollii u Iscayachi

 Některé z oreocereusů ještě kvetou, ale objeveno je i několik zralých plodů. Na tomto místě bych rád podotkl, že sbírat plody a vyklepávat semínka z plodů oreocereusů je snadná a radostná práce, plody mají velikost větší feferonky, či malé papriky a zrní v nich je suché, čisté a bez oplodí.

Kvetoucí Oreocereus trollii (1)

Paráda! Jen se člověk musí brzdit a mít na paměti, že oreocereusy nepatří mezi oblíbené kaktusy našich sbírek a piplání se s krásnými semenáčky je dost časově náročná zábava. Přesto je mám moc rád.

Kvetoucí Oreocereus trollii (2)

Asi po 2 km je odbočka do údolí Pajchu. A hele! Hned u křižovatky vyrostl zbrusu nový kostelík, z kamenného zdiva a s klenutou zvonicí, stavebním stylem dosti připomíná kostel u Inca Huasi, za Culpina, který opět uvidíme za pár dnů.

Kostelík v pustině blízko San Antonio

Ale ještě před kostelem si prohlížíme  nové vystavěnou vesnici - shluk ubytoven pro dělníky, kteří opravují a budují nové silnice. Hned vedle vyrůstají haldy drceného kameniva. Tak nová silnice je na dostřel, protnula Camargo, Villa Abecia, El Puente a míří dál na jih k hranicím. V Iscayachi bude velká odbočka na východ směr Abra de Sama, Tarija a Villa Montes. Postupně se propojí sever s jihem a východ se západem země. Zlepší se dopravní obslužnost, napomůže se obchodu a zničí se spousta lokalit kaktusů, stejně jako kdekoliv jinde v zemi bolívijské, stejně jako v Argentině nebo Mexiku (viz jinde v I. N.).

Lesy oreocereusů, Cieneguillas (1)

Je to daň pokroku, nebo zánik tradiční bolívijské společnosti a staletí budovaných pospolitostí? To ukáže budoucnost. V každém případě mám za to, že takto vynaložené peníze získané vládou z těžby ropy a zemního plynu na východě země jsou správně investovány (pozor - je to můj osobní názor, který může být v protikladu s názory čtenářů).

Lesy oreocereusů, Cieneguillas (2)

Kousek dál na sever se cesta začíná pomalu stáčet v serpentinách a nám se otevírá pohled na svahy porostlé sloupovitými kaktusy. Jen vlevo od cesty se ve svahu krčí pár domků. Tak to je to Cieneguillas. Vlastně ne. Kaktusářské Cieneguillas je všude před námi a kolem nás. Desetitisíce sloupků Trichocereus werdermannianus a hlavně oreocereusy.

Ruda Slaba oreocereusy miluje

Nepřeberné množství, velikost, barva ostnů a vlasů, od sněhově bílých až po kakaově hnědé. Běháme v tom pralese, taháme zánovní oblečení o všudypřítomné trny, a hlavně fotografujeme a sbíráme semena.

Oreocereus s čokoládově hnědými vlasy

Pečlivě, každý typ zvlášť. Honě si slibuji od těch s čokoládově hnědými vlasy. Teprve po mnoha letech se ukáže, že barva vlasů není dědičná - nevypěstoval jsem jeden jediný semenáč s tak krásnými vlasy. Aby les kaktusů nebyl tak jednotvárný, tak všude, ale doslova všude rostou tisíce nádherně vytrněných Parodia maximacommutans. Už jsou dávno odkvetlé a zrní dozrálo. Nádherné sloupky, pravidelné, s báječnými zlatožlutými trny až po temena.

Parodia maasii, Cieneguillas

Taky je zde neskutečně velké množství různých forem Parodia maasii (v. iscayachensis? - ty ještě kvetou) a Parodia obtusa. Je to podobná sestava parodií jako v údolí Pajchu. Jen tady jich je několikanásobně více. Je to taková nádhera, že se dá jen obtížně popsat.

Cleistocactus tupizensis

Ale jsou zde i další kulovité kaktusy, zejména statné Lobivia ferox a trsy mohutného Oreocereus trollii (v. mayor?), vše doplněno kvetoucími polštáři Opuntia sulphurea.

Cleistocactus tupizensis - květ

Houštinu oreocereusů doplňují trsy výrazných Cleistocactus tupizensis, zvaných „liščí ocas“. Je to skutečně výstižné jméno pro tuto rostlinu, šavlovitě zahnuté výhony se zrzavě hnědými trny skutečně navozují představu vztyčeného liščího ocasu.

