Toulky Bolívií (40)

Město v kotli – La Paz
Náhorní plošina Altiplano se na bolívijském území mírně svažuje směrem k La Pazu. Okolní krajina je docela zelená a zemědělsky obdělávaná. El Alto, předměstí La Pazu, leží ve výšce 4061 m n. m. a je zde mezinárodní letiště La Paz – El Alto. Někdy se sice uvádí jako samostatné město, ale se svými 650 tis. obyvateli představuje s La Pazem jeden funkční celek, který je největším městem v Bolívii.

La Paz, město v kotli

La Paz, město v kotli

El Alto
Letiště El Alto je jedním z nejvýše položených letišť světa, leží 4061 m nad mořem. V této výšce je vzduch již tak řídký, že startovací dráha musí být mnohem delší, než jinde. V tomto konkrétním případě měří ranvej více než 5000 m. Při přistání máte strach, že se letadlo rozplácne na betonové ploše, dosednutí je opravdu razantní. Mnohem dramatičtější je start. Těch 5 km rozjezdu je více než dvě minuty strašlivého drcání a obav, že letadlo spadne do kotle před sebou.

Cerro Illimani z letadla

Naštěstí se to vždy nějak podaří a těžký kovový pták se odtrhne od země a zamíří přímo proti ledové hoře, Cerro Ilimani. Piloti vytočí k jihu, elegantně minou posvátnou horu, na kterou cestující po celou dobu hypnotizují v očekávání nejhoršího. Za Illimani se objeví nekonečné zasněžené a zaledněné hřebeny a vrcholy Centrálních And a masivu Monte Tunari nad Cochabambou. Ten let mezi horkými velikány, pokrytými věčným sněhem a ledem je úchvatný a nezapomenutelný zážitek.

Výhled na Huyana Potosi, Cerro Illimani

Výhled na Huyana Potosi, Cerro Illimani

Přistání na El Altu ještě před pár roky znamenalo pro cestující velké nebezpečí. Někteří jen velmi těžko snášeli prudkou změnu nadmořské výšky a trpěli náhle propuknuvší výškovou nemocí. Zvláště nebezpečné to bylo pro lidi s onemocněním kardiovaskulárního systému, ti často nebyli schopní ani sjezdu do kotle La Pazu a nejbližším spojem odlétali pryč.

Pouliční trh na El Alto

Pouliční trh na El Alto

Silnější jedinci dostali hned na letišti silný kokový čaj a po hodině dvou byli přípraveni k transportu dolů do města. Kokový čaj je na problém soroche (výškové nemoci) vyzkoušený a spolehlivý prostředek. Při jedné z cest nám pan hoteliér nabídl a hned nechal přinést čaj z koky, který jsme vypili, což se ukázalo jako chyba. Výškovou nemocí jsme totiž netrpěli, zato do rána jsme nezamhouřili oko. Takže čaj koku normálně fungující člověk nepotřebuje!

Pouliční holičství na El Alto

Pouliční holičství na El Alto

Kotel před námi
Samo letiště na El Alto je jen kousek od hlubokého kotle, v kterém leží město La Paz. Město El Alto leží prakticky na rovině. Auto jede dál a najednou vidíme pod sebou předměstí, vlastně shluky obydlí městské chudiny. Projede se pár kilometrů předměstím a vyjedete na městský přivaděč dálničního typu, kterému zde říkají Autopista.

La Paz - pohled do kotle

La Paz - pohled do kotle

Ta se postupně proplétá po svazích kaňonu, některá údolí překonává po mostu. Kousek za stanovištěm policajtů zastavujeme a kocháme se neskutečnými pohledy dolů do údolí na to zvláštní město. La Paz! Je to zvláštní, ale zajímavý pohled. Město leží v hlubokém údolí, zaříznutém do náhorní plošiny Altiplano, na které leží El Alto. Údolí má místy až kaňonovitý charakter a tisíce domečků se šplhají směrem vzhůru do prudkých svahů.

