Toulky Bolívií (37)

V údolích se drží věčná oblačnost (1)

Ráno se vracíme přes Totora do Epizány. Doplňujeme pohonné hmoty a zásoby. Máme před sebou dlouhou etapu a množství zastávek. Bohužel, počasí nám příliš přát nebude. Od samého rána je zataženo tmavými dešťovými mraky a přes hory na severu se tlačí klasická mlžná oblačnost, která sice vyhovuje růstu kaktusů, ale lidi spíše otravuje svou vlezlostí a nepříjemným chladem. Nashledanou lidičky v Epizáně, nashledanou někdy příště, zase se zastavíme na gáblík a pro čerstvé voňavé chlebíky.

V údolích se drží věčná oblačnost (2)

Copachuncho
Na 107. km silnice Cochabamba - Santa Cruz je hlášeno typové stanoviště Sulcorebutia tiraquensis v kopcích jižně od obce Copachuncho. Je to jen shluk několika horských stavení, kolem kterých pobíhají děti, kozy a pohublý skot. Chce to intuici, za kterým domem zahnout do hor.

Daří se to celkem bez problémů, za chvíli stoupáme po příšerné cestě do blízkých kopců záhy a nalézáme i svah, kde tyto skvosty rostou v početné populaci. Podobně jako jiná stanoviště Sulcorebutia tiraquensis, rostou zde rostliny otrněné tmavými hnědými až černými trny s fialovočervenými květy, jejich ostny jsou dlouhé a píchavé, celkový dojem je úchvatný. Bohužel, tušení brzkého deště se právě teď naplnilo a během několika minut leje jako z konve. Snažím se fotit, ale ze snímků nic není, takže sorry přátelé. V populaci je ale i velké množství rostlin se slámově žlutými ostny a oranžově červenými květy. Pokud mohu soudit tato populace je svou charakteristikou velmi blízká té u Monte Punku pár km před Epizánou. Podařilo se mi ukořistit několik plodů, ale semena mě nevylíčila. TO MĚ MRZÍ, protože tirquensisky obdivuji a patří mezi mé nejoblíbenější sbírkové kytky.

Pojo a Sulcorebutia tiraquensis v. lepida
Pojo je malé městečko a rozprostírá se kolem silnice a stejnojmenné říčky. U této říčky jsme jiný rok kempovali a testovali poslední zbytky českých a moravských pálenek na místním panu učiteli, který nás večer u řeky navštívil. Horský hřeben jižně městečka skrývá populaci Sulcorebutia tiraquensis v. lepida (chcete-li Sulcorebutia lepida), které zde byly sbírány F. Ritterem, Walterem Rauschem a mnoha dalšími lovci kaktusů.

Svahy nad městečkem Pojo

Na rozdíl od S. tiraquensis, roste tento druh velmi roztroušeně mezi kameny a trávou, kterou spásají celá stáda koní. Ostny rostlinek jsou výrazně kratší, než u nominální variety, obvykle barvy hnědé až černohnědé, květy výrazně vínově červené. Pokud je pěstujete ve sbírce, snadno se zamění se starými sběry Sulcorebutia totorensis, dokonce se domnívám, že velká většina kulturních totorensisek není nic jiného, než Sulcorebutia lepida. Oba druhy se totiž do Evropy dostaly v podobném časovém horizontu ze sběrů FR a WR.

Populaci S. lepida považuji za výrazně ohroženou, navštívil jsem ji v roce 2000 a 2004, při čemž při druhé návštěvě, jsem nalezl výrazně méně dospělých jedinců a prakticky žádné mladé semenáče. Zřejmým viníkem je tady člověk a jeho chov koní na stanovišti, kdy zvířata mnoho rostlin rozšlapou a občas i zchroustnou místo tuhé trávy.

Stanoviště Sulcorebutia tiraquensis v. aquilarii

Sulcorebutia tiraquensis v. aquilarii
Nejvýchodnější výskyt rostlin z okruhu Sulcorebutia tiraquensis je nedaleko vesnice El Churo, na samém začátku horského mlžného lesa, asi 15 km východně Pojo, na 200. km silnice Cochabamba - Santa Cruz. Rostliny nesou jméno po svém objeviteli, bolívijském kaktusáři Edgaru Aquilarovi.