Svah plný „liščích ocasů“ (Cleistocactus tupizensis)

Do setmění už mnoho času nezbývalo, když mě zrak padl na svah, na kterém rostlo množství trsů, do kterých se opíralo zapadající slunce. Liščí ocasy v protisvětle - parádní záběr (bohužel mám na klasickém dia). Tímto pomyslným vyvrcholením končíme prohlídku oblasti Cieneguillas a vydáváme po nepříliš dobře sjízdné cestě na stanoviště dvou subterestrických druhů.

Cesta na kargliany


Parodia slabaiana a Weintgartia kargliana
Mám slabost pro kaktusy, které svá těla ukrývají více nebo méně pod zem. Většinou totiž patří mezi druhy miniaturní a svůj subterestrický růst do značné míry kopírují i ve sbírce. Mají mohutné kořeny, kterými se zatahují v přírodě pod úroveň okolního terénu, v květináči někdy dost hluboko pod jeho okraj. Rostou pomalu a člověka nenutí stavět nový skleník. Mezi parodiemi rostou subterestricky zejména rostliny z okruhu Parodia subterranea (např. P. slabaiana, P. occulta, P. ladae). Někteří znalci dokonce hovoří o jediném značně rozmanitém druhu Parodia subterranea, který roste na různých stanovištích a v různých podmínkách.

Tady všude rostou Parodia slabaianaWeintgartia kargliana

K suterestrickým weintgarciím patří Weintgartia neumanniana se svými varietami ze Salty v Argentině a z jednoho stanoviště na pomezí Argentiny a Bolívie, dále sem patří výše uvedená W. kargliana a Ritterův druh W. minima popsaný podle rostlin nalezených v oblasti Mal Paso. Oba tyto posledně jmenované druhy bývají zpochybňovány, jsou často řazeny jen jako formy W. neumanniana. Je nejspíš na taxonomech, aby tento problém rozhodli. Ale z hlediska kaktusáře, který měl možnost oba tyto druhy pozorovat v přírodě, pěstovat je a množit v kultuře, soudím, že je třeba opatrnosti v závěrech. Lze totiž předpokládat, že budou objeveny další lokality a další ekotypy (druhy, variety) protože všechny tyto rostliny rostou ve velmi podobných podmínkách a jsou si opravdu velmi blízké. Příkladem budiž popis Weintgartia amerhauseri, nalezené v povodí Rio Pajchu, která je velmi blízká W. kargliana, ale kvete oranžově-červeně (vzpomeňme W. neumanniana a její varietu aurantiaca).

Stanoviště Parodia slabaiana a Weintgartia kargliana

Na lokalitu, kde byly nalezeny W. kargliana a Parodia slabaiana je to z Cieneguillas jen pár kilometrů kamenitou cestou. Stanoviště bylo dobře popsáno ve specializovaných článcích jako mírný svah pokrytý kamenitou sutí - směsí rozpadlé břidlice (opuky a štěrku červenohnědé barvy). Je to ideální prostředí, kde jednotlivé rostliny úspěšně splývají s terénem a je obtížné je objevit. Musíte dostat do oka, co je hlava kaktusu a co hnědočervený kámen. Pak už stačí jen prohlížet, fotit a hledat případná semínka.

Parodia slabaiana na stanovišti

U Weintgartia kargliana je to jednodušší, protože plody jsou relativně velké a po několika na každé rostlině, zatímco u Parodia slabaiana se semínka ze zralých plodů rychle uvolňují a mizí ve vatě na temeni (v lepším případě) nebo se sypou a jsou splavována do okolního substrátu, kde jsou základem pro další generace. Tohle mě s oblibou činí i ve sbírce, což má jednu velkou výhodu. Po roce nalézáte v květináči docela slušně velké rostlinky. V přírodě, pravda, jsem žádné malé semenáčky v paždí rostlin nenašel. Vysvětluji si to tak, že semena klíčí až koncem místního léta nebo snad až příští rok. Je to jedna z otázek, které zatím nikdo nezodpověděl.

Weintgartia kargliana na stanovišti (1)

Weintgartia kargliana je v přírodě snáze k nalezení, už i proto, že rostliny jsou výrazně větší než parodie. Trny jsou relativně mohutné, silné, do oblouku (k temeni se sklánějící) prohnuté a dost nepříjemně píchající. Doprovodná kaktusová vegetace na stanovišti chybí, ale v bezprostředním okolí jsou bujné porosty Trichocereus werdermannianus, Oreocereus fossulatus, Lobivia ferox, Cleistocactus tupizensis a Opuntia sulphurea. Z další doprovodné vegetace je třeba zmínit mechy a lišejníky. Přesto lze nejčastěji rostliny nalézt jako samostatně rostoucí.

Weintgartia kargliana (2)

Semena Weintgartia kargliana SE 160, která jsem sebral v roce 2000, jsem doma vysel. Semenáče jsem následně narouboval, dobře prosperují, roubované již po třech letech bohatě kvetou a plodí. Pravokořenné vytvořily mohutný řepovitý kořen o délce 6-8 cm a průměru hlaviček 1-2  cm. I tyto rostlinky několik sezón kvetou.

