Toulky Bolívií (14)

Pohodář

Nocleh v Čaku
Všichni jsme uvítali podvečerní zastavení a odpočinek, zejména však  doplnění tekutin po vysilující cestě z Monteagudo až sem, k osvěžovně u cesty desítku kilometrů pod Camiri. K překvapení paní domácí jsme rychle vypili zásoby chlazeného. 

Obyvatelka (1)

Obyvatelka (2)

Obyvatelka (3)

Mladý hospodář

Větší část rodiny

Domácí právě zpracovávali zabíjačku, na ohništi ve velké kotlině se škvařily odřezky masa a sádlo na škvarečky. Libor všechno pečlivě zjistil, popovídal si se ženskými a za odměnu  byly nabídnuty škvarky přímo ze síta. Abychom neurazili, každý jsme si jeden dva škvarky okusili, byly výborné, ale v tom vedru poněkud nevhodná krmě.

Rozhovor s hospodyní

Hrnéčku vař

Vepřové výpečky

Ochutnejte čerstvé škvarečky

Najednou se začalo stmívat, noci tady přicházejí opravdu rychle. Rozloučili jsme se a zajeli na druhou stranu silnice, kde jsme našli nepříliš hezké místo pro nocleh. Do pozdní noci bylo úmorné vedro, hodně přes 30 stupňů.

Kemp u Camiri

Noc byla neklidná. Nesnesitelné horko, otravný hmyz, žízeň, štěkání psů, kvičení prasat a další zvuky tropické noci. Ráno jsme se vzbudili hned po sluníčku, protože kolem nás právě procházelo mnohohlavé  stádo prasat s mladou pastýřkou. Jak se ukázalo, šlo se na snídani na nedalekou skládku odpadků.

Na pastvu

Naší snídani jsme  moc nedali, nedlouho po východu slunce bylo 28, za půl hodiny 34 stupňů. Bylo třeba vyrazit dál na jih, abychom se z pekla Chaco Boreal co nejdříve dostali znovu do hor.

Chaco Boreal (1)

Chaco Boreal (2)

Chaco Boreal (3)

Udělali jsme pár zastávek na obhlídku. Chaco je za ostnatým drátem. Všechno píchá, škrábe a bodá. Odměnou jsou roztroušená Gymnocalycium pflanzii var. zegarrae, raději bychom viděli nějaká jiná gymna. Na západě jsou vidět strmé skalnaté serranie, na sever, východ i jih nekonečná placatá země. 

Chaco Boreal (4)

Chaco Boreal (5)

Villamontes - bolívijské peklo
O půl desáté je před námi Villamontes, město s 19 000 obyvateli, v nadmořské výšce 440 m. Jsme na nejnižším místě naší cesty a současně v nejteplejším místě Bolívie. Tak se píše v učených knihách. Teploměr ukazuje 40 stupňů, je bezvětří a slunce žhne skoro nad hlavou. Doplňujeme benzín a něco zásob na cestu. A už je tady zase ta strašná žízeň. Myslím na chudáky vojáky, co bojovali svou prohranou válku s Paraguayí. Umírali většinou žízní, žhavé slunce je rychle vysušilo a mumifikovalo jejich těla. O co my jsme šťastnější. Orosené lahve na nás čekají v prostorných mrazácích, slunce pere jen do plechové střechy. Teplota stoupá na 43 stupňů ve stínu, je čtvrt na jedenáct.

Taky myslím na to, že Chaca bylo dost! Jak jsem se těšil, tak teď ho mám právě dost. Podívali jsme se, viděli a teď rychle do hor. Tohle podnebí není pro středoevropana.  Vyjíždíme na západ, tak, kde se v mlžném oparu rýsují hory. Cesta do Tarija má trvat 7 hodin. Jak se ukázalo, tentokrát měli domácí výjimečně pravdu. Podle internetových údajů je to na sever do Camiri 133 km, na západ do Tarija taky 133 km. Obávám se, že vzdušnou čarou… Po pár kilometrech končí široká asfaltka a začíná praška. Přejíždíme Rio Pilcomayo, abychom se s jejím tokem znovu setkali víc jak za týden severně Millares jako s téměř vyschlou stružkou, přes kterou vede most Puerto Suarez. Za hodinu nám Pilcomayo připraví ještě jednu podívanou, na kterou se nezapomíná.