Sulcorebutia tiraquensis v. aquilarii (1)

Stanoviště je pár desítek metrů od obývaných stavení na kamenitém a značně suchém svahu. Rostliny rostou ve zbytcích hlinité půdy a kamení v těsné blízkosti políček kampesiňos. Půda je suchá, ale z hor na severu proudí neustálá vzdušná vlhkost a cáry oblačnosti. Bohatá ranní rosa růstu kytek nepochybně prospívá.

Sulcorebutia tiraquensis v. aquilarii (2)

Otrnění var. aquilarii je velmi husté a dlouhé, ostny barvy krémové, žlutavé až hnědočerné, často štětinovité má barva květů vesměs světlá fialová, ojediněle i tmavší. Střed květů bývá světlejší až bělavý. Doprovodnou kaktusovou vegetaci jsem nezaznamenal, ovšem okraj stanoviště je lemován porostem, který je přechodem k typické vegetaci pralesa. Na stanovišti jsou rostliny výrazně, až mnohonásobně větší, než je známe ze sbírek, obvykle rostou solitérně, ale časté jsou i mnohohlavé trsy.

Sulcorebutia tiraquensis v. aquilarii (3)

Ve sbírkách jsou rozšířené zejména rostliny ze sběrů Heinze Svobody, HS 220, prakticky neznáme rostliny s akronymy Williho Gertela a jiných. Výjimkou je sběr Ládi Horáčka LH 1473, který v přírodě semínka nasbíral a kytky rozmnožil.

Bolívijská Sibiř – La Siberia - horský dešný les
Jedním z mých přání při cestách do Bolívie bylo nahlédnout do pralesa. Výlet do Amazonie nebyl nikdy v cestovním plánu, ale horský prales (správně horský mlžný les) jsme museli při cestě na východ, nebo zpět, projet několikrát. Byl to nezapomenutelný zážitek, kterému bych rád věnoval pár řádků.

Poslední sídlo před vjezdem do pralesa

Dvakrát jsme tuto oblast projeli, aniž bychom zastavili. Důvod jasný - déšť a bláto. Dohlednost asi 10 metrů, dešťová clona ze všech stran, bahna na silnici po kotníky. Kolem nás zelená clona neprostupné vegetace, tu a tam zmoklé stavení domorodců a promočený skot a kozy pasoucí se na svěží zelené trávě. Teprve na potřetí bylo počasí příznivější, takže jsme mohli zastavit, koukat po kytkách a přírodě a fotit.

Zelená stěna s kapradinami

Zastavení první - Gumara v příkopech
Tak tuto parádu s ohromnými listy jsem nikdy neviděl, ale milovnci trvalek mezi námi hýkali blahem a zuřili, že tu nádheru nemohou odvést domů. Prý je to velmi žádaný plevel a výrazný solitér do zahrady a k jezírkům. Může být, listy na dlouhých řapících měly až metr v průměru a mohou být ještě mnohem větší.

Gumara punicata

Květenství moc výrazná nebyla, ale prý se to od nich neočekává. Gumara, to je skok do daleké historie země. Na sklonku druhohor byla prý tahle kytka potravou býložravých dinosaurů. Zajímavý salátek pěkně křupavý. Dobrou chuť dinos.

Zelená stěna vegetace

Zastavení druhé - zelená stěna s liánami
Vstup do lůna pralesa je skutečně možný jen na vyjímečných místech a nejlépe s ostrou mačetou v ruce. Zelená stěna vegetace, keřů, stromů a vysoké trávy je propojena mnohočetnými liánami, všude, kam se podíváte, je vše porostlé mechem, lišejníky, broméliemi, mezi tím poletují papoušci a pozorují dvounohé vetřelce s auty.

Mutisia spec. (1)

Mutisia spec. (2)

Těch ptáků je více a není se čemu divit, po pár kilometrech začíná největší ptačí reservace Bolívie, národní park Amboro, ptačí ráj. Ale my registrujeme jen ty největší a nehlučnější, a těmi jsou bezesporu papoušci. Tu a tam spatříme drobné kolibříky, ale těch je kupodivu mnohem více v porostech kolem řek dole v údolích. Ovšem z husté zeleně se ozývá stále nějaké štěbetání.