Autopista, městský přivaděč dálničního typu

Autopista je v podstatě jedinou možností, jak se dostat do dolů do města. Pojedeme skoro hodinu a kolem nás kolem dokola domy, domky a přístřeší, přilepené do stěn kaňonu jako velké včelí plásty pro lidi. Většina domů má železobetonový skelet, vyzděný pálenými (ale i nepálenými) cihlami a plechem. Ty cihly kladené na štorc moc prostor neteplí, takže středoevropan uvnitř trpí zimou a přemýšlí, jak to ti indiáni vydrží. Je ale dokázáno, že těla obyvatel vysokých poloh se v průběhu tisíciletí adaptovala tvrdým podmínkám. Jejich hrudní koš se zvětšil a rozšířil, takže jejich plíce vdechnou větší objem řídkého vzduchu. Jejich cévy jsou schopny rovněž rozšíření a lepší prokrvení znamená, že jejich těla i končetiny jsou teplé i v chladu. Tohle funguje u bílé rasy jen ve speciálních případech a dlouhodobém tréninku (horolezci, dálkoví plavci).

Dálnice protíná El Alto a končí uprostřed La Pazu

Dálnice protíná El Alto a končí uprostřed La Pazu

Sledujeme dominanty města, jednou ze zajímavých je zelený obdélník stadionu, který je nejvýše položeným fotbalovým stadiónem světa - Estadio Hernando Siles. Tento stadión byl pojmenován po prezidentu Bolívie Hernandu Silesovi, který zastával nejvyšší úřad v letech 1926–1930. Stadion byl otevřen v roce 1931 a dnes má kapacitu 41000 diváků a leží v nadmořské výšce 3637 m n. m. a je to nejvýše položený stadion na světě, kde se hraje kvalifikace pro MS. Stadion je strašákem i pro takové fotbalové giganty, jako jsou Brazílie nebo Argentina, jejichž borci nemohou zdejší nadmořskou výšku doslova vydýchat.

V roce 1993 tady například v kvalifikaci pro MS 1994 senzačně porazila Brazílii 2:0. Byla to první porážka Brazílie v kvalifikaci na MS po 20 letech. A Brazílie rozhodně neměla slabý tým, vždyť o rok později na MS zvítězila! Bolívie tehdy dokonce postoupila na mistrovství světa. V kvalifikaci na MS 2010 v Jižní Africe pak Bolívie rozdrtila 1. dubna 2009 na tomto stadionu Argentinu 6:1, což byl pro Argentince nejhorší debakl za posledních 60 let. Ve stejné kvalifikaci pak Bolívie porazila doma i Brazílii 2:1. Tentokrát však na MS Bolívie nepostoupila. Jednak venku hraje Bolívie o mnoho hůře a ani doma se jí nedařil tolik jako jindy – porazila sice Argentinu a Brazílii, ale prohrála tu naopak s Venezuelou a Ekvádorem.

Estadio Hernando Siles

Estadio Hernando Siles

Přesto došla fotbalovým velmocem trpělivost a stěžovaly si u FIFA na to, že Estadio Hernando Siles je díky své nadmořské výšce neregulérní. FIFA jim v roce 2007 vyhověla a zavedla pravidlo, podle kterého se kvalifikační zápasy smí hrát v maximální výšce 2500 m n. m. V Bolívii toto rozhodnutí vyvolalo samozřejmě bouři nevole a dokonce samotný prezident Bolívie Evo Morales intervenoval v tom smyslu, že FIFA diskriminuje andské země (podle uvedeného pravidla by se nesmělo hrát ani například v ekvádorském Quitu). FIFA nakonec ustoupila. Výšková hranice pro kvalifikační zápasy byla zvednuta na 3000 m n. m. a speciálně pro Estadio Hernando Siles v La Pazu byl vydána výjimka. Kvalifikace se zde tedy bude hrát dál. Soupeři, třeste se!

La Paz
La Paz je jedním ze dvou hlavních měst Bolívie. Tím druhým je o mnoho menší Sucre. Sucre je „hlavnější“, protože má oficiálně titul „ústavní hlavní město“ a je hlavním městem mnohem déle, sídlí v něm však jen Nejvyšší soud a Ústavní soud. La Paz je sice pouze „administrativním hlavním městem“, fakticky je však hlavním městem Bolívie mnohem více než Sucre, protože zde sídlí prezident, vláda a parlament. Samotný La Paz (v úředních hranicích) má necelých 900 tis. obyvatel a je druhým největším městem Bolívie.