Válka o Grand Chaco – válka o ropná pole

Sedmiletý konflikt mezi dvěma chudými zeměmi začal v létě 1928 zajetím bolivijské milice paraguayskou kavalérií, následnými potyčkami a dobytím paraguayské pevnosti Vanguardia, a snahou Panamerické konference urovnat konflikt. Křehké příměří (mírová smlouva podepsána nikdy nebyla)  vydrželo do roku 1932, kdy se válka o Chaco Boreal znovu naplno rozhořela. Bojovalo se o území Chaco Boreal, západně Rio Paraguay a severně Rio Pilcomayo o rozloze cca 260 000 km2, kde cizí ropné společnosti tušily bohatá naleziště ropy. Na straně Paraguaye to byla britská Royal Dutch Shell a Argentina, na straně Bolívie americká Standart Oil of New Jersey. Obě země byly nesmírně chudé, Praguay s čistě agrárním hospodářstvím, Bolívie závislá na těžbě cínu, rud a ropy na vývoz a válka  jejich hospodářství téměř zruinovala. Přes počáteční úspěchy Bolivijců  se postupem času podařilo Paraguaycům prolomit  jejich obranné linie a téměř nekontrolovaně postupovat územím Bolívie. Počátkem ledna 1935 se již úporně bojovalo před Villamontes, ale teprve 12. června 1935 bylo uzavřeno příměří, a mírová smlouva byla podepsána až o 3 roky později. Podle ní připadla většina sporného území Paraguayi, ale Bolívie získala přístup k moři přes Puerto Casado na řece Rio Paraguay.

Ve válce zemřelo 100 000 vojáků obou bojujících stran, ale Bolivijců bylo výrazně více. Vojáci Bolívie pocházeli často z horských oblastí, nebo Altiplana, a nebyli zvyklí na vedro a sucho, která v bojové oblasti panují, nebyli schopni nalézt v přírodě zdroje vody, nebo kořeny rostlin, které dostatek vody obsahovaly. Také zásobování bojových jednotek bylo Achillovou patou Bolívie. V průběhu války byly ze strany Bolívie použity bojové biologické zbraně, studny a zdroje pitné vody byly zamořeny živými kulturami cholery. Paraguayští vojáci sice nebyli očkováni jako jejich protivníci, ale k žádné nákaze nedošlo a o celé věci se vědělo jen proto, že bolivijská strana, frustrovaná neúspěchem své akce, se k němu veřejně přihlásila.

Počátkem roku 1935 navštívila La Paz československá vojenská delegace, jejímž úkolem bylo dojednat další dodávky československých palných zbraní Bolívii (v té době bylo v Bolívii 100 000 našich pušek!). Situace byla natolik vážná, že naši vojáci oblečení do bolivijských uniforem, organizovali úspěšnou obranu Villamontes a přispěli tak k ukončení jedné nesmyslné války. Obchod mezi Bolívií a Československem se nakonec přece jen uskutečnil, Bolívie tyto pušky prodala Mexiku a odtud putovaly do Španělska na vyzbrojení vládního vojska v boji proti Frankovi.

Bolívie válku o Chaco Boreal prohrála. Teprve o pár desítek let později byly potvrzeny velké zásoby ropy a zemního plynu v okolí Camiri, na území, které zůstalo Bolivijcům. V dnešní době se jedná o nejvýznamnější bohatství země a největší vývozní artikl. Zároveň je to i největší jablko sváru a sílících rozbrojů uvnitř země. Bohatý východ země nechce živit chudou horskou část. Zatím se zdá, že územní celistvost země bude zachována a „gasdolary“ budou využívány ku prospěchu celé Bolívie.