Lichořeřišnice (Tropaeolipictum spec.)

Zajímavou liánou s výraznými oranžovými květ je Mutisia spec. z čeledi Asteraceae, kde až 2 m dlouhé šlahouny prorůstají bylinami, keříky a končí ve větvích stromů. Podobně se chovají šlahouny jakési tropické lichořeřišnice (Tropaeolipictum spec.), která má květy početné, ale drobné.

Rostliny s typickými květy čeledi Solanaceae

Jsou zde zajímavé keřovité rostliny s typickými květy čeledi Solanaceae a červenokvěté Menispermum, žlutokvětá Brodeia sp., hlíznaté Begonia, na sušších mistech Oxalis spec.

Menispermum spec.

Na ztrouchnivělých kmenech a pařezech porostlých silnou vrstvou mechů jsou četné porosty drobných Peperomia spec., právě takových, jaké se u nás tu a tam pěstují jako součást epifytních skříní.

Vrstvy lišejníků jsou všude kolem nás

Mohutné stromové i pozemní bromélie, všude množství mechů, lišejníků a kapradin a husté stále mokré trávy.

Cortaderia sp.

Na sušších místech kolem cesty rostou ohromné trsy pampagrase (Cortaderia sp.), kterou v Bolívii zase tak často nevidíte.

Passiflora incarnata

Na pokraji porostu se objevují i liánovité mučenky (Passiflora spec.). Krásně kvetou, ale zralé plody nemají. Tu a tam se objevují orchideje. A na sušších místech divoké fuchsie.

Passiflora spec. - květy

Passiflora spec. - nezralý plod

Do tohohle porostu opravdu bez mačety vstoupit nelze. Zkoušíme to korytem potůčku, ale po patnácti metrech to vzdá každý.

Koryto potůčku dlážděné velkými kameny

Zastavení třetí - jsme v prvohorách - stromové kapradiny
Zastavujeme v nejbližším ohybu cesty s výhledem do nitra pralesa. Daleko v uzávěru údolí jsou patrné jakési listové vějíře, zdá se, že sou to palmy. Teleobjektiv pomůže. Nejsou to palmy, ale četné a mohutné stromové kapradiny. Takhle nějak to vypadalo na Zemi v době karbonu, než se podobné kapraďorosty uložily do bahna a založily tak na budoucí těžbu černého uhlí.

Návrat do pravěku - stromovité kapradiny

Litujeme, že je mlžný les tak neprostupný, každý by si rád prohlédl takovou kapraď zblízka. Aby těch překvapení nebylo málo, na příkopě, hned vedle cesty je hustý porost jakési tropické brusinky, některé větvičky kvetou, na jiných jsou drobné bílé plody, ale na jiných již dozrávají. Je jich málo, ale zpestřují náš jednotvárný jídelníček.

Tropické brusinky

Zastavení čtvrté – stromy
Jak jinak, vysoké s korunami, které se košatí vysoko nad našimi hlavami. Vše se vším se proplétá a šahá po slunečním světle. Jen na okrajích a v blízkosti nepočetných lidských sídel jsou i užitkové stromy. Velmi časté jsou mohutné stromy bolívijského manga, dále papaya (to je vlastně bylina) a občas skupiny banánovníků. Vidíme plody, ale neloupíme. Raději za pár šušňů koupíme na tržnici. Ostatně mango i papája se musí jíst u dobrého zdroje čisté vody. Tady je vody sice mnoho, ale ne na mytí upatlaných rukou a sladkých úst.

Osamocená papája v pralese

Chtělo by to delší čas a trpělivost. Flora horského mlžného lesa je zajímavá a zcela jiná, než známe z dosavadních cest. Do deštného tropického pralesa se již nepodívám, ale tato rostlinná formace horského mlžného lesa mi ukázala to podstatné - nesmírnou rozmanitost a biodiverzitu této formace. Poznali jsme i porodnici bohaté ranní oblačnosti, která po východu slunce přelézá hradbu východní Kordillery a putuje po svazích hor na jih a přináší vlhkost populacím kaktusů z okruhu Sulcorebutia tiraquensis, aby jejich otrnění bylo, krásné, dlouhé a bohatě barevné.