La Paz (1)

La Paz (1)

Největším městem Bolívie je totiž Santa Cruz de la Sierra, který má 1,3 milionu obyvatel. Celá metropolitní oblast La Pazu je ovšem podstatně větší, žije zde přes 2 miliony obyvatel. S La Pazem je spojené město Viacha a již zmíněné El Alto. El Alto, které má asi 650 tis. obyvatel. El Alto je nejvýše položeným velkým městem („city“) světa. Tento titul tedy nepatří Potosí, jak se často mylně uvádí.

La Paz (2)

La Paz (2)

Zatímco střed města Potosí leží v nadmořské výšce 4050 m n. m., El Alto je ve 4150 m n. m. Centrum La Pazu leží v nadmořské výšce asi 3660 m n. m. (udávají se různé údaje, kolísající mezi 3600 a 3700 m) a La Paz je tak daleko nejvýše položeným hlavním městem světa. Některé části města pak spadají hlouběji do údolí, zatímco velká část La Pazu leží naopak výše a domy se šplhají do výšek přes 4000 m n. m.

Pouliční trhovkyně na El Alto

Pouliční trhovkyně na El Alto

La Paz byl založen 20. října 1548 Alonsem de Mendozou v místě indiánského sídliště Chuquiago. Původní název města zněl Nuestra Senora de La Paz (což znamená Naše paní Míru). Španělsko drželo pevnou kontrolu nad La Paz, přesto měl vždy španělský král poslední slovo ve všem, co se týkalo politiky. V roce 1781 po dobu šesti měsíců obléhali město Aymarové, pod vedením Tupaca Katari, v té době byly zničeny kostely i vládní nemovitosti.

O třicet let později obléhali město indiáni, z této doby pochází místní legenda o Ekekovi. Po rozhodujícím vítězství republikánů u Ayacucho nad španělskou armádou v průběhu bojů o nezávislost, byl změněn název města na La Paz de Ayacucho (Mír Ayacucha). V roce 1898 bylo La Paz ustanoveno jako hlavní vládní město spolu se Sucre, které zůstává historickým i právním hlavním městem. Dnešní zkrácený název La Paz tedy znamená prostě „Mír“. 16. července 1809 vypukla v La Pazu vzpoura proti španělské nadvládě. Její vůdce, Pedro Domingo Murillo, byl sice Španěly pověšen, avšak udusit plamen vzpoury se už Španělům nikdy nepodařilo a po 16 letech bojů si nakonec Bolívie vybojovala nezávislost.

La Paz s výhledem na hory

La Paz s výhledem na hory

Jméno Pedra Dominga Murilla dnes nese hlavní bolívijské náměstí Plaza de Murillo (je to právě to náměstí, kde ho pověsili). Hlavním městem Bolívie se stal La Paz v roce 1898, kdy do něj přesídlila vláda a parlament, které původně sídlily v Sucre. Od té doby tedy trvá stav, kdy Bolívie má oficiálně hlavní města dvě. La Paz Bolívie vybojovala nezávislost.

Město bylo založeno v kaňonu, jejž vytvořila řeka Rio Choqueyapu (dnes dosti „přestavěná“). Geografie La Paz, potažmo nadmořská výška, odráží také společenský žebříček. Níže položené plochy města jsou bohatší než výše položené. Zatímco mnoho rezidentů střední třídy žije v panelácích poblíž centra, domy skutečně bohatých jsou lokalizovány ve spodních residenčních čtvrtích jihozápadně od Prado. Pohledem nad centrum, jež obklopují kopce, uzříme omítnuté provizorní cihlové domky patřící ekonomicky chudším šťastlivcům. Musíme říct, že při pohledu na některé z těchto domů běhal mráz po zádech, protože to vypadalo, že se musí každou chvíli zřítit (jako následek erozních vlivů).

La Paz chudých

Město je lokalizováno v údolí And jen kousek od východního předělu regionu Altiplano. Proto je blízko proslulým horským velikánům jako je Illimani 6438 m (strážce La Paz), Huyana Potosí 6088 m, Mururata 5871 m a Illampu 6368 m n. m. Na západní straně od předělu Altiplana, necelou hodinu na jihozápad od La Paz jsou položeny nejvyšší hory Bolívie a devátá nejvyšší hora And, což je andezitový stratovulkán Sajama (6542 m), a nedaleko pak nádherné sratovulkány Parinacota a Pomereque, někdy známé jako Los Paychales.