Nekonečná cesta do průsmyku kondora
Za půl hodiny přijíždíme k horskému hřebenu, silnice se zařezává do prudkých svahů kompaktní růžové horniny.

Budka u silnice

Před námi se objevila budka na okraji silnice, před ní človíček s plácačkou a vysílačkou, který má za úkol, společně s dalšími, usměrňovat dopravu tímhle nebezpečným místem vždy jen jedním směrem. Hora kamene se nám zdá obrovská, zahloubená cesta nízká a úzká. Vyskakujeme z aut a fotíme, pod námi, hluboko v úzké soutěsce hučí vody Rio Pilcomayo. Ale strážce nás popohání k odjezdu. Vlásenka, vytesaná do skály, je asi kilometr dlouhá. Děsí mě představa, že tudy jezdí ty ohromné a dlouhé návěsy a také patrové autobusy. Je to totiž jediná cesta z Tarija na východ.

Cesta ve stěně (1)

Cesta ve stěně (2)

Cesta ve stěně (3)

Cesta ve stěně (4)

Vedro trochu umírnilo. Okolní svahy jsou zarostlé zapojenou vegetací, není ani pomyšlení na kaktusy. Je to zase nekonečné, z kopce, do kopce, a dolů, nahoru, dolů, na západ, na jih, pak zas na sever. Za 3 hodiny míjíme Entre Rios, ale z tohohle „bolivijského Meziříčí“ vidíme jen pár domků. Dovolujeme si jednu jedinou zastávku, dáváme si jedno studené a hurá na další cestu. Pak příroda nějak vyschla a objevily se terény s poloopadavými stromy a keři a taky s kaktusy.

Jacaranda

Erythrinea - strom

Erythrinea - detail květu

Jediná holá místa blízko cesty jsou uměle vytvořené svahy při stavbě cest, tu a tam kamenný výchoz. Na několika místech rostou Gymnocalycium pflanzii var. zegarrae, na jednom místě jsou trochu menší s méně početnými trny, napadá mě, zda to nejsou Gymnocalycium zegarrae var. marquezii, ta mají růst kdesi v horáchu Villa Montes… Ale na kytkách je silná vrstva prachu, půl roku tady nepršelo. Rostliny přesto kvetou a plodí, jen ten estetický dojem je narušen.

Gymnocalycium pflanzii var. zegarrae (1)

Gymnocalycium pflanzii var. zegarrae (2)

Cesta je v rekonstrukci, ruší se zatáčky, hory se hrnou do údolí, vozovka se zpevňuje. Zase ty „gasdolary“. Cestování bude rychlejší, příjemnější a bezpečnější, také jih země bude propojen východo-západním směrem. Jde to sice pomalu, ale za těch 11 let, co uplynuly od mé první návštěvy Bolívie, se cesty proměnily přímo neuvěřitelně.

Před námi se rýsuje horský hřeben, který cesta překračuje v průsmyku zvaném Condor Paso. Někde jsme minuli vesničku Narvaez, ještě by mělo být Canaletas. Byl jsem tady dvakrát, a přesto nepoznávám žádné místo. Teprve po delší chvíli mě dochází, že cesta vede zcela jinými místy a to tehdy, když křižujeme zbytky té staré, původní cesty, kterou rychle zpracovávají deště a sesuvy  kamení a hlíny. Těžko se budou hledat naše staré známé lokality.

Příště: vítejte v průsmyku kondora (Condor Paso),
departement Tarija, provincie Mendez.

Václav Šeda

Text a foto © Václav Šeda
E-mail: vaclav(at)lekarnaVM(dot)cz
 

TOULKY BOLÍVIÍ


Část 1.| 2. | 3.| 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11. | 12. | 13.

 

zpět