Závěsy stromových mechů

Matoral
Sotva vyjedeme z pralesa, rozevírá se před námi jen mírně zvlněný až rovinatý terén s typickým porostem. Všechno píchá, drápe a trhá nohavice, boty a každé nechráněné místo těla. Tady v Bolívii tomuto ekosystému říkají matoral, já tomu zatvrzele říkám buš a nebýt kaktusů, nikdy bychom do těch houštin dobrovolně nevlezli.

Matoral u Comarapa

Houština kolem nás je další ekosystém, se kterým se máme tu čest seznámit. Asi správnější název je Suchý tropický les. Není to jednotný ekosystémem. V závislosti na přírodních a klimatických podmínkách se může jednat o les stálezelený, poloopadavý nebo opadavý - podle úhrnného množství srážek a délky suchého období. Tento typ lesa je prakticky výhradně tvořen listnatými stromy, jejichž koruny mohou, ale nemusí tvořit zápoj.

Eriocereus tephracanthus a Neocardenasia herzogiana u Comarapa

Stromy v suchém lese nedosahují takové výšky jako v lese vlhkém. Opadávání listů a tím i mnohem lepší průnik světla na povrch půdy umožňuje často bohatý vývin keřového patra. Někdy keře plošně i převládají nad stromy, někdy se jedná téměř výhradně o křovinný porost.

Matoral kvete

Takový ekosystém se v Africe, na Madagaskaru a v Austrálii a severní Americe nazývá buš. Keře a často i stromy mají silnou borku, bývají trnité jako ochrana proti přílišnému spásání zvěří a přílišnému odparu vody. Převažují trnité druhy akácií, jejich trny hladce projedou i silnou botou, nebo pneumatikou auta.

Píchá, ale kvete nádherně

Bylinné patro je vyvinuto různě intenzivně. V období sucha obvykle zdánlivě úplně chybí, rostliny přežívají toto období buď v podzemních orgánech (oddenky, cibule atd.) anebo ve formě semen. V období dešťů se pak toto patro obvykle velmi rychle regeneruje a často celá oblast suchého lesa rozkvétá téměř před očima. Možná šťastná náhoda nás přivedla do oblasti Comarapa právě v době po prvních deštích, keříky mají čerstvé lístky a začínají bohatě kvést růžovofialovými kvítky. Nádherný pohled, doplněný siluetami stromovitých kaktusů, poznáváme náš oblíbený Eriocereus tephracanthus a Neoraimondia herzogiana, které nás doprovázejí celou Bolívií.

Skupinka Gymnocalycium comarapense

V nejnižším vegetačním patře objevujeme celé skupiny kvetoucích Gymnocalycium comarapense, na sušších místech jsou plody zralé a zabarvují se do fialova. Pro pořádek sbíráme pár bobulí, které obsahují tolik drobných černých semínek, že bude dost krmení pro domácí hladovějící ptactvo i pro kamarády, kteří z toho prachu vypěstují nádherné semenáče těchto bolivijských saglionů (gymnofily prosím o pardon). Mám je rád, stejně jako všechny ostatní bolívijské sagliony. Ve sbírce jsou vděčné a překvapují množstvím květů. Jen ty semenáčky by měly růst rychleji.

Kvetoucí Gymnocalycium comarapense

Comarapa a Cerro Tukiphala
Dojíždíme do města právě tak, abychom zdárně rehydratovali sesýchající těla, doplnit zásoby a vzrazit do hor na sever. 2280 m nad městem se táhne nekonečný pás Kordilliera Orientál s výrazným vrcholem Cerro Tukiphala. Naštěstí se tam dá vyjet terénním autem, je jen třeba najít ve městě tu správnou uličku, do které je třeba odbočit a cestou v korytě potoka dojet až k mostku a doufat, že nás přenese.

Vrcholové partie Cerro Tukiphala

Při jedné z výprav se nám stalo, že místo mostku tam byla past na mamuty, překrytá kusem rezavého vlnitého plechu. Naštěstí řídil Pepík a byl ve střehu. Cerro Tukiphala jsme tenkrát museli oželet, protože pěší výšlap do 2400 m výšky nás nelákal. Pokud mostek funguje, cesta rychle stoupá v mnohočetných serpentinách až na samý vrchol.