Souměstí leží v seismicky aktivní oblasti, slabá zemětřesení jsou zde na denním pořádku, silné zemětřesení v roce 1994 s epicentrem pouhých 320 km od La Pazu mělo intensitu 8,2 stupně Richterovy stupnice. Nebezpečí na obyvatele města tedy číhá všude kolem a každý den a noc. Tato skutečnost je přiživována i starou indiánskou pověstí, že síly země jednoho dne otevřou cestu vodě z jezera Titicaca a ta zaplaví přírodní kotel města a zahubí vše živé. Ale pro turistu jsou mnohem děsivější následky vodní erose. Srážky v podobě deště a ještě častěji sněhové krupice přicházejí v letním období denně, rychle tají a voda si hledá cestu dolů ke korytu Rio Choqueayapu. Její ničivé síle neodolají nečetné protipovodňové zátarasy, nezpevněné cesty do svahů kotle ani domky v chudinských čtvrtích. Tyto proudy vod mají jediný positivní efekt. Fungují jako voda při čištění Augiášových chlévů a splachují pouliční nečistoty a odpadky dolů do města. Občas můžete vidět doslova přehradní hráze z odpadků a plastových lahví.

Čtvrti městské chudiny

Domorodci si s úklidem hlavu nedělají, na ulici končí obaly i zbytky jídel a samozřejmě i fekálie. Co je k sežrání, odstraní potulní psi a prasátka, tu a tam něco nepravidelné úklidové čety chudiny, o zbytek se postará voda. Tato povrchová voda slouží chudým i jako voda užitková, kde se máchá prádlo, koupou se děti, myjí se auta a přitékají různobarevné vody z průmyslových provozů. Celkový dojem je pro Evropana děsivý, ale zdá se že zde neexistuje žádné optimální řešení. Prostě domácí zde žijí svým způsobem, jak jsou zvyklí žít po staletí a ekologie jim nic moc neříká. Pravdou ovšem je, že ekologie je všude na světě podmíněna ekonomikou a procento chudých a chudobných je v La Pazu jistě největší v celé Bolívii. Je to vše ještě násobeno faktem, že do příměstských slamů se stěhuje chudina z venkova a hor celé Bolívie v naději, že zde najde důstojnější podmínky života.

Podobně jako v jiných městech a sídlech je pro domácí hlavním problémem kvalitní a nezávadná pitná voda. Hory kolem města jsou pokryty četnými ledovci a věčným sněhem a tak hlavním vodním pramenem jsou pro obyvatele La Pazu ledovce. Voda je umě rozvedena po městě, takže se na řadě míst můžete osvěžit u fontán a vodotrysků. Pro cizince je však přece jen o něco bezpečnější využít služeb různých občerstvoven, nebo alespoň pouličních prodavaček různých refresko nápojů, často balených do polyetylénových sáčků se stéblem. Staré indiánky s jejich přenosnými krámky najdete všude na ulicích nebo náměstích, kde jsou stánky s nejrůznějším tovarem všude, kam se pohnete.

Moderní La Paz (1)

Moderní střed města
La Paz není jen sídliště chudiny, ale i moderním velkoměstem se skleněnými výškovými budovami a sídlišti typu panelových, kde žije střední vrstva. Tyto výstavné budovy jsou sídly nadnárodních společností a bank a moderních a taky drahých hotelů (nic pro nás). Naše parta využívá pro první noc po příletu hotely v chudších částech města co nejblíže rent carové společnosti IMBEX, odkud je to jen kousek pěšky do historického a správního centra města.

Moderní La Paz (2)

Doprava a pouliční ruch
I když zřejmě existují nějaké dopravní předpisy, tak se zdá, že se jimi nikdo neřídí a platí zde pravidlo silnějšího, rychlejšího a drzejšího. Ulice jsou zaplaveny nejrůznějšími vozidly osobní a nákladní dopravy, autobusů a minibusů, tzv. colectivos, které plní funkci veřejné dopravy, ovšem za předpokladu, že cestující zná topografii města a orientuje se v místním dialektu nadháněčů, kteří lákají cestující a vykřikují jména ulic a čtvrtí, kam colektivos jedou.