Weintgartia kargliana (3)

V roce 2004 jsme měli více času na průzkum stanoviště i jeho okolí, zejména pak bezprostředního okolí vádí Rio Tomayapu. Zjistili jsme výskyt obou druhů na poměrně rozsáhlém území mimo oblasti typového stanoviště. Také zde rostou oba druhy společně, substrát je tvořen rozpadlou šedou břidlicí (opukou).

Údolí Rio Tomayapu

Ani zde jsme nenalezli žádné semenáče, přesto je jisté, že populace je vitální a nehrozí jí nebezpečí zániku. V údolí řeky rostou keřovité i stromovité akáciovité, které jsou spásány kozami. Zaznamenal jsem několik rostlin W. kargliana poškozených okusem, resp. vyhrabáním celých rostlin, kterým ta věčně hladová zvířata sežerou kořeny.

Parodia maxima, Tomayapu

Vracíme se na hlavní cestu, která se vine svahy a údolími podél říčních toků (přítoků Rio Camblaya) až k El Puente s výraznou siluetou místní vápenky a dál na sever podél Rio Chico až do údolí Camarga. Po několika kilometrech odbočujeme východním směrem do údolí říční soustavy Rio Tomayapu abychom pozdravili zde rostoucí nádherné rostliny Gymnocalycium cardenasianum v. armatum, které zde mají hlavy zabalené do světlých žlutavých dlouhých trnů.

Gymnocalycium cardenasianum var. armatum blond (1)

Blonďaté sestřenice tmavotrnných armát z údolí Tomayapu. Specialisty na gymna odkazuji krásný článek př. Tvrdíka (http://www.gymnocalycium.cz/bach/bach13.htm), ale neodpustím si publikaci několika vlastních fotek a něčeho k tomu.

Přestože Josef věděl, kde rostliny hledat, stalo se, že jsme stanoviště přejeli a zabloudili daleko do kopců za vesnicí Tomayapu. Cestičky jsou tady zatraceně úzké a křivolaké, takže otáčení auta je vždy tak trochu hororový zážitek. Pojíždíme a otáčíme se více jak hodinu a když už vzdáváme hledání, vidíme přímo nad vesnicí v břidlicovém svahu několik statných Parodia maxima (commutans) a v jejich těsné blízkosti nějaké nízké keříky.

Gymnocalycium cardenasianum var. armatum blond (2)

Z těch se vzápětí vyklubaly až 20 cm široké hlavy Gymnocalycium cardenasianum var. armatum - blond  (větévky keříků se ukázaly jako divoké a dlouhé trny gymnokalycií). Radost byla ohromná, následovalo mnoho sólo portrétů i skupinové foto. Rostliny byly bohužel nejen po odkvětu, ale i plody byly vesměs sklizeny nenechavými, ale přičinlivými mravenci. Mnoho nám těch zrnek nenechali.

Gymnocalycium cardenasianum var. armatum blond (3)

Jednu výhodu to pojíždění po úzkých cestách mělo. Zjistili jsme, že do Tomayapu lze jet i cestou přímo od El Puente, což ovšem v praxi mnoho výhod nepřináší. Zajímavé jsou stráně a svahy, na kterých blonďatá armáta rostou. Jsou velmi podobné těm, na kterých rostou tmavá armáta u Pajchu - totiž rozpadlá břidlice (opuka). Díky tomu je většina rostlin velmi zaprášená.

Lobivia lateritia nad El Puente

Máme před sebou cestu k vytouženému noclehu se sprchou v Palca Grande. Vracíme se na hlavní cestu a zastavujeme až před El Puente, kdybychom odbočili vlevo, přijedeme až k vesnici Carrizal, kde rostou typová G. cardenasianum a celé údolí žlutokvětých Lobivia lateritia. Když zahneme doprava, nalezneme ve svazích velké populace Weintgartia cintiensis. Touha nafotit weintagarcie protentokrát zvítězila. Byla to krátká, ale krásná zastávka.

Weintagartia cintiensis u El Puente

V příštím díle: Konečně dorazíme do hotýlku v Palca Grande, užijeme si sprchy i spánku
v opravdové posteli. Zažijeme poněkud nevšední oslavy Svátků mrtvých (popsáno v minulém díle)
a vypravíme se do Camarga na tržnici a za kaktusy nad San Pedro.

Václav Šeda

Text a foto © Václav Šeda
E-mail: vaclav(at)lekarnaVM(dot)cz
 

TOULKY BOLÍVIÍ


Část 1.| 2. | 3.| 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10.
11. | 12. | 13. | 14. | 15. | 16. | 17. | 18. | 19.

 

zpět