Zhroucená cesta z Cerro Tukiphala do sousedního údolí

Tam je třeba zastavit, zabrzdit auto a vyrazit na průzkum. Cesta dál totiž nepokračuje, i když tam jsou patrné její zbytky. Sesunuté a sesypné dolů do údolí. Představa, kolik práce a dřiny stála tahle zkratka zasekaná do téměř kolmé stěny je ohromující. Je obtížně zvladatelná i pro pěší, ale indiáni, jsou pružní a obratní. Pozoruji indiánku se dvěma dětmi, obtěžkanou několika taškami a rancem na zádech, jak si hravě poradila s nástrahami cesty a přes kameny skáče jako kamzík.

Vriesea sp. na vrcholu Cerro Tukiphala

Nejsem horal, ani milovník obtížných terénů a vím jistě, že bych tam dobrovolně nevlezl. Ještě musím uvést, že cesta na hřeben od Comarapa končí skokem, který neradno absolvovat, pokud nemáte auto půjčené od Fantomase a neumíte plachtit. Hlavní hřeben se táhne snad 2 km. Ale už po pár krocích nalézáme cíl naší cesty.

Mohutné Vriesea sp. na severní stěně Cerro Tukiphala

Sulcorebutia krahnii
Vzpomínám na dojem, který na mě udělala tahle kytka kdysi u p. Hlineckého. Pichlavý sloupek obalený hnědým a žlutohnědými ostny s celým věnečkem žlutých květů pod temenem.

Sulcorebutia krahnii v přírodě (1)

Připomínala spíše Weintgartii a taky nesla výstižné provizorní jméno Sulcorebutia weintgartioides. Odnož z této první krahnii dávno nemám, ale mám jiné, vesměs z výsevů dalších akronymů. Jejich ostny nejsou tak pestré, převládá jedna základní barva, obvykle v odstínech žluté, či jantarové.

Sulcorebutia krahnii v přírodě (2)

A tady pod vrcholem Cerro Tukiphala (2360 m nad mořem) jich vidím desítky, možná stovky. Jsou většinou kulovité, nebo jen mírně protáhlé. Obrážejících a trsovitých je minimum. Jasně žluté květy vyrůstají z areol nizko nad zemí a není jich zdaleka tolik jako na kulturních jedincích. Každý z nás fotí jak o závod a hledá mezi trávou a kamením ty nejkrásnější jedince. Máme z čeho vybírat.

Sulcorebutia krahnii v přírodě (3)

Ale Sulky nejsou jediné kulovité kaktusy, které zde rostou. Tu a tam se objeví Weintgartia z okruhu cumingii a zajímavý Echinopsis spec. Je jich málo, nekvetou ani nemají plody. Charakteristickou rostlinou hřebene je Parodia comarapana, široce kulovitá rostlina se zlatými květy, tlačenými hluboko z temene.

Parodia comarapana

I tady je hledání zrní marné, ačkoliv by se pár semen hodilo. Druh totiž ze sbírek takřka vymizel. Prohlížíme i skalní stěny skloněné k severu. Tam se daří ohromným zemním broméliím a také orchidejím s latami žlutých, mírně skvrnitých květů.

Orchideje s latami žlutých květů

Stejné rostou epifyticky na stromech podél cesty. Jsou zde i červeně kvetoucí terestrické orchideje. Údolí před námi je v mlze a zalité deštěm. Je vidět vesnice, obdělaná pole podél řeky, ale také suchá skalnatá místa ve svahu. Patřila by se provést návštěva a botanický průzkum.

Terestrická orchidej

Na suchých místech, a těch je samozřejmě blízko hřebenu poměrně dost, vykvétají drobné Fuchsia spec. S výraznými červenofialovými baňkami ještě neotevřených květů. Také je zde množství drobných zakrslých keříků, které mají vzhled přírodních bonsají.

Pavel pod vrcholem Cerro Tukiphala

Být tak na chvíli kondorem
Celé hejno pánů zdejších hor krouží nad temenem hory a navazujícím severním udolím. Stojíme s Pavlem na samé hraně skály, jen roztáhnout křídla a plachtit. Na chvíli si připadáme jako místní horalé, kteří často stojí na samém okraji propasti s pohledem do nekonečna.