Kolektivo, autobus vnitrostátní dopravy (1)

Auta na ulicích jsou nejrůznějších světových značek a k našemu překvapení zde nechybí ani naše (?) škodovky. Trhu auty však suverénně vévodí Japonci. Auta se šikovně řadí podle směru své jízdy, vzájemně se předjíždějí, na větších křižovatkách se spořádaně řídí světly semaforů, nebo dopravních policistů (obvykle policistek), kteří se tomu mumraji snaží dát řád a udržet pořádek. Motorová vozidla doplňují i indiáni z venkova se vými nákladními mezky a mulami, na kterých mají naloženy přebytky, které doufají prodat.

Ovšem asi nejvíce zboží je přepraveno v nůších na zádech trhovců. Mimo zboží v nich přepravují indiánky i svá robátka. K pouličnímu dění patří i různí muzikanti, jednotliví nebo v neformálních skupinách, s kytarami a tradičními nástroji, jako jsou bicí soupravy, flétny, charanga a zejména tampone. Mimo umělecká uskupení musíte na ulici dávat pozor na různá individua, která se živí méně počestným způsobem. Člověk musí být neustále ve střehu, moc se nepresentovat luxusními doplňky a fotoaparáty. Nejspolehlivější je chodit ve skupince a navzájem se hlídat.

Kolektivo, autobus vnitrostátní dopravy (2)

Také se nedoporučuje zabočovat někam, kde je nedostatečné osvětlení a to ani, když si potřebujete urgentně odskočit. Od kamaráda jsem slyšel, že si potřeboval jeden z jejich výpravy nutně odskočit (nebyli to kaktusáři, ale nádražáci na cestě kolem světa). Vstoupil do tmavé uličky, tam se otevřely dveře, následovala rána holí do hlavy a několik rukou dotyčného vtáhlo do útrob domu hrůzy, aby ho vzápětí vystrčily ven, zbitého, zbaveného foťáku, peněz a dokladů. Věřím tomu, protože chudoba ve městě je šílená a gringo je vždy vítaným terčem lupičů. Ale nemyslím, že by pouliční kriminalita v La Pazu byla výrazně vyšší, než v kterémkoliv městě rozvojového světa. Na ulicích se pohybuje dosti policistů, označených jako POLICIA TURISTICA, takže vláda si je dobře vědoma tohoto zla.

Plaza de Murillo, Iglesia San Francisco a Spálený palác.
Plaza de Murillo je skutečným historickým centrem města, kde najdete nejen stavební skvosty, ale i největší tržnici města. Nedaleko se nachází jedna z turisticky nejvyhledávanějších atrakcí, svátek Feria de Alasitas. Je to jeden z mála místních svátků, spojený s tradičními rituály domorodců. Slaví se v La Pazu 24. ledna. Na Mercado de las Bruyas, trhu nedaleko katedrály San Francisco, na náměstí Murillo, se v ten den shromažďují kouzelníci, yatiriové, aby zájemcům zajistili dobrou úrodu, spokojený život a hojnost všeho potřebného na příští rok. Obchůdky a stánky prodejců jsou plné miniaturních sošek Ekeka, bůžka hojnosti a štěstí. Lidé kupují pro své rodiny a obdarovávají své blízké nevelkou soškou zavalitého, křivonohého skřítka každý rok.

Trh na a prodej suvenýrů na Plaza de Murillo

Trh na a prodej suvenýrů na Plaza de Murillo

Všude jsou malí Ekekové, figurky vyřezané ze dřeva, kostí lam, stříbra, nebo prostě moderní plastové výrobky, ošetřené tak, aby k nerozeznání napodobovaly použití vzácných a drahých tropických dřev. Ekeko je ověšen nejen nepřeberným množstvím věcí, které představují hojnost jídla a pití, hudebními nástroji, pytlíky koky, svazky peněz, ale třeba i miniaturními domky. To vše Ekeko obdarovanému zajistí, a pokud snad něco chybí, zájemce si koupí a figurku ověsí miniaturami všeho, co pro sebe považuje za potřebné a co přinese štěstí jeho rodině, nebo co by chtěli získat.