Údolí severně od Cerro Tuciphala

Můj zrak sklouzl po stěně dolů a vidím tam nějaké výrazné červené květy. Na skalním výstupku asi 5 metrů pode mnou. Teleobjektiv potvrzuje tušení - tam dole je několik kvetoucích Rebutia ze sekce Aylostera s plně rozvitými květy. Kousek od mých nohou a přece tak daleko. Musím se spokojit s fotodokumentací a dohady, co tady tak daleko na severu roste. V paměti si vybavuji, že zde našel nějaké Aylostera už Fridrich Ritter, později Alfréd Lau a v moderní době pak R. Hilman. Nadmořská výška těchto nálezů je uváděna kolem 2200 m n. m., tedy o cca 300 m níže, než stojíme. Tedy někde jinde.

Rebutia (Aylostera spec.) na skalní římse na Cerro Tukiphala (1)

Do úvahy tedy připadají Rebutia vallegrandensis a Rebutia ithyacantha, neboli Rebutia fiebrigii v. vulpes. Takže něco z okruhu R. fiebrigii, tolik jde rozeznat na těch 5 metrů. Jsou to kytky velmi variabilní, jen se mi zdá, že kytky jsou příliš bílé. To by odpovídalo Lauově vallegrandensis, ale její domovina a typové stanoviště je odsud nejméně 200 km JV směrem. V přírodě jsem je neviděl, ačkoliv byly hlášeny i z typového stanoviště Sulcorebutia vargsii od Valle Grande. Když jsme konečně vargasky nalezli, žádné doprovodné Rebutia tam nerostly. Hledal jsem je marně… Typové stanoviště je 150 km jihovýchodně Valle Grande, blízko cesty Pucara-Alto Seco u Candelaria nedaleko Rio Pyraymiri.

Rebutia (Aylostera spec.) na skalní římse na Cerro Tukiphala (2)

Cesta dolů z Cerro Tukiphala je za sucha bez problémů, pokud však prší, mění se cesta na nepříjemnou skluzavku, kde kolečka nezaberou a nezaberou. Sjíždění dolů se zablokovanými koly je zážitek jen pro silné nátury. Tenhle adrenalin mě stačil jednou v životě a spolu s ostatními dodnes děkuji Jardovi Srníčkovi, že nás dosmýkal ve zdraví dolů do města.

Po cestě se upřeně dívám do svahu, protože pohled na druhou stranu vytlačuje žaludek do krku. Ty pohledy do svahu mě ujišťují ve skutečnosti, že rozloha výskytu S. krahnii je ohromná, všude vykukují ruzně velké sloupečky se zlatými květy. Možná, že důkladný průzkum pohoří by vedl i k nálezu fialově kvetoucích jedinců, jak o tom referovali němečtí kolegové, ale i Ladislav Horáček. Jistě by stálo za to navštívit i další hřeben položený severně Cerro Tukiphala. Ještě mnoho výprav kaktusářů bude mít možnost doplnit mapu výskytu kaktusů nejen tady ve východní Kordilieře, ale v celé Bolívii. Stále zůstává tolik bílých, neprozkoumaných míst na botanické mapě této země.

V Comarapa se dál nezdržujeme a upalujeme po asfaltce do městečka Mataral, kde je šikovný šenk přímo u křižovatky na Valle Grande. Po pravé jižní straně jsou nevysoké bílé kopce Sica Sica. Byly odsud hlášeny i nálezy Slucorebutia, ale s náčelníkem není řeč. Takže třeba někdy příště, ovšem beze mne. Člověk nemůže vidět všechno, co by si přál. O tom co bylo tam a v okolí jsem již referoval.

Příště vyrazíme přes Mal Paso do Tupiza a k Sallar de Uyuni, obdivovat ohromné solné jezero, hotel ze soli a muzeum starých lokomotiv.

zpět

Text © Václav Šeda
 Foto © Václav Šeda
E-mail: vaclav(at)lekarnaVM(dot)cz
 
 

TOULKY BOLÍVIÍ


Část 1.| 2. | 3.| 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10.
11. | 12. | 13. | 14. | 15. | 16. | 17. | 18. | 19. | 20.
21. | 22. | 23. | 24. | 25. | 26.
27. | 28. | 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36.

© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630