Svátek Feria de Alasitas je znám na Altiplánu mezi Indiány národnosti Aymará po mnoho staletí, dávno před podmaněním oblasti Inky, indiány Kečua, kteří podobný svátek slavili v dny jarní rovnodennosti (21. 9.). Tradice trhů Alasitas se v posledních letech objevila i dalších velkých městech, v září v Santa Cruz a listopadu v Cochabambě. Návštěva žádného z těchto čarodějných trhů se nekonala, trhy se jaksi nekryjí s cestovním plánem.

Ekeko (Equeco), aymarsky „skřítek“ (iquiqu) je malý, zavalitý a na jedno oko špatně vidící bůžek s velkou hranatou hlavou a kónickou čepicí. Je prý mazaný, zlomyslný a lstivý. Jeho náklonnost a přízeň trvá nejdéle do příštích slavností Alasitas. Pak si musíte koupit figurku novou. Naštěstí si svého Ekeka koupíte v mnohých kamenných krámech se suvenýry.

Na tržnici na Plaza Murillo, prodej suvenýrů

Na tržnici na Plaza Murillo, prodej suvenýrů

Vedle sortimentu spotřebního zboží a všemožné elektroniky zde nakoupíte spoustu zbytečností pro své rodiny a kamarády - pletené svetry, barevné tkané přehozy a nůše aguayo nebo zkamenělé ryby, trilobity a mušle. Je třeba se jen vyznat a nenechat se napálit četnými falsy, protože prodavači vám zpravidla nejprve nabídnou umně zhotovené výrobky, obtížně rozeznatelné od pravých fosílií. Jeden takový výtečník se nám snažil vnutit zkamenělou žábu (!) která měla na těle i zbytky zelené kůže. V nabídce je i různá keramika, obvykle imitující keramiku z Tiwanacu. Trhy v La Paz jsou do současnosti plné kouzelníků, bylinkářů, věštců a zaklínačů. Prodávají se zde tradiční produkty, mezi něž patří zejména vysušená, předčasně narozená mláďata lam, zvané kuču. Odedávna patří k mocným symbolům hojnosti a štěstí indiánských andských civilizací. Viděl jsem je na tržnicích mnohokrát, protože i kuču se stalo spolu s figurkami Ekeko předmětem obchodu a netradičním suvenýrem pro cizince.

Spálený palác

Spálený palác (1)

Turistům jsou obchodníci ochotni prodat jakýkoliv předmět, ale tajemství kouzelníků jsou cizincům a bělochům upřena. Figurka Ekeka musí být totiž probuzena kouzly a zaklínáním yatiriů, indiánských kouzelníků. V takovém aktu hrají významnou roli další symboly indiánské kultury, jsou to bohové a bohyně země, hor, vod a větru, duchové hor, omamující kouř z pálené horské kleče thola, chicha, pálenka singání a v neposlední řadě lístky koky, zaklínání a modlitby kouzelníků yatiriů, pronášené v prastarých indiánských dialektech. V tomto ohledu nemá gringo důvěru a tudíž ani právo získat ochranu indiánských bohů a bůžků.

Velký počet turistů láká na náměstí i žebráky. Je to smutná podívaná, protože žebrají zejména staří a přestárlí lidé, o které se nikdo nepostará, lidé bez domova a bez základních lidských potřeb. Před několika roky sice resident Evo Morales prosadil státní důchody a bezplatnou zdravotní péči i pro tyto chudáky, ale zda systém funguje není známo. Vím že almužna nic nevyřeší, ale mívám pro tyto případy v kapse vždy několik drobných boliviánů.

Stará chudá a žebrající dáma
před Spáleným palácem

Na západní straně náměstí je nádherná stavba Iglesia de San Francisco, vystavěná ve stylu mestico baroka, bohatě zdobená. Vnitřek basiliky jsem bohužel neviděl, protože probíhala rozsáhlá rekonstrukce celého areálu a celého historického náměstí. Hned vedle této církevní stavby stojí nejvýznamnější světská stavba, Spálený palác - Pallacio de Congreso, sídlo parlamentu a vlády a presidentů.

Spálený palác zažil mnoho významných údálostí v moderních dějinách. Odtud byly vyhnáni demokratičtí presidentii i vojenské junty. Bolívie je velmi chudá země, což nikdy nebránilo mocným, aby i to málo bohatství neukradli a nepřevedli na svá zahraniční konta. Když byli sesazeni a vyhnání jinými generály, prchali svorně vždy na sever, ke svým inspirátorům a ochráncům do USA. Po těchto zkušenostech se nemůže nikdo divit, že ti nejchudší a nejobyčejnější tak intensivně podporují současného levicového presidenta Evo Moralese Aymu.

Spálený palác (2)

Spálený palác však zažil i inaugurace vysoce demokratických presidentů, kteří dbali zájmů prostých lidí, nejznámějším a jedním z nejoblíbenějších byl president Victor Paz Estensoro, který vládl Bolíviíí ve třech volebních obdobích (1952-56, 1960-64 a 1985-89) opakovaně po demokratické revoluci v roce 1952. Bohužel i jeho svrhli generálové, v čelé neblaze proslulým René Bartientosem, ale on svou zemi zbaběle neopustil jako později oni. Vojenské junty byly v Bolívii u moci déle než 20 let, prakticky do poloviny 90. let minulého století. Nejznámější členové junt byli René Barrientos Ortuno, Alfredo Ovando Candía a Ángel Mariscal Gómez.

Na náměstí neukončil svůj život nejen první z revolucionářů, bojujících za nezávislost Bolívie, Pedro Domino de Murillo (má dnes sochu přímo před basilikou sv. Františka), ale i jeden z poválečných presidentů Qualberto Villaroel (taky generál), kterého rozzuření obyvatelé La Pazu vyhodili oknem z kanceláře presidenta a oběsili na nejbližší pouliční lampě. Byl to jediný zlodějský president, na kterého dopadla ruka bezprostřední spravedlnosti. Dalo by se lidem z hlavního města vytknout, že řádně nesoudili a jejich rozsudek nabyl právní moci ihned. To se stalo v roce 1946.

Před palácem se předvádí armáda a katolický klér,
nejmocnější síly této chudé země

La Paz je zvláštní i jinými nenormálnostmi, z nichž jedna nemá ve světě obdobu. Město samo leží vysoko, takže se tam dosti špatně dýchá. Ta zvláštnost spočívá ve faktu, že obyvatelé se nejezdí nadýchat čerstvého vzduchu do hor, ale naopak do nejníže položených čtvrtí města. Je třeba zdůraznit, že vzduch ve městě je obtížně dýchatelný po většinu roku. Může za to topení v kamnech a na ohništích, kde se vaří, peče a smaží. Mimo to nejsou vzácností i požáry suché přírody, podobně jako i jinde v Bolívii. Babky indiánky (čoly) na ulicích připravují své mňamky na roštech nad dřevěným uhlím nebo na plynových vařičích. Ale z domků chudých na předměstí se neustále kouří, takže je tam po většinu roku smog, za který by se nemusela stydět ani Ostrava, nebo Ústí nad Labem.

Historický vláček na hlavním nádraží v La Pazu

Hlavní nádraží
Koncem 19. století byla vybudována železnice z La Pazu až do chilské Antofagasty. Dnes z ní slouží jen fragment v Oruro a Uyuni. V hlavním městě stojí dosud budova hlavního nádraží a celý areál slouží jako velké parkoviště a odkládací plocha. Jedinou památkou na vlaky je muzejní souprava lokomotivy, uhláku a 1 vagonu.

Bylo by toho v tomto městě k prohlížení ještě mnoho, ale těšíme se do přírody na první kytky, muzea musí počkat.

Rodinná idyla na El Altu

V dalším dílu se vypravíme přes El Alto do Tiwanacu a k jezeru Titicaca.
 

zpět

Text © Václav Šeda
 Foto © Václav Šeda, L. Horáček
E-mail: vaclav(at)lekarnaVM(dot)cz
 
 

TOULKY BOLÍVIÍ

Část   1. | 2. |  3. |  4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11. | 12. | 13. | 14. | 15. 
16. | 17. | 18. | 19. | 20. | 21. | 22. | 23. | 24. | 25. | 26. | 27. | 28. | 29. | 30.
31. | 32. | 33. | 34. | 35. | 36. | 37. | 38. | 39.

© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630